Stopala bez žuljeva i gljivica

Sadržaj teksta

Gljivične infekcije stopala su češće leti, što je i razumljivo jer se u letnjim mesecima, na vrućini kada najčešće ne nosimo čarape, stopala intenzivnije znoje i izložena su nemilosrdnim trenjima obuće.

autor: Dr Suzana Kostić, dermatovenerolog 


Gljivične infekcije stopala tzv. atletsko stopalo

Gljivične infekcije stopala, lepše nazvano „atletsko stopalo“, bar jednom u životu dobije svaki treći čovek.

Manifestacije gljivične infekcije stopala su: svrab stopala, peckanje ili bockanje koji su sve izraženiji i neugodniji što se infekcija više širi.

Infekcija je najčešće lokalizovana između prstiju i to oko malog i domalog. Koža je crvena i jako svrbi, postoje pukotine i mehurići koji pucaju. Kasnije koža dobija beličast izgled. Infekcija se skoro uvek javlja sa donje strane stopala i najčešće nije simetrična. Može da se spontano povuče ali i da traje godinama.

Infekcija može da se javi i na srednjem delu stopala u vidu mehurića koji pucaju i koža se ljušti. Ovaj tip infekcije nikada ne zahvata celo stopalo.
Gljivična infekcija nekada može da se javi i obostrano. Koža je suva, zadebljala vide se pukotine koje su bolne i najčešće su zahvaćeni i nokti.

Treba znati da je bolest zarazna i veoma lako se može prenositi na vlažnim površinama (bazenima, algama prekrivenim prilazima moru, peškirima, ležaljkama.

Kako sprečiti gljivične infekcije stopala

Najbolja zaštita protiv atletskog stopala i gljivičnih infekcija noktiju je dobra higijena.

  • Neophodno je stopala prati bar jednom dnevno sapunom i toplom vodom i detaljno sušiti prostor između prstiju.
  • Nositi pamučne čarape, često ih menjati i prati na 60°C.
  • Zatvorenu obuću možete zameniti onom sa otvorenim prstima ili ukoliko to nije prikladno nosite obuću od materijala koji dopuštaju da stopalo „diše“.
  • Koristite antigljivični puder ili sprej za stopala ali i obuću.
  • Kožu oko nokta nikada ne secite i ne oštećujte jer tako otvarate put bakterijama i gljivicama.
  • Izbegavajte da bosi hodate oko bazena ili tuševa, u svlačionicama ili sličnim mestima.
  • Infekcija se lako prenosi pa nakon svakog kontakta sa inficiranim stopalom ili noktom, ruke obavezno operite.

Kako se leče gljivične infekcije stopala

Gljivične infekcije stopala su uporne, lečenje je dugotrajno i zahteva puno strpljenja. Sprovodi se antimikotskim kremama, losionima i sprejevima.

Terapija traje 4-5 nedelja a u slučaju oblika sa suvom kožom 6-8 nedelja.

Lečenje ne treba prekidati pošto se promene izgube već upotrebu ovih preparata nastaviti još dve nedelje. U težim slučajevima lekar se može odlučiti i za sistemsko lečenje odnosno upotrebu antimikotika u obliku tableta.

Kada se radi o infekciji koja je lokalizovana između prstiju, neohodno je razdovjiti ih gazom ili pamučnom vatom.

gljivične infekcije stopala

Gljivične infekcije noktiju

Od svih gljivičnih infekcija kože, najupornije je gljivično oboljenje noktiju – onichomikoza. Čvrsta nokatna ploča nije samo dobra zaštita za osetljive jagodice prstiju ruku i nogu, nego i pogodno mesto za gljivice. Kada se izazivač jednom “ zapati “ u području nokta, potrebna je temeljna terapija i strpljenje da bi se odatle uklonio. Problem je posebno izražen kod sportista i drugih ljudi čija se stopala intenzivno znoje a koji nose zatvorenu obuću.

