Salmoneloze su najčešće crevne infekcije. Manifestuju se dijarejom, povraćanjem, mučninom i bolovima u stomaku. Simptomi se javljaju 6-48 sati od infekcije. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike a potvrđuje kolpokulturom. Terapija je simptomatska, najvažnije je nadoknaditi izgubljenu tečnost i elektrolite. Ishrana mora da bude dijetalna. Bez obzira što je u pitanju bakterijska infekcija, antibiotici se propisuju samo u izuzetnim slučajevima.
Salmonele su gram negativne bakterije iz familije Enterobacteriaceae i najčešći su uzročnici trovanja hranom. Salmonele su prirodni stanovnici creva mnogih životinja, uključujući i one čije meso čovek koristi za ishranu, rasprostranjene su i u zemljištu, vodi i na biljkama. Sam ulaz bakterije u organizam čoveka nije dovoljan da dođe do razvoja bolesti. Bolest nastaje samo ukoliko u organizam uđe velika, infektivna doza salmonela (nekoliko miliona bakterija). Za razmnožavanje salmonele posebno su pogodne poslastice koje su napravljene od sirovih jaja (kremovi torti, sladoled, majonez.) kao i meso i mesne prerađevine koje se neadekvatno čuvaju. Posebno su rizični pileće i ćureće meso. Razmnožavanju pogoduje toplota pa su samim tim i salmoneloze češće leti nego zimi.
Kontaminirana hrana je u najvećem broju slučajeva bez vidljivih znakova kvarenja, što povećava mogućnost neprimetne zaraze. Bolest se može javiti sporadično, ili u vidu manjih ili većih epidemija.
Pored domaćih životinja (živine-posebno patki, svinja, goveda i ovaca) i kućni ljubimci (psi, mačke, kornjače, hrčci, gušteri) mogu biti izvor ove bakterije. Izvor mogu biti i ljudi, kliconoše, koji posle preležane infekcije, salmonelu izlučuju fecesom.
Infekciji su najpodložnija deca uzrasta do 5 godina, zbog nezrelog imuniteta, starije osobe, kao i osobe sa oslabljenim imunitetom.
Najčešći oblik salmonelozne infekcije je gastroenteritis.
Simptomi:
Inkubacija traje od 6 do 48h. Bolest je najčešće blaga, i traje od 1 do 4 dana. Simptomi počinju u vidu mučnine, povraćanja, grčeva u stomaku, i proliva. Proliv je praćen povišenom temperaturom i traje 3 do 4 dana. Stolice su veoma obilne, učestale, tečne ili kašaste, neprijatnog mirisa, zelenkaste boje.
Djagnoza se potvrđuje izolovanjem salmonele iz uzorka stolice (koprokultura). Ozbiljne komplikacije i smrt su retke i mogu se dogoditi samo kod vrlo mladih osoba, starijih i onih koji već imaju druge zdravstvene probleme.
Lečenje:
Najvažnija terapija je nadoknada vode i elektrolita, i lagana dijeta. Najmanje dva dana nakon prestanka simptoma neophodno je izbegavati hranu bogatu mastima i ugljenim hidratima, začinjenu hranu, alkohol i kafu. Primena antibiotika se ne preporučuje sem u slučajevima kada je došlo do razvoja komplikacija ili je oboleli osoba sa kompromitovanim imunitetom.
Kako se salmoneloza može sprečiti:
-
Meso uvek čuvajte u frižideru
-
Jedite isključivo termički obrađeno meso
-
Jaja i proizvode koji sadrže sirova jaja dobro skuvajte
-
Izbegavajte nepasterizovano mleko, i proizvode od takvog mleka
-
Dobro perite ruke pre i posle pripremanja hrane
-
Vodite računa o higijeni kuhinjskih radnih površina, priboru za pripremanje hrane, dasci za rezanje.
-
Detaljno perite voće i povrće posebno ono koje čete sveže jesti
-
Uvek pažljivo perite ruke nakon kontakta sa kućnim ljubimcima a posebno pre pripreme hrane.