Grožđe uticaj na kožu: Ukoliko tragate za namirnicom koja će doprineti zdravlju vaše kože i učiniti da koža bude otpoprnija na delovanje UV zraka grožđe je pravi izbor.
Poznato je da grožđe blagotvorno deluje na naše zdravlje. Međutim, jedan od najukusnijih snabdevača vitamina sa naše trpeze, dobio je još jednu potvrdu svoje lekovitosti. Novije studije pokazale su da konzumiranje grožđa može ublažiti i posledice od UV zračenja, opekotina, ali i drugih bolesti kože koje su uzazvane prekomernom izlaganju suncu. Saznajte kako antioksidansi iz ovog voća deluju na naš organizam i čuvaju našu kožu.
Zdravlje u bobici – Šta grožđe čini zdravim?
Da li ste znali da antioksidanti koji se nalaze u grožđu, kao što su polifenoli, resveratol i kvercetin, igraju ključnu ulogu u zaštiti ćelija od štetnih slobodnih radikala i sprečavanju starenja kože? Da li ste znali da visoke količine resveratrola, oksidanta koji jača zidove krvnih sudova i koji pomaže u održavanju zdrave ravnoteže holesterola, pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti?
Ili da neki antioksidatni u ovoj namirnici štite ćelije od štetnih slobodnih radikala i na taj način sprečavaju razvoj raka? Da li ste znali da je grožđe bogato vlaknima koje pomažu u kontroli apetita? Istraživanja uticaja konzumiranja ovog voća na naše zdravlje obradovaće sve ljubitelje slatkih bobica!
Grožđe sadrži visoke količine polifenola koji regulišu visinu šećera u krvi i na taj način preveniraju dijabetes. Neke studije su pokazale da grožđe pomaže u održavaju zdrave ravnoteže gvožđa u krvi, pa samim tim eliminiše umor i povećava mentalnu budnost. Održavanje zdrave jetre je samo još jedan u nizu prednosti konzumiranja ove zdrave namirnice.
Mirisne bobice grožđa sadrže antocijane, biljna vlakna i masti, organske kiseline, epikatehin, vitamine A, B, C i E, kvercetin, polifenole, flavonoide, rasveratol, minerale, celulozu, fruktozu i glukozu, kao i metale u malim količinama. Od minerala značajnu ulogu imaju mangan i kalijum koji smanjuju rizik od hipertenzije, pomažu kod depresivnih stanja i povećavaju imunitet. Pored ovih minerala, grožđe sadrži i cink, bakar, kalcijum, fosfor, gvožđe i selen.
Grožđe uticaj na kožu – Kako grožđe doprinosi zaštiti kože od UV zraka?
Da grožđe obezbeđuje bolje zdravlje organizma pokazuje i činjenica da konzumiranje ovog voća može ublažiti i posledice od UV zračenja i opekotina.
Studije su pokazale da antioksidansi prisutni u grožđu, poput resveratrola i flavonoida, imaju zaštitna svojstva koja štite ćelije organizma od štetnih efekata UV zračenja i opekotina. Dokazano je da UV zračenje i dugotrajno izlaganje tela suncu izazivaju brojne štetne efekte na ljudski organizam, uključujući opekotine i druge zdravstvene probleme.
UV zračenja koja prodiru u kožu mogu oštetiti DNK ćelije, usled čega dolazi do promene u strukturi i funkciji tih ćelija. To rezultira razvojem kožnih oboljenja, kao što su melanom i drugi oblici raka kože. Dugotrajno izlaganje suncu izaziva i prevremeno starenje kože, suvoću kože, kao i gubitak njene elastičnosti.
Grožđe sadrži visoke nivoe vitamina C i vitamina E, koji takođe igraju značajnu ulogu u zaštiti kože od UV zračenja. Vitamin C ima ključnu ulogu u obnovi i jačanju kože, dok vitamin E štiti kožu od starenja i oštećenja prouzrokovanih UV zračenjem. I to nije sve.
Ova božanska namirnica sadrži antiupalne sastojke, što opet pomaže u smanjenju rizika od opekotina od sunca i drugih zdravstvenih problema vezanih za izlaganje tela štetnim UV zračenjima. Ovo je sasvim dovoljan razlog da ljudi, pogotovo oni koji se češće izlažu suncu, uvrste ovo ukusno voće u svoju ishranu.
Koliko grožđa treba jesti da bi se povećala otpornost na UV zrake i smanjila mogućnost razvoja opekotina?
