Ishrana

alergija na jaja

28. maj 2025

Alergija na jaja nije rezervisana samo za dečji uzrast. Simptomi mogu biti diajera, bol u stomatu, osip…ali  usled ove alergije može doći i do nastanka anafilaktičkog šoka koji u najtežim...
umami
Da li vam se nekad desilo da ne možete tačno da odredite ukus hrane koju jedete. Nije ni jedan od poznata četiri. Nije ni slatko, ni kiselo ni ljuto, pikantno...
vrste magnezijuma
Magnezijum, kao četvrti najzastupljeniji mineral u našem organizmu, igra važnu ulogu u brojnim fiziološkim funkcijama u našem telu. Učestvuje u preko 300 biohemijskih reakcija, od regulacije mišićne funkcije do obezbeđivanja...
Magnezijum bisglicinat suplementacija
O uticaju magnezijuma na funkcionisanje organizma dosta se priča. Kao rezultat sve veće svesti o značaju ovog minerala za zdravlje razvile su se i različite formulacije magnezijuma. U našem tekstu...
magnezijum prirodni izvori

2. maj 2025

Ponekad smanjen unos magnezijuma, kod zdravih ljudi, ne pokazuje nikakve simptome. Tek se, kod prisustva neke druge bolesti, nedostatak magnezijuma javlja kao dodatna komplikacija. Zato o njemu valja misliti na...
ultra-prerađena hrana
Da li ste znali da ultra-prerađena hrana izaziva zavisnost sličnu onoj od konzumiranja duvana tj pušenja. U našem tekstu otkrivamo šta je ultraprerađena hrana i zašto ljudima koji je konzumiraju...
proteini
Proteini nisu samo još jedan deo prehrambenog lanca – bez njih, naše telo ne bi moglo da se razvija, oporavlja i funkcioniše. Od mišića, kostiju, kože do hormona i enzima,...
antinutrijenti

13. februar 2025

Antinutrijenti su prirodna jedinjenja koja ometaju apsorpciju esencijalnih nutrijenata u organizmu. Najčešće se nalaze u biljkama kao deo njihove odbrambene strategije protiv štetočina i predatora. Iako se često percipiraju kao...
oksalati kamen u bubregu

11. februar 2025

Oksalati su soli i esteri oksalne kiseline, prirodnog jedinjenja koje se nalazi u mnogim biljnim namirnicama, ali ga telo može i samo proizvesti kao nusproizvod metabolizma. Oksalati se u organizmu...
akrilamid, pržena hrana

10. februar 2025

Akrilamid je hemijsko jedinjenje koje nastaje pri visokim temperaturama tokom termičke obrade hrane poput pečenja, prženja i roštiljanja, koja je bogata skrobom. Najčešće se formira u hrani kada temperatura pređe...
Probiotici-baner-300x300px
Probielle-IBSolutions-205x2655mm-1