FODMAP dijeta, kada se ne preporučuje ishrana bogata vlaknima

Sadržaj teksta

FODMAP dijeta je ishrana kojom se isključuju namirnice koje imaju visok sadržaj vlakana i fermetišućih sastojaka. Preporučuje se osobama koje imaju probleme sa nadimanjem, iritabilnim kolonom, Kronovom bolešću itd.

autor: Dr sc med Tatjana Mraović, dijetolog spec. higijene i ekologije


Integralne namirnice jesu savetodavno već dugo na našem jelovniku, ali da li su one uvek za preporuku? Koje zdravstvene tegobe isključuju veliku količinu vlakana iz ishrane?

Moja praksa u savetovalištu za ishranu me inspirisala da vam se obratim sa ovom temom. Naime, jedan ne tako mali broj osoba sa stomačnim tegobama, u želji da se zdravo hrani, greši. U čemu?

Dugi niz godina se u preporučenoj ishrani insistira na unosu vlakana koji podstiču dobro varenje. To jeste dobra preporuka, stanovnici Srbije jesu skloni da dnevni unos vlakana svedu na petinu dnevnih potreba, 5g umesto 25g. Ovih preporuka se treba držati, ali se njih često setimo tek kada zdravstveno stanje to zatraži. Zato sam mnoštvo pacijenata koji su svoje tegobe lečili i hranom, iznenadila da za njih postoje druga pravila hranjenja, u kojima i beli hleb nalazi svoje prioritetno mesto.

 

Kada se ne preporučuje ishrana bogata vlaknima?

Nadimanja, gasovi, bolovi koji ih prate, prolivi, dijagnostikovan iritabilni kolon, Kronova bolest, osetljivosti na gluten, laktozu, divertikuloze creva, suženja creva iz bilo kojih razloga su stanja koja imaju specifične preporuke u ishrani. Ishranom se nastoji da se spreči opstrukcija (začepljenje) creva, pokušava da se smanji volumen stolice i ujedno olaša varenje bez stvaranja velike količine gasova kao propratnih produkata prerade hrane. Biljna vlakna koja su teško svarljiva ili potpuno nesvarljiva, ograničavaju se na minimum.

Šta je FODMP ishrana?

Novi pojam koji se uvodi u terminologiju ishrane preporučene za navedene tegobe je FODMAP dijeta, birane namirnice koje ograničavaju prisustvo fermentišućih oligosaharida, disaharida, monosaharida i polisaharida. Ova jedinjenja zbog loše apsorpcije u crevima fermentišu u prisustvu uobičajene bakterijske crevne flore i oslobađaju gasove. Veća fermentacija vodi ekstremnom stvaranju gasova i bolnoj naditosti u sindromu iritabilnih creva.

namirnice koje ograničavaju prisustvo fermentišućih oligosaharida, disaharida, monosaharida i polisaharida

Koje namirnice imaju FODMAP sastav i isključuju se iz ishrane?

Nizak sastav FODMAP-a znači isključivanje iz dijete voća poput sveže jabuke, kruške, zrele banane, kupina, malina, nara, urme, suvog voća, trešanja, breskvi, kajsija, lubenica, avokada; od povrća beli i crni luk, brokoli, kupus, karfiol; mahunarke (pasulj, bamija, leblebije, soja, sočivo, grašak); kokos, pečurke, pivo, gazirani napici, veštački zaslađivači, integralne žiterice, musli, žitne kaše. Ako postoji osetljivost na gluten i laktozu ukida se i sve što sadrži gluten, kao i mleko i mlečni proizvodi.

Koje namirnice imaju niski sadržaj FODMAP-a i preporučuju se?

Mesa: dobro kuvana teletina, piletina, jagnjetina, svijetina, riba (sve bez kožice). Ne žilava, tvrda, hrskavičava mesa i mesne prerađevine. Jaja i mladi sirevi, biljna mleka.

Masti: maslac, margarin, maslinovo ulje, slanina.

Rafinisane žitarice i to kao prepečeni beli hleb star jedan dan isključivo. Skrob, posebno krompirov skrob. Kod isključivanja glutena koristiti beli pirinač, proso, kukuruz, heljdu, ovas, kinou.

Voće: dozvoljene su ceđene pomorandže, mandarine, limun, kivi, borovnice, banane (dok još nisu zrele), kompoti od oljuštenih jabuka ili pečene jabuke, kao i kompoti od drugog oljuštenog voća.

Povrće – šargarepa, tikvice, blitva, plavi patlidžan, krompir (kuvan bez kore), bundeva, zelena salata, blitva (drške baciti), spanać, paradajz (oljušten), masline. Težiti tome da se povrće jede što je moguće ćešće termički obrađeno. Čak i salate birati ako ih čini bareno povrće (pečena ili kuvana cvekla, boranija, salata od pečenog plavog patlidžana).

Od napitaka se pored negazirane vode mogu piti biljni čajevi, blage limunade. Sokovi  i smuti od voća ili dozvoljenog povrća. Bitne su i supe i potaži od dozvoljenog povrća, blago posoljeni.

Poslastice: isključivo od belog, nerafinisanog brašna, keksi, kolači, voćni sladoled, džem, marmelada, slatko. Sladoled u slučaju podnošenja laktoze.

FODMAP dijeta pomaže kod svih prethodno pomenutih stanja, takođe otklanja umor, letargiju, gubitak radnog elana, koncentracije… koje su posledice otežanog varenja.

Published on: Jan 7, 2020 at 09:53

Updated on: Jul 9, 2023 at 08:00

Date and tMonth

Dr.sc med.Tatjana Mraović. Doktor medicine. Specijalista higijene i medicinske ekologije – dijetolog – nutricionista.Zaposlena u savetovalištu za ishranu Vojnomedicinske akademije. Njeno polje rada je dijetoterapija u prevenciji i lečenju hroničnih nezaraznih bolesti. Autor je više od 100 objavljenih naučnih radova.Konsultacije i prgled kod dr Mraović možete zakazati pozivom na broj: 063 24 20 30
NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-696x696
CG-19-INSTA-696x696
Probielle-IBSolutions-205x2655mm-1