Istraživanje: dve nedelje po tri porcije grožđa dnevno
Istraživanja na temu uticaja grožđa u ishrani na otpornost organizma na UV zračenja i opekotine od sunca su pokazale značajne rezultate. Novija studija objavljena u Medical News Today je otkrila da kod nekih ljudi konzumiranje grožđa može značajno smanjiti šanse od opekotina.
Zašto je to tako?
Istraživači su došli do zaključka da razlike u mikrobiomu mogu biti razlog zašto grožđe smanjuje osteljivost nekih ljudi na UV zračenja.
Učesnici studije konzumirali su dve nedelje po tri porcije grožđa u prahu. Trećina učesnika studije razvila je manje crvenilo na koži prilikom izlaganja UV zracima. Važno je napomenuti i da je nekim učesnicima u studiji ovaj zaštitni efekat trajao čak mesec dana.
Na tragu dobijenih rezultata istraživači su pokušali da pronađu odgovor i na pitanje zašto su neki učesnici u istraživanju razvili kratkotrajnu ili dugotrajnu otpornost organizma na UV zračenja.
Za početak, putem metabolomskih i mikrobiomskih analiza, utvrđeno je da devet od 20 ljudi razvija veću otoprnost. S tim u vezi, dr John Pezzuto ustanovio je da postoji korelacija između UV zračenja i smanjenja metabolita u urinu, koje opet ukazuje na oštećenja kože usled dejstva UV zraka.
S obzirom da prekomerno izlaganje tela štetnim UV zracima može prouzrokovati i rak kože, rađena su i ispitivanja na tu temu.
Naime, prekomerno izlaganje UV zračenju u 90% slučajeva može da razvije rak kože. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo u kojoj meri konzmiranje grožđa utiče na otpornost organizma na UV zračenje i opekotine od sunca i da li može uticati na smanjenje rizika od raka kože.
Bez obzira na potencijalnu učinkovitost grožđa u zaštiti kože od UV zračenja, preventivne mere za smanjenje rizika od posledica UV zračenja i opekotina od sunca se ne smeju zanemariti – nošenje zaštitne odeće, upotreba krema sa visokim zaštitnim faktorom, izbegavanje dugotrajnog izlaganja suncu i redovni pregledi kože.
Ipak, treba imati u vidu i pozitivne efekte sunčevih zraka na organizam čoveka. Nije tajna da izlaganje suncu podstiče proizvodnju vitamina D, koji utiče na otprnost organizma od bolesti, reguliše krvni pritisak i utiče na zdravlje kostiju. Umereno izlaganje suncu takođe može pozitivno da utiče na prevenciju određenih malignih oboljenja, kao što su rak prostate, dojke i debelog creva. Sunčevi zraci podstiču i proizvodnju seratonina koji se naziva i hormon sreće.
Koja hrana se preporučuje za zaštitu kože od UV zračenja?
Prirodna zaštita organizma od štetnog uticaja sunca podrazumeva ishranu baziranu na svežem voću i povrću. Tanjir prepun šarenog povrća u tamnijim bojama, garant su dobrog zdravlja i vitalnosti organizma. Stoga je i preporuka lekara i nutricionista da treba birati crveno povrće (paprika, paradajz, rotkvice), zeleno povrće (zelena salata, peršun, kelj, brokoli), narandžasto (bundeva, šargarepa, tikva) kao i povrće žute boje (paprika). Uz ovo bogatstvo boja i fantastičnih ukusa možete dodati i niskokalorični dresing za salate od sveže ceđenog soka od limuna i ulja od semenki grožđa.
Za desert poslužite sveže ubrano grožđe koje je najzdravije, ali i suvo grožđe koje takođe obiluje dobrim komponentama. Svejedno da li je crno ili belo, grožđe će vam osvežiti telo i snabdeti ga neophodnim vitaminima.
Sok od svežeg grožđa sadrži oko 20% šećera pa stoga predstavlja osvežavajući napitak koji podiže energiju organizma.
I kožica grožđa sadrži mnogobrojne zdrave sastojke, uključujući kvercetin, antioksidanse, tanine i polifenole. Upravo oni mogu uticati na smanjenje rizika od pojedinih bolesti, uključujući bolesti srca i rak. Smatra se da su upravo opna i semenke crvenog grožđa najlekovitije, pa se zato koriste i za detoksikaciju organizma. I na kraju, ne zaboravite najpoznatiji produkt grožđa – vino!
Ljubitelje će obradovati činjenica da je i čaša crvenog vina dnevno blagotvorna za organizam.