Kurje oko – kako ukloniti kurje oko kod dece i odraslih

kurje-oko-stopalo
Sadržaj teksta

Kurje oko, klavus, je okruglo, sitno, bolno  zadebljanje kože koje liči na žulj, najčešće prisutno na stopalima. Nastaje kada postoji dugotrajan mehanički pritisak na meka tkiva stopala, najčešće usled nošenja neudobne ili uzane obuće. Centralni deo tzv. koren kurjeg oka, doseže u dublje strukture kože i poput trna kada postoji pritisak „bocka“ nervna vlakna uzrokujući bol.

Koje vrste postoje?

Kurje oko može da bude tvrdo ili meko. Karakteristika tvrdog kurjeg oka je staklasti centralni deo, nastaje na gornjoj strani prstiju stopala i na prednjem delu tabana odnosno, na mestima na kojima je pritisak prilikom hodanja najveći.

Meko kurje oko nastaje na mestima između nožnih prstiju, koja su često vlažna. Nastaju kada  se nožni prsti naslanjaju jedni na druge i stvaraju tzv. „kissing lesion“. Meko kurje oko između prstiju zna da stvara veliki problem,  boli i otežava normalan hod.

Specifična vrsta kurjeg oka je ono koje se nalazi na vrhu drugog a ponekad i na vrhu trećeg prsta stopala a praćeno je i slabim krvarenjem u pripadajućem noktu. Ova promena naziva se tenisko kurje oko i osim tenisera često ga imaju i gimnastičari, fudbaleri, atletičari, plesači. Kurje oko treba razlikovati od virusnih bradavica i „običnih“ žuljeva.

Kurje oko lek – Kako se uklanja kurje oko?

Lečenje kurjeg oka ima za cilj njegovo uklanjanje. U tu svrhu mogu se koristiti različiti farmaceutski proizvodi, uklanjanje laserom, medicinski pedikir ali i prirodna sredstva.

Prvi korak u tretmanu kurjeg oka je smanjenje bola pa zatim i korekcija položaja stopala. Nošenje udobne obuće je imperativ.

Lek za kurje oko apoteka – Koje preparate za uklanjanje kurjeg oka možemo pronaći u apotekama?

Uklanjanje centralnog, tvrdog, konusnog dela (kurje oko koren) dovodi do trenutnog olakšanja. U tu svrhu koriste se preparati koji sadrže supstance sa kertolitičkim delovanjem na primer salicilnu kiselinu, ureu, trihlor sirćetnu kiselinu itd.

Ove supstance omekšavaju površinu kurjeg oka, ublažavaju bol i olakšavaju njegovo uklanjanje.

Olovka za kurje oko 

U apotekama se mogu kupiti preparati u obliku olovke koja je ispunjena gelom trihlor sirćetne kiseline (TCA). Trihlor sirćetna kiselina ima izraženo keratolitičko dejstvo odnosno ljušti zadebljali sloj kože koji kontinuiranom primenom postepeno nestaje. Prve vidljive rezultate možete očekivati već nakon nedelju dana.

Rastvor tj tečnost za kurje oko

Dugo na našem tržištu prisutni su i rastvori u čijem sastavu se osim koncetrovane salicilne i sirćetne kiseline nalaze i biljne komponente poput ulja kantariona, maslinovog ulja, etarskog ulja nane. Biljne komponente obezbeđuju protiv zapaljenski efekat preparata, ulje nane prijatno hladi i ublažava bol.

Rastvori se obično nanose na kurje oko tri puta uzastono. Odnosno, nanese se jedan sloj preparata, sačeka da se osuši i odmah nanosi drugi sloj odnosno treći.

Postupak ponoviti dva do tri puta dnevno. Najčešće se rezultat vidi nakon trodnevnog tretmana. Važno je napomenuti da se rastvor premazuje samo preko kurjeg uz maksimanu poštedu okolnog tkiva.

Flaster za kurje oko i kako ukloniti kurje oko nakon flastera?

Flasteri za kurje oko imaju mekano jastuče u kome se nalazi melem. Deo flastera sa jastučetom na kome je melem treba centrirati na kurje oko, zalepiti flaster i ostaviti da deluje 4-5 dana. Često je pitanje, kako ukloniti kurje oko nakon flastera?

Postupak je sledeći: Nakon skidanja flastera preporučuje se potapanje noge u toplu vodu i uklanjanje kurjeg oka nekim tupim predmetom. Kurje oko je u obliku bele mekane „mase“ . Ukoliko kurje oko nije uklonjeno postupak se ponavlja posle pauze od nedelju dana.

Koji je flaster za kurje oko najbolji? Na ovo pitanje nema apsolutno tačnog odgovora. Delovanje svih flastera se zasniva na istom principu.

Takođe, u apotekama i drogerijama mogu se naći i mekani jastučići za prednji deo stopala i za prste napravljeni od silikonskog materijala koji smanjuju pritisak čime se bol ublažava.

Nemojte pokušavati da zadebljalu kožu odsečete makazama ili žiletom da ne biste povredili okolni zdrav deo, prouzrokovali zapaljenje ili infekciju.

Canesten za kurje oko nije logičan ni opravdan izbor. Canesten je lek koji deluje protiv gljivica i ukoliko nemate gljivičnu infekciju nema potrebe ni koristiti ovaj lek.

