Gubitak kose kod muškaraca: uticaj slatkih gaziranih napitaka

Uticaj ishrane na zdravlje ljudskog organizma često je tema istraživanja i razmatranja u današnjem društvu. Jedan od aspekata koji je privukao pažnju istraživača i stručnjaka za negu kose jeste veza između konzumiranja slatkih gaziranih napitaka i gubitka kose kod muškaraca. Dok su ovi osvežavajući napici postali sastavni deo ishrne sve više se istražuje kako njihova prekomerna upotreba može uticati na kosu i zdravlje vlasišta. U ovom tekstu, razmotrićemo najnovija istraživanja i rezultate ove problematike, istražujući potencijalnu vezu između slatkih gaziranih napitaka i problema sa kosom kod muškaraca, kako bismo bolje razumeli ovaj sveprisutni fenomen i njegov uticaj na muško zdravlje i samopouzdanje.
Sadržaj teksta

Kosa je od vajkada bila simbol lepote, zdravlja, ali i snage čoveka. Danas je kosa i odraz ličnog stila, pa čak i ogledalo karaktera. Međutim, istraživanja govore da se značajan deo muške populacije suočava sa ranim i intenzivnim gubitkom kose i to čak 50% muškaraca iznad 40 godina starosti. Iako je muška ćelavost u najvećoj meri uslovljena genetikom, neke od naših životnih navika itekako mogu pogoršati stvari. Jedna od njih je i, verovali ili ne, konzumiranje slatkih gaziranih i energetskih pića!

Na osnovu podataka Klivlendske klinike, polovina muške populacije izgubi kosu do 50. godine, a oko 25% muškaraca prve znake ćelavosti primećuje još pre 21. godine života. Ovi podaci ne iznenađuju, jer gotovo da nema osobe koja u svom okruženju nema muškarca koji pokušava na sve moguće načine da sačuva svoju kosu. Ali verovatno niste znali da, pored genetike koja je najveći faktor rizika, i nezdrava ishrana, tj. konzumiranje gaziranih i slatkih napitaka može uticati na ćelavost.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, čak 63% muškaraca koji su stariji od 18 godina popije najmanje jedno slatko piće tokom dana. Istraživači su takođe zaključili da konzumiranje slatkih napitaka jednom do tri puta nedeljno povećava rizik od gubitka kose za 21%, a četiri do sedam slatkih napitaka nedeljno povećava rizik na čak 26%.

Zašto gubim kosu?

Gubitak kose kod muškaraca ili androgena alopecija je pre svega genetski uslovljena, ali postoje i drugi faktori koji mogu doprineti intenzivnom opadanju kose kod ovog dela populacije.

Interesantno je da genetski gubitak kose kod muškaraca uglavnom ide po liniji sa majčine strane. Ova predispozicija je povezana sa genom koji se nalazi na X hromozomu koji kodira protein koji se zove androgeni receptor. Kada se ovaj gen aktivira, dolazi do povećane osetljivosti na muški polni hormon testosteron, što može da uzrokuje slabljenje folikula dlake.

Još jedan od uzroka gubitka kose kod muškaraca jesu hormonske promene u telu. Visoki nivoi dihidrotestosterona (DHT), derivata testosterona, mogu uzrokovati smanjenje folikula dlake što utiče na rast i gustinu kose.

Važno je znati da različiti faktori dovode do povećanja nivoa dihidrotestosterona, uključujući uvećanu prostatu, benignu hiperpalziju prostate, kao i visok nivo stresa.

Lekovi, kao oni koji se koriste za lečenje visokog krvnog pritiska, depresije i anksioznosti, takođe mogu izazvati gubitak kose kod muškaraca.

Postoje i lekovi koji mogu da remete normalan ciklus rasta i razvoja zdrave kose, što opet dovodi do njenog gubitka.

Konačno, određena medicinska stanja, kao što su poremećaji u radu štitne žlezde, autoimuni poremećaji i gljivične infekcije kože glave, takođe mogu dovesti do gubitka kose.  Muškarci koji se hrane neuravnoteženo i nezdravo takođe imaju veliku šansu da pojačano gube kosu zbog nedostatka gvožđa u organizmu.

