Jabukovo sirće – lekovita svojstva i način primene

Sadržaj teksta

Jabukovo sirće je u upotrebi duže od 5000 godina. Koristio ga je i Hipokrat, otac moderne medicine pomešano sa medom, za lečenje raznih bolesti. Danas je jabukovo sirće jedna od osnovnih namirnica koja se koristi za pripremu raznih salata, preliva, sosova, kao dodatak čorbama i kolačima kako bi poboljšao ukus.

Upotrebljava se i kao priodni konzervans, za kiseljenje hrane i spremanje zimnice. Takođe se koristi i kao sredstvo za održavanje higijene i poliranje escajga i stakla. Pored ovako široke primene u kulinarstvu i higijeni, jabukovo sirće je našlo svoje mesto i u medicini.

Šta je zapravo jabukovo sirće?

Jabukovo sirće predstavlja fermentisani sok od jabuke. Nastaje tako što se prirodni šećeri iz jabuke razlažu pod dejstvom kvasca prvo na alkohol, a kasnije se alkohol pod dejstvom bakterija pretvara u sirćetnu kiselinu koja koje jabukovom sirćetu daje jak, kiselkast ukus i miris, i odgovorno za mnoge zdravstvene efekte.

Sirćetna kiselina je prisutna u koncentraciji 5-6%, mada može biti i znatno viša. pH jabukovog sirća je kiseo i kreće se u rasponu od 2 do 3,5.

Pored sirćetne kiseline šta jabukovo sirće sadrži?

Jabukovo sirće sadrži i vitamine B kompleksa, vitamin C, zatim kalijum, kalcijum, fosfor.

Još jedna komponenta jabukovog sirća jeste „sirćetna majka“ koja se formira kada mikroorganizmi zaduženi za nastajanje sirćetne kiseline formiraju celulozni sloj koji izlazi na površinu tečnosti ili ostaje unutar tečnosti čineći je mutnom, a sastoji se od različitih enzima i proteina.

U jabukovom sirću se nalaze i neka fenolna jedinjenja poput hlorogenske, kafene i galne kiseline, katehina, epikatehina. Ovim fenolnim jedinjenjima se pripisuje niz pozitivnih efekata na čovekovo zdravlje poput antioksidativne, antiinflamatorne, antialergijske, antivirusne, antimikrobne, antikancerske aktivnosti.

Zbog ovakvog sastava jabukovo sirće ima veće efekte na čovekovo zdravlje od same sirćetne kiseline.

Da li su sva jabukova sirća ista?

Odgovor je kratak – Ne!

Ono što jabukova sirća čini drugačijim jeste sorta jabuka koja se koristi za dobijanje sirća, zatim kvasac i bakterijske kulture koje se koriste u proizvodnji, da li je proizvod filtriran ili ne, i na kraju, da li je proizvod pasterizovan ili ne.

Sve ovo utiče na sastav krajnjeg proizvoda, odnosno na količinu organskih komponenti u jabukovom sirću i na njegova svojstva.

Filtriranjem i pasterizacijom se uklanjaju kvasci i bakterije koje su dovele do nastanka sirćetne kiseline i na taj način se sprečava formiranje „sirćetne majke“.

Međutim, komercijalni proizvodi jabukovog sirća retko kad sadrže deklaraciju o metodi proizvodnje, te je jako teško proceniti njegov kvalitet.

Naučno je dokazano da način proizvodnje jabukovog sirća direktno utiče na neke zdravstvene efekte. Takođe i sorta jabuke i njena zrelost u trenutku početka prerade utiče na količinu fenolnih jedinjenja i sadržaj mikroba u džibri.

Bolje je koristiti jabukovo sirće koje je blago zamućeno, jer je ono zdravije od bistrog jabukovog sirća. Ukoliko ste zbunjeni i ne znate koje jabukovo sirće da odaberete možete ga i sami napraviti, samo znajte da jabuke koje koritite treba da imaju visok sadržaj šećera.

Kako napraviti jabukovo sirće u kućnim uslovima?

Za pripremu je potrebno 100 kg jabuka, 10 l vode i 1 kg šećera.

Očistiti jabuke, uklanjajući dršku i cvet, a semenke ostaviti. Naseckati jabuke na kriške, što tanje i preneti u bure, u toku prenosa sipati šećer i vodu, zatvoriti dobro i ostaviti da stoji oko mesec dana. Nakon toga procediti jabuke, kroz cediljku, i sirće bi trebalo biti žute boje, ostaviti sirće oko dve nedelje da se stalože čestice koje su prošle i nakon toga procediti opet. Sipati sirće u flaše (najbolje staklene). Sirće vremenom potamni zbog oksidacije.

Jabukovo sirće u službi zdravlja

Dijabetes melitus

Jedna od najaktuelnijih primena jabukovog sirća jeste primena kod dijabetesa. Kako sve veći broj ljudi oboljeva od ove boleste, sve više raste interesovanje ljudi o prirodnim proizvodima za regulacuji navoa šećera u krvi. Svakako da je jabukovo sirće jedan od favorita u ovoj oblasti. Ono može delovati blagotvorno kod dijabetičara (ali i ljudi koji imaju predijabetes odnosno smanjenu toleranciju insulina)  na više načina:

  1. poboljšava osetljivost ćelija na insulin
  2. smanjuje nivo glukoze i lipida u krvi
  3. smanjuje telesnu masu

Međutim, bez obzira na sve ove efekte jabukovo sirće ni slučajno ne sme da postane zamena za lekove, već samo dopunska terapija lekovima.