Jod za kurje oko 

Jod se može koristiti kao pomoć u rešavanju ovog problema ali treba biti jako obazriv. Jod je jako antiseptik i može nadražajno delovati na okolno zdravo tkivo i izazvati oštećenje. Bolja opcija su flasteri za kurje oko, rastvor itd. Na tržištu postoje čak i proizvodi ( lak za kurje oko) koji se nanose četkicama u više slojeva.

Kako iščupati kurje oko – Da li se medicinskim pedikirom može rešiti problem?

Jedno od mogućih rešenja problema koje kurje oko pravi je i medicinski pedikir koji izvodi stručna osoba kvalifikovana za tretiranje medicinskih problema i preventivnu negu stopala. Medicinski pedikir za razliku od estetskog može uključivati i minimalne zahvate, kao što su uklanjanje zadebljale kože i kurjeg oka.

Koliko dugo nakon medicinskog pedikira će klijent biti bez tegoba, zavisi od više faktora: od stanja stopala, da li je kurje oko duboko ili plitko, od uzroka nastanka, starosti klijenta, kakvu obuću nosi itd. Period može biti od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Redovnim medicinskim pedikirom ovaj problem se može uspešno držati pod kontrolom.

Čupanje kurjeg oka samostalno u kućnim uslovima se nikako ne preporučuje zbog velike verovatnoće da će doći do zapaljenja tkiva i razvoja infekcije.

Kako izgleda kurje oko kada se izvadi?

Kada se ukloni, izgled može zavisiti od načina uklanjanja i veličine kurjeg oka. Postupci kao što su kiretaža (skidanje slojeva kože) ili hirurško uklanjanje mogu ostaviti manje ožiljke, ali ovi ožiljci obično nisu duboki ili upadljivi.

Lasersko uklanjanje kurjih očiju

Kurje oko se može ukloniti i laserom. Za potpuno uklanjanje najčešće je dovoljan jedan tretman koji traje oko 5 minuta.

Primenom lasera kurje oko se podjednako uspešno uklanja kao i klasičnom hirurgijom ali brže i jednostavnije.

Postupak traje vrlo kratko, može se obaviti u lokalnoj anesteziji tako da osoba ne oseća nikakvu bol ili neugodnost. Nakon tretmana ostaje ranica koju nekoliko dana treba previjati, zaštititi flasterom ili gazom. Po potrebi naneti antibiotik.

Kako je uzrok bola uklonjen olakšanje se oseća odmah nakon tretmana.

Uvek treba imati na umu da se kurje oko može ponovo pojaviti nakon nekog vremena, ukoliko uzrok zbog kog je nastao nije otklonjen.

Kako ukloniti kurje oko kod dece?

Pojava kurjeg oka kod dece obično je povezana s pritiskom ili trenjem na određenim delovima kože. To može biti posledica nošenja neprikladne obuće, lošeg držanja stopala, prekomerne telesne mase ili drugih faktora.

Uklanjanje kurjeg oka kod dece treba prepustiti stručnjaku za zdravstvenu negu, poput pedijatra ili dermatologa. Ovi stručnjaci će moći pravilno proceniti stanje i preporučiti odgovarajući tretman.

Postupci uklanjanja kurjeg oka kod dece često uključuju blaže metode kako bi se izbegle neprijatnosti i minimalizirao rizik od komplikacija.

Samostalno ulanjanje se ne preporučuje jer je veliki rizik od pojave infekcije i komplikacija.

Kurje oko lečenje prirodnim putem

Smokva

Smokva je od davnina poznat lek za uklanjanje kurjeg oka i bradavica.

Smokva sadrži enzime za razgradnju belančevina koji pomažu u uklanjanju različitih izraslina na koži. Slične enzime sadrže i ananas i papaja.

Uveče pred spavanje, svež plod presečete i unutrašnjim delom ga previjete preko kurjeg oka. Sutradan, plod se ukloni a stopalo potapa u toploj vodi oko pola sata što bi trebalo da bude dovoljno da kurje oko omekša i lako se ukloni. U tvrdokornijim slučajevima postupak se ponavlja nekoliko puta.

Kora vrbe

Za uklanjanje kurjeg oka zahvaljujući prisustvu salicilata, koristi se i kora vrbe. Postupak je sličan kao i postupak uklanjanja sa smokvom ali neophodan je dodatni oprez kako kora vrbe ne bi dolazila u kontakt sa zdravim okolnim tkivom i izazvala zapaljenje.

Prevencija

  • Nega stopala je izuzetno vaćna. Redovno mažite stopala hidratantnom kremom kako bi zadržala mekoću.
  • Nosite udobne cipele. Ako u cipelama ne možete da pomerate prste, znak je da su uske, što doprinosu nastanku kurjeg oka.
  • Ako primetite da na određenom mestu u cipeli postoji trenje kože o unutrašnju stranu cipele, zašitite to mesto komadićem vate, gaze ili zaštitnim jastučićima koje možete kupiti u apoteci.
  • Ako je kurje oko između prstiju stopala problem koji vas muči, moguće je da se prsti taru jedan o drugi u cipeli. U tom slučaju  od pomoći će biti jastučići za razdvajanje prstiju ili da prste razdvojite komadićima vate.
NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3