Alergija na jaja nije rezervisana samo za dečji uzrast. Simptomi mogu biti diajera, bol u stomatu, osip…ali usled ove alergije može doći i do nastanka anafilaktičkog šoka koji u najtežim slučajevima može imati fatalan ishod. Saznajte kako da prepoznate alergiju na jaja i da li postoje jaja bez alergena koja su bezbedna za upotrebu.
Nauka je na pragu velikog otkrića koje će obradovati gotovo sve ljude koji su alergični na jaja. S obzirom da je u najvećem broju slučajeva za alergijske reakcije na ovu namirnicu odgovoran protein ovomukoid, istraživači su na pragu efikasne genetske intervencije kod koka kako bi nosile jaja bez ovog proteina. Da, dobro ste čuli. Postoji nada da će u budućnosti čak i oni koji imaju burnu reakciju na protein ovomukoid iz jaja moći s olakšanjem da uđu u prodavnicu i bez detaljnog čitanja deklaracije kupe proizvod koji žele i uvrste ga u svoju ishranu.
Alergija na jaja – Na šta smo alergični?
Jaja su jedan od osam najčešćih uzročnika alergije na hranu. Naime, u sastav jajeta ulaze različiti proteini koji su izazivači burnih alergijskih reakcija kod velikog broja ljudi. Važno je znati da se u belancetu nalaze četiri proteina koja su ujedno i veoma moćni alergeni: ovomukoid, ovalbumin, ovotransferin i lizozim.
Istina je da postoje i ljudi koji su alergični na proteine iz žumanca, ali najveći broj ljudi alergičan je na proteine iz belanca, i to pre svega na protein ovomukoid. Zato bi eliminisanje ovog proteina bilo rešenje za najveći broj osoba alergičnih na jaja, smatraju naučnici.
Koji su simptomi alergije na jaja?
Stvar je ozbiljna!
Alergija na jaja mogu biti zaista ozbiljan i opasan rizik za zdravlje. U najboljem slučaju simptomi će biti povraćanje, dijareja, ekcemi, crvenilo i osip na koži, ali i astma i alergijski rinitis. Međutim, usled alergije na jaja može doći i do anafilaktičkog šoka koji u najtežim slučajevima može završiti smrću pacijenta. Dakle, u pitanju je alergija koja nije ni malo naivna.
Preporuka osobama koje imaju ovu alergiju
Zato se ljudima alergičnim na jaja preporučuje izbegavanje konzumiranja ove namirnice, što u današnjem svetu ni malo nije lako.
Veliki broj proizvoda sadrži jaja ili sastojke dobijene iz jaja, pa alergičari moraju sa pažnjom da čitaju delkaracije svakog proizvoda pre nego što ga kupe. Takođe, moraju da vode računa i u restoranima, te da pre poručivanja bilo kog obroka upozore konobara koji ih poslužuje.
Alergija na jaja predstavljaju i poseban izazov za decu, jer od malih nogu moraju da budu svesni opasnosti ukoliko pojedu nešto što njihovim vršnjacima u vrtiću ili školi ne predstavlja zdravstveni rizik.
Da li postoje jaja bez alergena – Na pragu velikog otkrića…
Nova studija objavljena u stručnom časopisu Food and Chemical Toxicology pruža nadu osobama koje pate od alergija na jaja da će doživeti dan kada će bez straha moći da pojedu neki proizvod koji sadrži jaja. Ali ne bilo kakva jaja, nego jaja koje su snele kokoške sa izmenjenom genetikom.
Naučnici su došli do zaključka da bi upravo genetska intervencija kod koka nosilja dovela do toga da one proizvode jaja koja u sebi nemaju protein ovomukoid koji je odgovoran za najveći broj alergijskih reakcija kod dece i odraslih. Iako zvuči kao naučna fantastika, ova studija je otkrila da je uklanjanje alergenog proteina ovomukoida iz jaja sasvim moguće.
Naučnici su koristili metodu efektorske nukleaze koja je slična aktivatorima transkripcije (TALENs). Zapravo, ovi proteini pomažu u promeni DNK u cilju uklanjanja ovomukoidnog gena i to kod dve vrste koka nosilja. Nakon svega testirali su proizvedena jaja radi bezbednosti. Verovali ili ne, istraživači su otkrili da jaja dobijena od genetski izmenjenih koka nemaju ovomukoid ili njegove mutacije.
Zaključak nauke je da bi ovo moglo biti rešenje koje eliminiše glavne probleme sa alergijama na jaja, i to i u hrani i u vakcinama. Jer ne treba zanemariti činjenicu da bi se jaja koje nose genetski izmenjene koke mogla koristiti i za proizvodnju vakcina koje će biti bezbedne i za ljude koji su alergični na jaja.
Pogled u budućnost
U sledećoj fazi istraživanja bi trebalo da se rade procene fizičkih svojstava i mogućnosti obrade jaja sa isključenim ovomukoidom i potvrda njihove efikasnosti kroz klinička ispitivanja. Istina je da verovatno još godinama nećemo videti proizvode od jaja bez ovomukoida u prodavnicama jer je pre toga neophodno uraditi niz ispitivanja. AlI, istraživači priznaju da na osnovu dosadašnjih analiza osobe koje imaju alergijsku reakciju na male količine ovomukoida i dalje mogu doživeti alergijske reakcije i simptome. Isto tako smatraju da se jaja bez ovomukoida mogu bezbedno koristiti u termički obrađenoj hrani i kod ljudi sa alergijama na ovu namirnicu.
Izazov u budućnosti svakako će biti i kako upozoriti potrošače o genetski izmenjenim proizvodima, pogotovo u kontekstu sve veće brige ljudi o opasnostima za zdravlje koje dolazi iz genetski modifikovanih namirnica (GMO). Stoga stručnjaci priznaju da bi prvi korak trebalo da bude objavljivanje temeljne procene bezbednosti proizvoda od jaja bez ovomukoida. Naravno, potrebna su i istraživanja koja će se baviti eventualnim sporednim efektima ove genetske modifikacije na same koke i širi ekosistem.
Dok ova budućnost ne zakuca na vrata čovečanstva, ljudi alergični na jaja će i dalje morati da ih izbace iz svoje ishrane i da prilikom pripreme obroka koriste adekvatne i bezbedne zamene poput želatina, kvasca, pirea od banana, praška za pecivo, tofu sira itd.