Nega stopala

Sadržaj teksta

Na tako maloj površini, u odnosu na celo telo, nalazi se skoro 50 veoma značajnih tačaka za akupresuru i akupunkturu. Stimulacijom određenih tačaka, veliki znalci ovih istočnjačkih metoda lečenja, mogu da pomognu kod disfunkcije svih organa. Zvuči neverovatno, ali stimulacijom  određenih tačaka  može se učiniti da prestane bilo koja vrsta bola, da se pokrenu lenja creva, ublaži depresija i još puno toga.

Stopala su oslonac, temelj, za čitavo telo. Deformiteti stopala, a naročito ravna stopala, dovode do blagih deformiteta kičme, bolova u kolenima i listovima. Kada dete ima malo iskrivljenu kičmu, fizijatar ili ortoped će prvo pogledati kakva su mu stopala.

Stopala- najčešći problemi

Bradavice– prepoznaćete ih kao  jasno ograničena zadebljanja sa veoma sitnim sivim tačkicama na čitavoj zahvaćenoj površini. Često ih mešamo sa žuljevima. Iskusan doktor će ih odmah prepoznati upravo po sivim tačkicama na površini. Bolne su, jer zbog pritiska o podlogu, one ne mogu da rastu  iznad površine stopala (kao na primer što rastu na rukama) već rastu prema unutrašnjosti stopala.Tako pritiskaju nervne završetke i izazivaju bol. One se ne seku i ne obrađuju kod pedikira jer bi se tako brzo rasejale po većoj površini stopala.

Gljivične infekcije kože i nokta:  Najčešće su lokalizovane između prstiju na nogama i ta forma se popularno zove- atletsko stopalo. Može se razviti i poseban oblik gljivica- Dermatofita- i na drugim regijama stopala. Koža je crvena i peruta se a, često i vlaži zbog znojenja, pa se stvaraju manje prskotine kože između prstiju. Na nokatnim pločama se pojavljuje beličasto – žućkasta ili smeđa prebojenost- što zavisi od vrste izazivača gljivične infekcije. Zahvaćeni deo nokta je odvojen od podloge, ponekad bolan, a retko se pritiskom na nokat istiskuje manja količina beličatog, gustog sekreta- tzv. pus. Infekcije na koži stopala se leče antimikoticima (lekovima protiv gljivica). Lečenje traje od dva do tri meseca. Infekcije na nokatnim pločama zahtevaju duže lečenje, i do šest meseci. Lečenje traje sve dok u potpunosti ne izraste nova nokatna ploča.

Žuljevi:zadebljanja kože na mestu stalnog pritiska. Nastaju usled nošenja neudobne obuće, nepravilnog hoda ili deformiteta stopala. Problem se rešava korekcijom hoda pomoću uložaka za stopala, nošenjem udobne obuće i pažljivim skidanjem naslaga sa žulja.

Kurje oko :zadebljanje kože na mestu stalnog pritiska koje veoma dugo traje i kod koga se promena klinasto širi ka unutrašnjosti stopala. Uklanjanjem kurjeg oka nije rešen problem sve dok  se ne koriguje uzrok problema. Za to se preporučuju tzv. separatori- mali silikonski tamponi koji odvajaju prst od prsta kod onih osoba kod kojih se prsti preklapaju. Koriste se i ulošci koji imaju oblik kruga sa šupljinom u centru. Postavljaju se iznad kurjeg oka da bi se sprečio dalji pritisak na istu tačku.

Urastao nokat– predstavlja najveći i najbolniji problem na stopalima. Uzrok je tesna obuća, prethodna povreda nokta ili  specifična građa nokta (genetski faktor), koji lako urasta. Na tom mestu se često javlja granulom-a to je mala crvena, ispupčena promena koja na jači dodir lako krvari i veoma boli. Granulom se tretira lapisom (srebronitrat). Urastao nokat se odvaja od kože a ako se ovim konzervativnim metodama ne reši, onda se pristupa operaciji. Uvek prvo treba pokušati sa neagresivnim metodama a ako nema rezultata pristupiti operaciji. Plastični hirurzi to lepo rešavaju zasecanjem urasle strane nokta, ne samo u vidljivom delu nokta, već i u onom delu koji ne vidimo ispod kože.

Ispucale pete: u početku se stvaraju beličasta zadebljanja na koži peta i na drugim mestima pritiska na stopalo.Te početne promene treba samo blago turpijati nakon kupanja kada koža omekša. U poodmaklom stadijumu prave se prave prskotine u vidu brazda na koži peta  koje su praćene bolom a ponekad i krvarenjem.Tada je potrebno lečenje kortikosteroidnim mastima i kremovima za negu koji sadrže emolijens i keratolitike tj. sastojke koji lagano skidaju površne, orožale slojeve kože.

Pravilna nega stopala

Stopala treba prati jednom dnevno, najbolje uveče pred spavanje. Važno je dobro ih obrisati, posebno predeo između prstiju. Nokte treba seći pravo kako bi se izbeglo njihovo urastanje.

Jednom nedeljno, nakon tuširanj, isturpijati stopala turpijom za pete. Ako imate vremena, možete napraviti pakovanje za stopala od meda, žumanceta, glicerina i malo soka od limuna. Staviti na stopala, uviti prozirnom kuhinjskom folijom i držati 20 minuta. Svakodnevno mazati stopala  kremama koje istovremeno neguju i štite kožu a koje koža brzo i lako upija. Na dva meseca otići kod pedikira  a u letnjem periodu jednom mesečno. Pedikir kod koga idete treba da ima sterilizator, ali ne UV sterilizator, već onaj koji steriliše metalne instrumente (šibere i makazice) jedan sat na 180 stepeni ili 2 sata na 160 stepeni. Jedino ova temperatura uništava virus hepatita C i druge opasne viruse, bakterije i gljivice. Vaše zdravlje je na prvom mestu i ne ustručavajte se da Vam pokažu da li imaju pravi sterilizator. Znanjem se štitite od eventualnih bolesti. Zato i pišemo ove redove da bi ste znali kako da sačuvate  svoje zdravlje. Pedikirka treba da radi sa rukavicama. Kožicu oko nokatnih ploča treba pogurivati ka korenu nokta a ne seći. I napokon sledi lakiranje, ali samo na potpuno zdrave nokte. Ako imate gljivice na noktima, nemojte ih maskirati lakom već lečite.

topala su oslonac, temelj, za čitavo telo.  Deformiteti stopala, a naročito ravna stopala, dovode do blagih deformiteta kičme, bolova u kolenima i listovima. Kada dete ima malo iskrivljenu kičmu, fizijatar ili ortoped će prvo pogledati kakva su mu stopala.

napisala: Dr Suzana Kostić, dermatovenerolog –ordinacija Yuta Centar”, (032) 344-575, ordinacija Orea” (011) 3241-336

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3