Ambrozija najvažnije informacije: Simptomi, prevencija i lečenje alergije na polen abrozije

Sadržaj teksta

Ambrozija se često pominje kao alergen koji zadaje muke značajnom delu populacije. Ali, da li znate šta je ambrozija, kako izgleda, kako se suzbija i šta mi možemo učiniti da smanjimo kontakt sa ovim korovom?

Leto je idelano vreme za boravak i uživanje na otvorenom prostoru. Međutim, da li baš svi možemo da uživamo u prirodi u toplim letnjim danima? Na žalost – ne. Jul je mesec kada ”proradi” alergija na ambroziju koja može biti i iritirajuća i iscrpljujuća.

Ambrozija u Evropu stigla – greškom

Biljka ambrozija je krajem XIX veka doneta iz Amerike u Evropu takoreći greškom, i to zajedno sa semenom lucerke. Na našim prostorima, tačnije u Vojvodini, se prvi put pojavila 1952. godine. Panonska nizija je, inače, mesto gde su izmerene najveće koncentracije polena ove biljke u Evropi. Sada smo u situaciji da je rasprostranjenija u Evropi nego u Americi odakle je potekla.

Lična karta ambrozije

Dakle, kakva je to opasna biljka koje se treba čuvati u letnjim mesecima i početkom jeseni kada intenzivno cveta? Istraživanja pokazuju da najveći broj ljudi, zapravo, ne zna kako ona izgleda. Ambrozija (Lat. Ambrosia artemisiofolia) je jedna od najrasprostranjenijih korovskih biljaka na svetu.

Spada u invazivne vrste i vrlo brzo se širi, tako da ju je praktično nemoguće iskoreniti. Pored toga što izaziva alergijske reakcije kod velikog broja ljudi, ova biljka je i vrlo uporan i štetan korov koji ometa rast i razvoj kulturnih biljaka.

Ambrozija, zagađuje i vazduh, jer se polen lako i brzo vezuje za čestice prašine i čađi koje se nalaze u vazduhu i zagađuje životnu sredinu.

Neobrađena zemljišta, zelene površine kraj puteva, površine van sela i gradova koje su davno napuštene i zarasle u trave i korov, građevinska zemljišta, rečna priobalja, šume i zaparložena zemljišta glavno su stanište ove invazivne vrste. Vrlo često se može naći i u obradivim zemljištima jer se njen polen brzo i lako raznosi vetrom.

Polen ambrozije

Polen ambrozije je izuzetno sitan, a vetar ga može odneti preko 100 km daleko od matične biljke. Ako uzmemo u obzir podatak da svaka biljka ambrozije proizvede 100 miliona zrna polena, onda je sasvim jasno zašto se tolikom brzinom širi.

Alergija na ambroziju je najintenzivnija od polovine jula do sredine oktobra. Posebno treba voditi računa o periodu od druge polovine avgusta do polovine septembra, jer tada ambrozija intenzivno cveta.

U septembru ova biljka bukvalno buja i koncentarcija polena ambrozije je najveća – preko 1000 polenovih zrna po metru kubnom vazduha što je alarm da se zaštitimo i ne odlazimo u tom periodu u prirodu. Niže temperature i kišoviti dani smanjuju koncentraciju polena ambrozije.

Alergija na ambroziju vs respiratorna infekcija

Simptomi alergije na ambroziju su slični simptomima virusne i bakterijske infekcije. Ipak, u slučaju alergije izostaje pojava povišene temperature.

Zajednički simptomi su: grebanje u grlu, vodenasta sekrecija iz nosa, uporan kašalj, kijavica, svrab u nosu, a tamni kolutovi oko očiju i tipičan svrab očiju skoro sigurno ukazuju na alergiju.

S početkom sezone ambrozije, urušava se kvalitet života velikog dela populacije, jer usled dugotrajnog alergijskog rinitisa može doći do razvoja komplikacija kao što su polipi u nosu zbog jakih upala sinusa, devijacije u nosu koje sprečavaju normalan dotok kiseonika u pluća, razvoj bronhitisa i astme.

Kada govorimo o ambroziji, možemo reći da su bukvalno svi izloženi riziku od dobijanja alergijske reakcije. Posebno su osetljive osobe atopične konstitucije (već imaju neku alergiju) kao i one sa genetskom predispozicijom.

