Opekotine od sunca, koliko je vremena potrebno da zacele

Sadržaj teksta

Opekotine od sunca su oštećenja kože nastala delovanjem UV zraka. Prvi Ssmptomi se pojavljuju nekoliko sati od izlaganja a pun efekat može nastati i 24h nakon izlaganja. Koliko brzo će se koža regenerisati nakon opekotina od sunca zavisi od više faktora.


Zaboravili ste da nanesete sredstvo za zaštitu od sunca i zaspali ste u svojoj omiljenoj ležaljci. Loša vest je da će vam koža pocrveneti i postati bolna, ali je dobra vest da taj bol neće trajati zauvek.

Opekotine od sunca je oštećenje kože izazvano UV zračenjem. Prvi simptomi se pojavljuju nekoliko sati nakon izlaganja suncu, ali se potpuni efekat nekad javlja i 24 sata nakon izlaganja.

Koliko vremena je potrebno da opekotine od sunca zacele

Dužina trajanja opekotina od sunca zavisi od ozbiljnosti.

• Blage opekotine od sunca obično karakterišu crvenilo i bol, koji traju 3-5 dana, a koža se može pomalo i ljuštiti.
• Umerene opekotine su bolnije, koža je crvena, otečena i vruća na dodir. Obično je potrebno nedelju dana da zacele, a koža se može ljuštiti i narednih nekoliko dana.
• Ozbiljne opekotine od sunca mogu zahtevati odlazak kod lekara. Javljuju se bolni plikovi i veoma crvena koža, a do potpunog opravka potrebno je da prođe i do dve nedelje.

Faktori koji utiču na pojavu opekotina od sunca

Ne reaguju svi na isti način na izlaganje suncu. Postoje mnogi faktori koji utiču na brzinu zalečenja i dužinu trajanja tegobe nastalih usled izlaganja suncu.

Sledeći faktori čine osobu osetljivijom na dejstvo UV zraka, pa češće dolazi do pojave ozbiljnih opekotina koje sporije zarastaju:

• Bleda/svetla boja tena
• Crvena ili svetlija boja kose
• Pege
• Izlaganje suncu u periodu od 10-15h-?
• Velika nadmorska visina
• Život u blizini ekvatora
• Sunčanje u solarijumu
• Upotreba fotosenzitivnih lekova

Primena kojih lekova u letnjem periodu zateva opez: Lekovi i sunce

Kako prepoznati opekotine od sunca

Crvenilo kože

Najčešći simptom opekotine usled izlaganja suncu je crvenilo. Obično se javlja 2-6 sati nakon izlaganja, vrhunac dostiže oko 24 sata od izlaganja, a zatim polako nestaje tokom narednih dan-dva. Kod ozbiljnih opekotina crvenilo može trajati i duže.

Bol

Bol se obično javlja unutar 6 sati od izlaganja suncu, dostiže vrhunac za oko 24 sata, a obično prolazi posle 48 sati. Može se ublažiti uzimanjem analgetika (ibuprofen, acetilsalicilna kiselina), a pomaže i stavljanje hladnih obloga na bolno mesto.

Otok

Otok može trajati do 2 dana, a kod ozbiljnih opekotina i duže. Od pomoći može biti uzimanje nekog antiinflamatornog leka, poput ibuprofena ili mazanje kortikosteroidne kreme.

Plikovi

Kod umerenih i ozbiljnih opekotina javljaju se plikovi i to obično između 6 i 24 sata od izlaganja suncu, mada ponekad može proći i nekoliko dana do njihove pojave. Važno je naglasiti da plikove ne treba bušiti niti na silu uklanjati. Oni se stvaraju kao odgovor na oštećenje, štite kožu od daljeg oštećenja i omogućavaju njeno zarastanje, tako da se bušenjem usporava proces izlečenja i povećava rizik od pojave infekcije. Ukoliko je plik ipak pukao preporučuje se upotreba antibiotskog praška (Tyrosur, možete u apotekama kupiti bez lekarskog recepta), kako bi se sprečio razvoj infekcije.

Perutanje kože

Nakon što izgorite u roku od oko 3 dana koža počinje da se peruta i ljušti, a to prestaje kada koža u potpunosti zaceli. Kod blagih i umerenih opekotina ljuštenje će trajati nekoliko dana, a male količine perutave kože se mogu javljati i tokom narednih nekoliko nedelja.
Da biste ubrzali proces zalečenja unosite dosta vode, vlažite kožu, a od pomoći mogu biti i tople kupke koje će olakšati uklanjanje mrtvih ćelija. Nemojte vući ili guliti kožu na silu; ovo je prirodan proces i koža će se sama oljuštiti.

Svrab kože

Svrab se može javiti unutar nekoliko sati od izlaganja suncu i trajati do tri dana, zavisno od ozbiljnosti opekotine. Stavite hladnu oblogu i aloe vera gel da umirite kožu i umanjite svrab.

Upotreba masnih krema i melema je apsolutno kontraindikovano za lečenje opekotina bez obzira na stepen oštećenja.

Neophodno je koristiti preparate koji hidriraju ranu, ne zatvaraju izvodne kanale čime smanjuju mogućnost infekcije i produbljivanja opekotine.

Od velike pomoći u tretiranju opekotina od sunca ima i nanošenje antibiotskih preparata koji su u obliku gela kakav je Tyrosur, koji pored toga što će sprečiti razvoj infencije, prijatno hladi i ublažava bol.

“Trovanje suncem”

“Trovanje suncem” ne znači da ste se zaista otrovali, već da je izlaganje suncu dovelo ne samo do opekotina, već i do nekih drugih tegoba, kao što su: osip, ubrzan puls, mučnina, povraćanje, groznica. Ukoliko vam se javi ovi simptomi potražite pomoć lekara.

Kod ozbiljnijih slučajeva proces lečenja može trajati 10 dana, pa i duže.

Kada potražiti pomoć lekara?

Potražite pomoć lekara ukoliko se uz opekotine javi i groznica. Potrebno je obratiti pažnju i na znake poput šoka, dehidratacije, opšte iscrpljenosti, kao i na osećaj vrtoglavice, ubrzan puls, ekstremnu žeđ, slabo uriniranje, mučninu ili povraćanje, groznicu, plikove koji pokrivaju veću površinu tela…

Sve o alergijama na sunce, saznajte: https://www.pharmamedica.rs/dermatologija/alergija-na-sunce-sve-sto-treba-da-znate/

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3