Alergija na jaja nije rezervisana samo za dečji uzrast. Simptomi mogu biti diajera, bol u stomatu, osip…ali usled ove alergije može doći i do nastanka anafilaktičkog šoka koji u najtežim...
Da li vam se nekad desilo da ne možete tačno da odredite ukus hrane koju jedete. Nije ni jedan od poznata četiri. Nije ni slatko, ni kiselo ni ljuto, pikantno...
Magnezijum, kao četvrti najzastupljeniji mineral u našem organizmu, igra važnu ulogu u brojnim fiziološkim funkcijama u našem telu. Učestvuje u preko 300 biohemijskih reakcija, od regulacije mišićne funkcije do obezbeđivanja...
O uticaju magnezijuma na funkcionisanje organizma dosta se priča. Kao rezultat sve veće svesti o značaju ovog minerala za zdravlje razvile su se i različite formulacije magnezijuma. U našem tekstu...
Ponekad smanjen unos magnezijuma, kod zdravih ljudi, ne pokazuje nikakve simptome. Tek se, kod prisustva neke druge bolesti, nedostatak magnezijuma javlja kao dodatna komplikacija. Zato o njemu valja misliti na...
Da li ste znali da ultra-prerađena hrana izaziva zavisnost sličnu onoj od konzumiranja duvana tj pušenja. U našem tekstu otkrivamo šta je ultraprerađena hrana i zašto ljudima koji je konzumiraju...
Proteini nisu samo još jedan deo prehrambenog lanca – bez njih, naše telo ne bi moglo da se razvija, oporavlja i funkcioniše. Od mišića, kostiju, kože do hormona i enzima,...
Antinutrijenti su prirodna jedinjenja koja ometaju apsorpciju esencijalnih nutrijenata u organizmu. Najčešće se nalaze u biljkama kao deo njihove odbrambene strategije protiv štetočina i predatora. Iako se često percipiraju kao...
Oksalati su soli i esteri oksalne kiseline, prirodnog jedinjenja koje se nalazi u mnogim biljnim namirnicama, ali ga telo može i samo proizvesti kao nusproizvod metabolizma. Oksalati se u organizmu...
Akrilamid je hemijsko jedinjenje koje nastaje pri visokim temperaturama tokom termičke obrade hrane poput pečenja, prženja i roštiljanja, koja je bogata skrobom. Najčešće se formira u hrani kada temperatura pređe...