Lečenje alergije na ambroziju

Ukoliko imate simptome alergije posetite alergologa koji će postaviti dijagnozu alergije, i propisati terapiju. Ljudi koji znaju da su alergični potrebno je na vreme da počnu sa terapijom kako bi, koliko je moguće, predupredili neprijatne manifestacije.

U terapiji simptoma alergije se koriste lekovi iz grupe antihistaminika. Bez obzira na to što se većina lekova iz ove grupe u apotekama mogu kupiti bez lekarskog recepta ovi lekovi imaju i neželjene efekte koji mogu uticati na kvalitet života. To su: usporenost, pospanost, suva usta, zamućen vid. Prilikom kupovine ovih lekova obavezno se posavetujte sa svojim farmaceutom.

Imunoterapija za alergiju na ambroziju

Alergijska imunoterapija sprovodi se injekcijama ili kapima za oralnu upotrebu. Kapi odnosno injekcije sadrže polen biljke na koju je osoba alergična, u ovom slučaju polen ambrozije. Pacijenti se izlaži prvo minimalnim a kasnije postepeno sve većim dozama alergena. Ovaj postepeni pristup daje organizmu dovoljno vremena da se navikne alergen i razvije toleranciju. Primenom imunterapije simptomi alergije vremenom postaju sve blaži a upotreba antihistaminika se smanjuje. Najčešće efekat traje oko 2 godine.

Međutim, imunoterapija nije podjednako efikasna za sve osobe.

Konsultujte se sa lekarom – alergologom i saznajte da li je ova opcija za vas preporučljiva.

Prevencija alergije na ambroziju

Ono što sami možemo da učinimo je da ne držimo otvorene prozore u kasnim jutarnjim i ranim popodnevnim časovima. Tokom prepodneva ne preporučuje se boravak napolju jer je tada koncentracija polena u vazduhu najveća. U šetnju po prirodi treba izlaziti samo posle kiše, ali nikako po vetrovitom vremenu, posebno ako je napolju toplo. Baštenske radove treba prepustiti nekom drugom, jer je mogućnost dobijanja alergijske reakcije povećana u direktnom kontaktu sa biljkama.

Svakako da ambroziju treba uništiti čupanjem iz korena u svom dvorišnom prostoru, ali pod maskom i sa rukavicama. Opran veš sušite na sušilicama jer svako izlaganje veša spoljnjem vazduhu daje šansu da se na njega nalepi sitan polen ambrozije. Redovno tuširanje i pranje kose posle izlaska u prirodu su više nego poželjni, kao i često menjanje garderobe. Ne treba napominjati da se stan mora redovno čistiti, a podovi brisati vlažnom krpom koja će sprečiti raznošenje polena po stanu.

Što se tiče ishrane, mogu se koristi i suplementi koji jačaju imuni sistem. Preporučuju se vitamin D i C, kalcijum, omega 3, cink. Posebno su korisne namirnice kao i suplementi koji sadrže kvercetin.

Ukoliko želite potpuno prirodni preparat koji sadrži kvercetin, bez dodataka aditiva preporučujem vam Herbs and Honey Feel Free. Više o ovom jedinstvenom proizvodu možete saznati ovde.

Izbegavanje nekih namirnica koje sadrže belančevine koje su slične onima iz polena ambrozije takođe mogu pomoći. Zato treba izbegavati konzumaciju banana, semenki suncokreta, dinje, lubenice, krastavca, tikvica, kao i, verovali ili ne – čaj od kamilice.

Još jedan savet za turiste. Ukoliko ste alergični na ambroziju, izbegavajte odlazak u sela i na planine. Bar dok sezona polena ambrozije ne prođe. Boravak na selu i na planinama može biti jednako prijatan i tokom jeseni i zime. U toku leta izaberite destinaciju gde ambrozije nema!

 

Tatjana Vlaškalin, diplomirani inženjer poljoprivrede i ekonomista. Završila je Fakultet za biofarming, smer – organska proizvodnja i Višu ekonomsku školu, smer ekonomsko-upravni u Novom Sadu. Učestvovala je u brojnim projektima kompanija koja se bave istraživanjima u poljoprivredi, poput Kleffmann-a. Poseduje Sertifikat iz oblasti poljoprivrednog preduzetništva u oblasti savremene povrtarske proizvodnje.
NAJNOVIJI TEKSTOVI
Post 2.2
alergije-eBook
pressing pharmamedica