Da li jabukovo sirće doprinosi mršavljenju?

Nekoliko studija je potvrdilo da jabukovo sirće može dovesti do smanjenja telesne mase. Ovakav efekat se postiže na nekoliko načina:

  1. povećava sitost i na taj način smanjuje unos hrane
  2. ubrzava metabolizam i smanjuje nivo masnog tkiva

Međutim, nemojte se zavarati da ćete na vrlo jednostavan način, konzumiranjem jabukovog sirća, rešiti probleme sa viškom kilograma. Ipak ništa ne može biti efikasnije od kontrole unosa hrane i fizičke aktivnosti. Jabukovo sirće koristite samo kao saveznika koji će vam pomoći da ostvarite svoje ciljeve.

Da li jabukovo sirće utiče na masnoće u krvi?

Jabukovo sirće smanjuje nivo lošeg holesterola i triglierida u krvi. Kako su masnoće jedan od glavnih uzroka mnogih bolesti (ateroskleroze, tromba, infarkta…) primena jabukovog sirća može imati ulogu u prevenciji ove bolesti.

Koža

Već smo pomenuli da su ljudi od davnina koristili jabukovo sirće za čišćenje i dezinfekciju. Pored toga jabukovo sirće je korišćeno često, za lečenje gljivičnih infekcija, bradavica i upale uha, za lečenje akni. Ova tečnost se koristila i tokom ratova za ispiranje rana. Sva ova dejstva jabukovo sirće ostvaruje zahvaljujući velikom antimikrobnom potencijalu koji je i naučno potvrđen.

Dobro je poznata upotreba razblaženog jabukovog sirća u tretmanu suve kože, ekcema i akni. Ono deluje na taj način što smanjuje pH kože i poboljšava zaštitnu barijeru kože. Takođe, visok antibakterijski potencijal jabukovog sirća doprinosi sprečavanju kožnih infekcija povezanih sa ekcemom i aknama. Takođe se koristi za ispiranje lica ili kao tonik (sredstvo za čišćenje lica).

Ukoliko se odlučite da primenjujete jabukovo sirće u ovu svrhu, razblažite ga vodom, jer ukoliko ga koristite nerazređeno mogu se javiti ozbiljne iritacije na koži.

Studija iz 2019. godine u kojoj su učestvovala 22 ispitanika sa atopijskim dermatitisom pokazala je da jabukovo sirće nema nikakvog efekta, ni dobrog ni lošeg, na integritet kožne barijere. Međutim zbog određenih nedostatka studije potrebno je sprovoditi dalja ispitivanja i utvrditi efikasnost i bezbednost primene preparata na bazi jabukovog sirća.

Kosa i koža glave

Jabukovo sirće se koristi za ispiranje kose nakon korišćenja šampona kako bi se vratila kiselost kose koja biva narušena upotrebom šampona. Na ovaj nači ono utiče da kosa bude zdravija, jača i sjajnija. Još jedan koristan efekat leži u antimikrobnoj aktivnosti ove tečnosti. Naime, jabukovo sirće vam može pomoći i da se rešite peruti.

Alchajmerova bolest

U studiji sprovedenoj 2020. godine ispitivan je uticaj jabukovog sirća na određenim ćelijskim linijama i životinjskim modelima, gde je utvrđeno da ono ima veću efikasnost od nekih sintetskih flavonoida i anti-alchajmer lekova u in-vitro i in-vivo ispitivanjima. S

toga se ovo sirće izdvojilo kao potencijalno novo terapeutsko sredstvo koje poboljšava memoriju i pruža snažnu antioksidativnu zaštitu. Naravno, na osnovu samo ove studije ne možemo tvrditi da će jabukovo sirće pomoći u lečenju ove teške bolesti, jer pre zvanične primene jza lečenje Alchajmerove bolesti potrebno je da se sprovedu dodatne kliničke studije kako bi se utvrdila efikasnost kod čoveka, koja je za sada nepoznata.

Ostali efekti

  1. Poboljšava varenje (sirćetna majka deluje kao probiotik)
  2. Poboljšava imunitet
  3. Izbeljuje zube (oprez zbog negativnog uticaja na zubnu gleđ)
  4. Otklanja zadah (grgljanje jabukovog sirća)
  5. Otklanjanja umor i povećava energiju
  6. Smanjuje noćne grčeve u nogama

Kako sve možete koristiti jabukovo sirće?

Kao dodatk jelima

Kao napitak, razblažen sa vodom. Možete dodati i med i cimet kako biste pojačali zdravstvene efekte ali i poboljšali ukus. Najčešće se koristi 1 kašika pomešana sa čašom vode, 2 puta dnevno, pre ili tokom obroka.

U obliku tableta

Nemojte preterivati sa njegovom upotrebom, jer u velikim dozama može oštetiti zubnu gleđ ili stupiti u određene interakcije sa lekovima (diuretici Henleove petlje, tiazidni diuretici, osmotski diuretici, laksativi, amfotericin B, teofilin…).

Pročitajte još: Sirće –  začin ili stvar prestiža

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
Probielle-IBSolutions-205x2655mm-1