Puerperijum, babinje

Sadržaj teksta

Trudnoća je period značajnih fizičkih i emocionalnih promena u životu žene, kada se njen organizam privikava na potpuno nove, drugačije zahteve. Telo se menja i stvara uslove za opstanak i razvoj novog bića. Veličina materice se značajno povećava, organi se pomeraju kako bi joj obezbedili dovoljno prostora, menja se hormonski status. Zbog rasta stomaka menja se i čitava statika tela.

Puerperijum je period koji počinje odmah nakon rađanja bebe, traje 6 do 8 nedelja i tokom njega dolazi do postepenog vraćanja organizma žene u stanje pre trudnoće. Život je danas dosta brz, užurban pa se ovom periodu sve manje pridaje važnosti. Nekada se period babinja mnogo više poštovao, to je bio period od četrdeset dana nakon rođenja bebe kada porodilja i beba nisu primale posete, već su se privikavale na novonastalu situaciju. U ovom periodu dolazi do regresije svih promena nastalih tokom trudnoće i porođaja.

Najznačajnije promene se dešavaju na materici. Materica je nakon porođaja teška oko 1000 grama dok će posle 6 nedelja težiti oko 50-70 grama. Ovo se dešava zbog toga što dolazi do gubitka vode u materici koja čini najveći deo njene težine, a nastaje zbog pada svih hormona trudnoće s jedne strane kao i zbog kontrakcija materice s druge strane. Na materici dolazi do formiranja grlića, sužavanja cervikalnog kanala a nakon dve nedelje zatvara se unutrašnje ušće i materica se vraća na veličinu od pre trudnoće. Zatim, dolazi do promena u karličnom dnu, trbušnom zidu, maloj karlici, mokraćnoj bešici, crevima. Povećava se tonus trbušne muskulature, eliminiše se višak vode iz organizma, a svi organi koji su bili promenjeni u toku trudnoće i porođaja ponovo se vraćaju u stanje u kojem su bili pre trudnoće.
Procesi zaceljivanja rana koje su nastale u toku porođaja odvijaju se na nivou materice odnosno njene unutrašnje površine i na nivou porođajnog kanala.

Obilni vaginalni iscedak takozvane lohije, karakterističan za babinje, javlja se u okviru pripreme materice za nove cikluse i moguću trudnoću a njegova boja odražava stepen vulnerabilnosti odnosno zaceljivanja te rane. U najvećem broju slučajeva lohije prolaze tri karakteristične faze a njihova boja odražava stepen zarastanja rane.

Porođajni kanal isto tako doživljava svoje transformacije. Tonus vagine, koja je u porođaju traumatizovana i edematozna se vraća u prvobitno stanje. Površinske povrede, laceracije, ekskorijacije brzo zarastaju. Porodilji se savetuje da rano ustane i kreće se, jer se time preveniraju tromboembolijske bolesti i pospešuje proces involucije materice.

Početak procesa laktacije (dojenja) i njeno održavanje

Još u trudnoći se pod uticajem steroidnih hormona iz žutog tela trudnoće i posteljice, mlečne žlezde pripremaju za funkciju dojenja. U trećem trimestru trudnoće počinje da se izlučuje prvo mleko, koje se naziva kolostrum, a nakon porođaja se uspostavlja i potpuna laktacija. Sisanje je stimulans za izlučivanje mleka i zbog toga je značajno staviti novorođenče na grudi već u prvih sat vremena nakon porođaja. Prvi podoj je idealno da se odvije u prvih 24 sata nakon porođaja. Dojenje stimuliše lučenje hormona oksitocina koji dovodi do izlučivanja mleka u kanaliće dojke i do kontrakcija materice pa mnoge dojilje mogu upravo za vreme dojenja osetiti bolnost tih kontrakcija.

Uspostavljanje aktivnosti jajnika

Sa izbacivanjem posteljice dolazi do pada nivoa estrogena, progesterona i horionskog gonadotropina. Usled njihove niske koncentracije hipofiza će započeti stimulaciju jajnika i uspostavljanje novih ciklusa tako da se kod većine žena koje ne doje prva ovulacija i prva menstruacija mogu očekivati otprilike šest nedelja nakon porođaja. U onih koje doje, ovulacije mogu izostati i do godinu i po dana. Mnoge žene žive u zabludi da ih dojenje štiti od nove trudnoće, odnosno da dojenje predstavlja vid kontracepcije. To je netačno! Kod većine žena koje doje, do prvog menstrualnog ciklusa dolazi pri kraju perioda dojenja ili po prestanku dojenja. Kod jednog manjeg broja žena koje doje u periodu od 4. do 6. nedelje nakon porođaja dolazi do krvarenja ali to ipak nije menstrualno krvarenje. Isto tako, neke žene koje doje, nakon perioda od 4 do 6 nedelja počinju redovno da menstruiraju, međutim ta prva krvarenja su uglavnom anovulatorna. Tačno vreme kada će nastupiti prva ovulacija i samim tim prva menstruacija, je potpuno individualno i zavisi od dužine trajanja dojenja, ali isto tako i od zdravstvenog stanja žene. Jednom rečju, pravilo kada će se javiti ovulacija, i kada će jajnici uspostaviti normalnu funkciju ne postoji, a dojenje Vas neće zaštititi od neželjene trudnoće. Smatra se da u prvih 6 nedelja posle porođaja neće doći do trudnoće ali se zna da u toku dojenja može doći do ovulacije i oplođenja.

U vezu sa posleporođajnim padom hormona dovode se i česte i nagle promene raspoloženja porodilja. U tim situacijama ključnu ulogu ima podrška i razumevanje porodice. Kao odgovor na hormonalnu „buru" za vreme trudnoće dolazi do značajnog porasta količine tečnosti u organizmu koja se vraća u prvobitno stanje pa mnoge porodilje mogu primetiti učestalije i obilnije mokrenje. Iscrpljenost porođajem, veći gubitak krvi, dugotrajno ležanje, nepravilno dojenje i možda ekonomske i socijalne poteškoće mogu otežati ovo razdoblje i dovesti do razvoja komplikacija babinja. Rano ustajanje iz kreveta i kretanje, ali ne i teški fizički rad savet su porodiljama već od prvog dana, osim u slučaju operativnog završetka trudnoće i razvoja nekih težih komplikacija.

Stvorite sebi uslove za odmor i prilagođavanje na novonastalu situaciju jer je to od izuzetne važnosti za brz i poptun oporavak nakon porođaja. Nemojte zanemariti sebe i signale koje Vam šalje organizam. Trudite se da odspavate kad to čini i beba, da jedete raznovrsno, kvalitetno i da pijete dosta tečnosti. Na taj način ćete pored dovoljne količine mleka za bebu, imati i dovoljno energije da se posvetite bebi i porodici. Nemojte pristajati na česte posete i primanje gostiju bar prvih nedelja dok se organizam ne privikne na novonastalu situaciju, iako Vam se čini da Vas to neće umarati, budite uvereni da su i Vama i bebi u prvim nedeljama najpotrebniji odmor i dovoljno sna.

Mnoge žene žive u zabludi da ih dojenje štiti od nove trudnoće, odnosno da dojenje predstavlja vid kontracepcije.
 

napisala: Dr Slavica Milovanović – Đorović

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Marsovci-prebiotik-oglas-148x2082mm_page-0001
INSTA-2-1536x1536
Marsovci-zajedno-oglas-148x2082mm_page-0001