Veliki procenat žena ( 90%), koje se bave sportom ili drugim aktivnostima na otvorenom u letnjim mesecima nosi za jedan broj manje patike nego što bi trebalo, a pritisak obuće na prednji deo stopala izaziva mala, nevidljiva ali opasna oštećenja kože oko noktiju koja tako postaje idealan ambijent za nastanjivanje i razmnožavanje gljivica.

Infekcija počinje sa unutrašnje strane nokatne ploče. Gljivične infekcije se u početku obično manifestuju kao mala bela ili žuta mrlja na noktu koja ukoliko se ne leči zahvata čitavu nokatnu ploču. Pored promene boje nokatna ploča je i zadebljala, nokat je iskrivljen i krhak. U uznapredovalim stadijumima čitav nokat se može odvojiti od svog ležišta.

Gljivične infekcije nokta najčešće nisu bolne ali predstavljaju rizik za nastanak drugih mnogo ozbiljnijih problema naročito kod osoba koje boluju od dijabetesa ili imaju oslabljen imunitet.

 

Suvi i lako lomljivi nokti, kako ih poboljšati

Ukoliko se vaši nokti razdvajaju, listaju ili raspadaju, uzrok tome može biti njihova isušenost. Nokti su veoma porozni i brzo mogu izgubiti već mali sadžaj vode u određenim uslovima.

Zdravi nokti sadrže oko 18% vode, a ako se hidriranost smanji za samo 2% mogu izgubiti fleksibilnost i postati krti. Razlog je prebrz ili prespor rast noktiju, suva koža, deterdženti, skidači laka za nokte, bolesti ili dijeta.

Uredno podsečeni krti nokti mogu smanjiti štetu dodatnog povređivanja i lomljenja. Seciete nokte pravo a ne od ćoška do ćoška, tako ćete sprečiti njihovo urastanje.

Neprijatan miris stopala

Stopala imaju više znojnih žlezda od bilo kog drugog dela tela, oko 250.000. Znoj pored toga što pospešuje regulaciju temperature stopala, pomaže u tome da koža održi svoju mekoću. Takođe to je i savršeno mesto za razmnožavanje bakterija i gljivica koje opstaju u toplim i vlažnim uslovima, a one su razlog nastanka neprijatih mirisa stopala.

Dezodorans ili sprej za kontrolu neprijatnog mirisa stopala, antiperspiranti, antibakterijski i antigljivični sprejevi i parfimisani ulošci pomažu u sprečavanju nastajanja mirisa, ali ipak osnovno je sprovoditi higijenu nogu!

Kako pravilno negovati stopala pročitajte Nega stopala

Kako se izboriti sa žuljevima na stopalima

Žuljevi najčešće nastaju kada je obuća uska, kratka ili nije razgažena, a njihovom stvaranju doprinosi i znojenje, kao i nošenje obuće na bosu nogu. Kako bi se bol koji je izazvan pritiskanjem žulja o nerve ublažio preporučuje se upotreba specijalno dizajniranih proizvoda uključujući penaste jastučiće, pamučne flastere za upaljena mesta, gel za odvajanje nožnih prstiju itd.

Važno je da zatvoren i tečnošću ispunjen plih žulja ne sme da se probija jer bakterije i virusi mogu da uđu u ranu i inficiraju je. Ukoliko je plih pukao i stvorila se rana, neophodno je očistiti je, dezinfikovati, namazati odgovoarajućom kremom za brže zarastanje, staviti flaster i izbegavati obuću koja je prouzrokovala nastanak žulja.

Kako bi ste bar donekle sprečili nastanak žuljeva pripazite na izbor obuće. Novu obuću kupujte u poslepodnevnim satima kada su stopala već otečena, manji je rizik da kupite uske cipele.

Čest problem je i pojava kurjeg oka između prstiju stopala, na tabanu ili drugim mestima koja su podložna ponavljajućem pritisku.. Ova kožna lezija obično nastaje kao odgovor na pritisak, trenje ili iritaciju na određenom području kože. Kurje oči s mogu ukloniti primenom flastera, rastvora i drugim preparatima koje možete pronaći u apotekama ali i tretmanom laserom.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3