Sunčanica i toplotni udar kako ih prepoznati i pružiti prvu pomoć?

Sadržaj teksta

Mada su za mnoge sunčanica i toplotni udar isto, to su dva sasvim različita stanja. Kako prepoznati i šta preuzeti u slučaju sunčanice i toplotnog udara?


Prvi dani leta, svojim sunčevim zracima gode i mame da uživamo u njihovoj toploti. Međutim upravo je leto vreme najvećeg rizika od nastanka sunčanice i toplodnog udara na koje su posebno osetljiva deca. Što je dete mlađe, ono se teže prilagođava visokoj spoljnoj temperaturi. Da bi se izbegle neprijatnosti koje donosi leto, sunce i vrućina, važno je držati se pravila i slušati savete doktora. Od uživanja na suncu do ozbiljnih problema korak je mali.

Sunčanica i toplotni udar, kao i jače opekotine od sunca praćeni su istim simptomima kao da je reč o infekciji: visoka temperatura, povraćanje, glavobolja, slabost, opšte loše stanje, i to je dodatna teškoća s obzirom da pregrejavanje tela u ovim stanjima zahteva hitno reagovanje.

Kako nastaje sunčanica?

Ona nastaje kada se glava direktno izlaže suncu.

Rana reakcija je veoma burna: osoba odjednom onemoća, oseća vrtoglavicu i mučninu, često povraća i postaje pospana. Orošena je znojem, ruke i noge su prvo tople, a ako se ne skloni sa sunca, postaju hladne i drhte. Temperatura tela može da bude normalna, ali je obično povišena.

Kada su u pitanju deca, što je dete mlađe i simptomi su izraženiji, a opasnost od komplikacija veća.

Preterano sunčanje može da dovede i do gubitka svesti, što se češće dešava adolescenatima.

Prva pomoć u slučaju sunčanice

  • Sklonite osobu sa sunca u klimatizovanu prostoriju, ili bar u zamračenu i dobro provetrenu sobu.
  • Istuširajte je prohladnom vodom, ne brišite već ostavite da se osuši.
  • Dajte joj da pije rashlađenu tečnost: čaj, ili običnu vodu. Tečnost ne treba davati odjednom u velikoj količini, već češće po malo, posebno ako osoba ima nagon na povraćanje.

Lek protiv visoke temperature treba dati ako je i posle mera prve pomoći temperatura i dalje visoka. Preporučuju se paracetamol ili ibuprofen. Ukoliko se pomoć pruža detetu koristite lekve za sniženje temperature koji su namenjeni ovog populaciji i to u obliku tablet ili sirupa ili pak čepića ako dete povraća. Narednih par sati, uz kontrolu temperature i davanje novih doza leka ako je to neophodno, osoba treba da se odmori i spava.

Koji lekovi se koriste za skidanje temperature i u kojim dozama možete pročitati u našem tekstu.

Kada se treba obratiti lekaru?

  • Ako temperatura tela ne pada i pored rashlađivanja, davanja tečnosti i lekova
  • Ako osoba izgubi svest, a ne povrati se brzo posle postavljanja u ležeći položaj
  • Ako je konfuzna, pospana i slabo komunicira s okolinom
  • Ako uporno povraća i sve je nemoćnija

Kako prepoznati toplotni udar?

Toplotni udar može da bude i fatalan. Mada su za mnoge sunčanica i toplotni udar isto, to su dva sasvim različita stanja.

Kod toplotnog udara, nastaje slom sistema cirkulacije. Dok se kod sunčanice telo znoji, odbrana od pregrejavanja postoji, ali kada organizam doživi toplotni udar, znojenje, a time i hlađenje organizma prestaje, telo više nije u mogućnosti da kontroliše svoju temperaturu.

Veoma visoke temperature koje nastaju dovode do refleksnog grčenja mišića (zbog gubitka soli i minerala), pa organizam lako može da dođe u stanje šoka.

Toplotni udar za razliku od sunčanice može da nastane ne samo usled prekomernog izlaganja suncu već i delovanjem vazduha visoke temperature i vlažnosti na primer u pekarama, kuhinjama ali i u javnom prevozu, automobilu, stanu.

Toplotni udar nastaje kada se telo pregreje a mehanizmi odbrane ne mogu da kompezuju visoku telesnu temperaturu. Telesna temperature može biti iznad 40C, prisutna je opšta slabost, koža je suva, topla, puls i disanje ubrzani. Dolazi do pada krvnog pritiska, glavobolje, vrtoglavice a ponekad i gubitka svesti.

Prva pomoć kod toplotnog udara

Ako se uz sve mere predostrožnosti ipak dogodi toplotni udar, pružite prvu pomoć i svakako potražite lekarsku pomoć. Kod pojave toplotnog udara, važna je nadoknada veće količine minerala.

  • Osobu koja je doživela toplotni udar treba preneti u hladovinu i raskomotiti je.
  • Na glavu treba staviti komadiće leda umotane u platno ili jednostavno hladne obloge.
  • Osoba mora brzo da se odvede u najbližu zdravstvenu ustanovu da primi infuziju i neki sedativ.

Čak nekoliko nedelja nakon oporavka od toplotnog udara osoba je osetljiva na visoke temperature te se savetuje boravak u rashlađenim prostorijama kao i smanjenje fizičke aktivnosti.

Šta je toplotna iscrpljenost?

Toplotna iscrpljenost je stanje koje je slično toplotnom udaru ali mnogo blaže. Nastaje najčešće kada je osoba fizički aktivna a spoljašnja temperatura i vlažnost su visoki.

Za razliku od toplotnog udara gde znojenje izostaje, kod toplotnog udara osoba se znoji čime se organizam rashlađuje, priisutni su grčevi u mišićima, glavobolja, pad pritiska, gubitak svesti.

Ukoliko je osoba doživela toplotnu iscrpljenost neophodno je da se skloni u klimatizovanu prostoriju najbolje zamračenu i odmori. Telo rashladiti tuširanjem ili stavljanjem hladnih obloga. Preporučuje se uzimanje tečnosti.

Koliko se deca smeju izlagati suncu?

Bebe do 6 meseci ne smeju uopšte da se izlažu suncu. Ne postoji krema koja će im pružiti zaštitu. Imajte na umu, sunčevi zraci deluju i u hladu reflektujući se od okoline i površine mora ili jezera.
Jednogodišnjaci takođe, nemaju prilagođenu termoregulaciju, pa ne mogu da se prilagode naglom porastu spoljne temperature.

Umesto zaključka:

Sunce je naša sjajana Zvezda, a ne ubica.
Sunce nam omogućava da živimo, i kao takvo ga treba voleti i uživati u njemu, ali i poštovati njegovu snagu i moć.

Tekst je prvi put objavljen: Jul 4, 2013 at 20:36. UPDATE: Jul 3, 2022 at 09:36

Dr.sc med.Tatjana Mraović. Doktor medicine. Specijalista higijene i medicinske ekologije – dijetolog – nutricionista.Zaposlena u savetovalištu za ishranu Vojnomedicinske akademije. Njeno polje rada je dijetoterapija u prevenciji i lečenju hroničnih nezaraznih bolesti. Autor je više od 100 objavljenih naučnih radova.Konsultacije i prgled kod dr Mraović možete zakazati pozivom na broj: 063 24 20 30
NAJNOVIJI TEKSTOVI
Marsovci-prebiotik-oglas-148x2082mm_page-0001
INSTA-2-1536x1536
Marsovci-zajedno-oglas-148x2082mm_page-0001