Antinutrijenti su prirodna jedinjenja koja ometaju apsorpciju esencijalnih nutrijenata u organizmu. Najčešće se nalaze u biljkama kao deo njihove odbrambene strategije protiv štetočina i predatora. Iako se često percipiraju kao...
Oksalati su soli i esteri oksalne kiseline, prirodnog jedinjenja koje se nalazi u mnogim biljnim namirnicama, ali ga telo može i samo proizvesti kao nusproizvod metabolizma. Oksalati se u organizmu...
Akrilamid je hemijsko jedinjenje koje nastaje pri visokim temperaturama tokom termičke obrade hrane poput pečenja, prženja i roštiljanja, koja je bogata skrobom. Najčešće se formira u hrani kada temperatura pređe...
Povremena konzumacija pržene hrane verovatno neće imati ozbiljne posledice po vaše zdravlje ali ukoliko se pržena hrana dugoročno konzumira to može povećati rizik od depresije razvojem upale, metaboličkih poremećaja i...
Da li kao zamenu za mleko životinjskog porekla koristite biljno mleko? Da li je upotreba biljnih mleka pomodarstvo ili potreba? Da li biljno mleko može u potpunosti zameniti životinjsko? Ovo...
Poslednjih godina izloženi smo ogromnoj količini informacija u medijima o različitim dijetama. Ova infodemija može nam napraviti konfuziju u glavi, narušiti poverenje u lekare i nutricioniste i ostaviti nas u...
Laktozna netolerancija je posledica deficita laktaze, enzima za varenje laktoze, šećera koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima. Simptomi netolerancije na laktozu mogu biti blagi, ili veoma ozbiljni, što...
Grožđe uticaj na kožu: Ukoliko tragate za namirnicom koja će doprineti zdravlju vaše kože i učiniti da koža bude otpoprnija na delovanje UV zraka grožđe je pravi izbor. Poznato je...
Da li je mediteranska ishrana pravi izbor za Vas? Želite da se hranite zdravo, ali da vam namirnice na trpezi budu raznovrsne, a obroci bogati ukusima i mirisima? Želite da...
Konoplja je biljka koja se koristila daleko u prošlosti, od koje su se izrađivali konopci, odela, jarboli, ukrasi, oružje, biljka koja je u prošlosti mnogo puta zabranjivana, danas biljka koja...