Sigurno se pitate šta se smatra normalnim gubitkom kose? Normalno je da prilikom češljanja i pranja kose, kao i stilizovanja frizure, čovek izgubi 50 do 100 dlaka dnevno. Ukoliko primetite da gubite više vlasi dnevno, verovatno se suočavate sa pojačanim opadanjem (koje može biti periodično i kratkotrajno), proređivanjem ili čak trajnim gubitkom kose.

Slatka gazirana pića i gubitak kose

Kao što je navedeno, faktor rizika za intenzivno opadanje kose kod muškaraca jeste i konzumiranje većih količina slatkih gaziranih pića. Naime, studije pokazuju da šećer, koji je sastavni deo većine gaziranih i energetskih napitaka, može biti povezano sa ćelavošću. Tačni mehanizmi pomoću kojih šećer doprinosi gubitku kose nisu u potpunosti istraženi, ali je utvrđeno da visok nivo šećera može dovesti do povećanja nivoa androgena, što posledično dovodi do gubitka kose.

Pored toga, velike količine šećera dovode do upala koje doprinose ćelavosti. Dakle, šećeri koji se dodaju gaziranim i energetskim pićima povećavaju nivo insulina i androgena u telu koji mogu poremetiti normalan ciklus rasta kose, kao i njenog stanjivanja i opadanja.

Drugi način na koji slatka gazirana pića doprinose gubitku kose kod muškaraca jeste njihov negativan uticaj na opšte zdravlje organizma. Konzumiranje velikih količina šećera može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, kao što su gojaznost, bolesti srca i dijabetes. Ovi zdravstveni problemi mogu dodatno doprineti opadanju kose.

U kojim godinama muškarci najviše gube kosu?

Muška ćelavost ili androgena alopecija obično se javlja sa godinama. Međutim, vrlo je moguće da kosu izgube i veoma mladi muškarci, pa čak i u periodu puberteta.

Tokom puberteta u organizmu bujaju hormoni, uključujući i testosteron i dihidrotestosteron.

Kod nekih mladih muškaraca u ovom, za organizam stresnom periodu, hormoni mogu uzrokovati smanjenje folikula dlake na koži glave, što dovodi do gubitka kose. Ova vrsta gubitka kose je poznata kao rana androgena alopecija.

Simptomi su skoro isti kao i kod gubitka kose kod muškaraca u starijoj dobi, s tim da u ranom periodu proces gubitka kose ide mnogo brže i neophodno je konsultovati dermatologa. Gubitak kose kod mladih muškaraca uzrokuje i psihološke probleme poput narušavanja samopouzdanja i samopoštovanja. Zato je u lečenje neophodno uključiti i psihologa ili psihoterapeuta kako bi se lakše nosili sa emocionalnim posledicama.

Koji su to napici koji mogu doprineti nastanku muške ćelavosti?

Istraživanja o vezi između gubitka kose kod muškaraca i konzumiranja slatkih gaziranih pića su za sada veoma skromna. Ipak, istraživanje sprovedeno 2018. godine pokazalo je da muškarci koji redovno piju slatka gazirana pića imaju veći rizik od razvoja ćelavosti.

Studija koju je sproveo tim istraživača sa Univerziteta Alabama u Birmingemu, anketirala je preko 2.500 muškaraca straosti između 18 i 40 godina. Istraživači su otkrili da muškarci koji redovno konzumiraju slatka gazirana pića pokazuju veći rizik za razvoj muške ćelavosti od muškaraca koji nisu konzumirali ovaj tip pića.

Druga studija, sprovedena godinu dana ranije, otkrila je da su muškarci koji su pili slatka gazirana pića bili skloniji upalama. U okviru studije, koju je sproveo tim istraživača na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku, anketirano je preko 3.000 muškaraca između 20 i 40 godina.

Došlo se do saznanja da muškarci koji su pili slatka gazirana pića imaju veći stepen upala u telu u odnosu na muškarce koji nisu uživali u ovim pićima. Istraživači sa Univerziteta Tsinghua u Pekingu, na osnovu opsežnijeg istraživanja, došli su do pouzdanih saznanja – da su muškarci koji su pili samo jedno gazirano piće dnevno u većem riziku od gubitka kose u odnosu na muškarce koji ih nisu konzumirali.

U štetne napitke koji utiču i na opadanje kose kod muškaraca spadaju brojni gazirani sokovi poznatih proizvođača, ali i zaslađena kafa i čajevi, kao i zaslađeno mleko. Za dijetalna pića se još uvek smatra da nisu toliko štetna.

Da li se gubitak kose može sprečiti?

Gubitak kose se, nažalost, ne može uvek sprečiti. Ipak, postoje stvari koje možemo preduzeti – brinuti o svom opštem zdravlju, konsultovati lekare i pratiti najnovija dostignuća u ovoj oblasti.

Naučnici preporučuju da za početak treba ograničiti ili potpuno eliminisati konzumiranje svih gaziranih slatkih i energetskih napitaka. Najbolji izbor pića jeste voda, nezaslađeni čaj ili neki drugi napitak sa niskim sadržajem šećera.

Takođe, važno je promeniti prehrambene navike i u organizam unostiti sve neophodne hranljive materije, pre svega kroz voće, povrće i integralne žitarice.

Fizička aktivnost i ovladavanje tehnikama upravljanja stresa su takođe neki od ključnih preventivih načina da sačuvate zdravu kosu. Upravo redovna fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju i jača imunitet, dok joga ili meditacija mogu pomoći da se smanji uticaj stresa na naš organizam.

Na kraju, kada primetite da vam kosa intenzivno opada, posetite lekara. Stručnjak će vas pregledati i utvrditi uzroke gubitka kose na osnovu rsazgovora, laboratorijskih analiza, istorije vaših bolesti itd. i prepisati terapiju.

Lečenje muške ćelavosti

Ne postoji dokazani način koji bi sprečio mušku ćelavost. Ipak uvođenje zdrave ishrane u život i izbegavanje preteranog stresa može pomoći da se uspori proces gubitka kose koji god da je uzrok u pitanju.

Lečenje muške ćelavosti najčešće uključuje lekove kao što su Finasterid i Minoksidil. Finasterid se uzima oralno i deluje tako što blokira konverziju testosterona u dihidrotestosteron (DHT), hormnon odgovoran za gubitak kose.

Minoksidil se primenjuje lokalno i deluje tako što povećava dotok krvi u kožu glave, što pomaže i hrani folikul kose.

Transplantacija kose kao hirurška procedura koja podrazumeva uzimanje kose s jednog dela vlasišta i transplantaciju u područje gubitka kose je veoma učinkovita. Rešenje može biti i nehirurški tretman mikropigmentacije kojim se nanose pigmenti na kožu glave, ali i laserska terapija kao neinvazivni tretman koji pomoću laserskog svetla stimuliše rast kose. Iako nisu trajno rešenje, perike, tupei i umeci mogu bar privremeno pomoći.

Ako što smo napomenuli, gubitak kose može biti i teško emocionalno iskustvo za muškarce u kome god životnom dobu da se nalaze. Posledica može biti čak i depresija i ansioznost. Ništa manje važni nisu ni sociološki efekti koji se reflektuju kroz osećaj stigmatizacije i izolacije. Muškarci koji su izgubili kosu mogu imati probleme u vezama zbog osećaja da nisu privlačni drugima. Mogu biti nesigurni, preosetljivi ili čak povučeni. Ono što jeste važno za svakog ko gubi kosu je da ima na umu da postoje načini usporavanja procesa opadanja kose i da uz pomoć lekara dermatologa iznađu najbolje rešenje za ovaj problem. Prirodni preparati, odgovarajući šamponi i tretmani za negu kose sada su svima dostupni. Važno je i da znaju da nisu sami u ovom iskustvu i da na kraju izgubiti kosu ne znači i izgubiti šarm, harizmu, smisao za humor i lepotu duše.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
INSTA-2-1536x1536
Mycoseb-baner-300x300px3