Kronova bolest ishrana. Izbor namirnica i primer jelovnika.

Upravljanje ishranom igra ključnu ulogu u upravljanju Kronovom bolešću. Otkrijte kako ishrana može olakšati simptome Kronove bolesti i podržati oporavak.
kronova bolest ishrana
Sadržaj teksta

Kronova bolest ishrana. Iako je poznato da hrana nije izazivač Kronove bolesti, pojedine namirnice mogu biti okidač za pojavu i ozbiljnost simptoma. Prilagođavanje ishrane može pomoći da se bolje kontrolišu simptomi i spreči dalja šteta po zdravlje pacijenta.

Kronova bolest je tip inflamantorne bolesti creva koji karakteriše uporna dijareja, krvava stolica, osećaj nepotpunog pražnjeja creva, grčevi u stomaku, smanjen apetit, gubitak u kilaži… Loše prehrambene navike mogu pogoršati simptome, te je neophodan poseban režim ishrane koji će prevenirati komplikacije i olakšati život pacijentima.

Za početak, važno je znati da ne postoji neka konkretna dijeta za Kronovu bolest. Najbolje je napraviti individualni plan ishrane u odnosu na ono šta pacijent oseti da mu prija, a šta ne, postoje namirnice koje oboleli od Kronove bolesti treba da izbegavaju. Na prvom mestu to su namirnice bogate vlaknima, masna mesa i mlečni proizvodi.

Kronova bolest ishrana – Da li su žitarice dozvoljene u Kronovoj ishrani?

Svima je poznato da su žitarice osnov zdrave ishrane. Cela zrna žitarica su veoma zdrave, bogate su vlaknima i hranjivim sastojcima. Shodno tome, žitarice su dobra prevencija kako bi se smanjio rizik od inflamatorne bolesti creva. Ali, kod Kronove bolesti žitarice nisu preporučljive. U aktivnoj fazi bolesti vlakna donose više štete nego koristi. Stoga treba primeniti dijetetski režim koji je siromašan vlaknima. To znači da pacijenti treba da ograniče unos celovitih žitarica i vlakana koji može iritirati creva.

Međutim, neka novija istraživanja sugerišu da od dijete sa malo vlakana kod pacijenata sa Kronovom bolešću – nema koristi. Naime, jedno manje istraživanje sprovedeno 2015. godine koje je uključivalo ishranu bogatu biljkama, jajima, mlečnim proizvodima, ribom i vlaknima, pokazalo je visok procent remisije tokom 2 godine (portal Helthline). I mnoge druge studije navele su naučnike na mišljenje da veći unos vlakana ne pogoršava simptome Kronove bolesti ili njen ishod. Ali dok se ovi navodi ne potvrde, preporučuje se oprez prilikom konzumiranja žitarica.

Poželjne žitarice i proizvodi od žitarica:

riža i testenine od riže

kukuruzno brašno, palenta

ovsena kaša

krompir

bezglutenski hleb

Žitarice koje treba izbegavati:

hleb i testenine od celog zrna pšenice

raž i ražani proizvodi

ječam

Kronova bolest ishrana – Da li je kod Kronove bolesti dozvoljeno jesti voće i povrće?

I pored mnoštva koristi, voće i povrće može izazvati probleme kod pacijenata sa Kronovom bolešću, a razlog su, kao i kod žitarica, visok stepen nerastvorljivih vlakana. Ipak, ne treba potpuno isključiti iz upotrebe voće i povrće, samo ga treba na pravilan način termički obraditi. Naime, ove namirnice postaju lakše svarljive ukoliko se ispeku ili kuvaju na pari.

Poželjno voće i povrće za Kronovu bolest

banane

dinja

bundeva i tikva

pire od jabuke

krastavci i paprike

ostalo povrće kuvano na pari

Voće i povrće koje treba izbegavati u ishrani osoba koje imaju Kronovu bolest

sveže neoljuštene jabuke

brokoli, karfiol i kupus

artičoke

breskve

šljive

Kronova bolest ishrana – Koji proteini se preporučuju a koje treba izbegavati u ishrani kod Kronove boolesti?

Pacijentima koji pate od Kronove bolesti meso nije preporučljivo jer može da izazove stomačne napade. Ipak, nije svako meso potpuno zabranjeno. Treba se odlučiti za ono sa najmanje masti. Dobar izvor proteina mogu biti i jaja, riba, školjke, puter od kikirikija, tofu i drugi sojini proizvodi.

Poželjni izvori proteina:

jaja

riba i školjke

svinjski file i belo pileće neso

kikiriki puter

tofu i ostali proizvodi na bazi soje

Proteini koje treba izbegavati:

crveno meso

tamno meso živine

mesne prerađevine (kobasice, viršle, salame…)

Mleko i mlečni proizvodi – da ili ne u ishrani kod Kronove bolesti

Konzumacija mleka i mlečnih proizvoda se ne preporučuje, ali je s vremena na vreme dozvoljeno popiti čašu mleka.

Zašto mleko nije preporučljivo?

Naime, intolerancija na laktozu se veoma često podudara sa inflamatornom bolešću creva, a upravo laktoza povećava rizik od nadimanja, gasova, bola u stomaku i pojačava dijareju. Punomasni mlečni proizvodi su takođe teški za varenje. Danas na tržištu postoji niz proizvoda koji menjaju ove namirnice i pogodnije su za pacijente koji boluju od Kronove bolesti. A ako baš ne možete da se odreknete mlečnih proizvoda, onda izaberite one sa veoma niskim sadržajem masti.

Poželjne mlečne namirnice:

biljno mleko i sir (soja, kokos, badem itd.)

mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti (npr. kefir)

Mlečni proizvodi koje treba izbegavati ukoliko imate Kronovu bolest

puter i margarin

punomasni mlečni proizvodi

Koja pića i napici se preporučuju u ishrani obolelih od Kronove bolesti?

Osobe obolele od Kronove bolesti moraju da se čuvaju dehidratacije jer je upravo nedostatak tečnosti jedan od rizika u slučaju hronične dijareje. Zato je neophodno da unose što više tečnosti, najbolje obične negazirane vode. Za dijareju nikako nije preporučljiva kafa i čaj. Gazirana pića takođe nisu dobar izbor jer mogu povećati gasove i nadimati.

Kronova bolest ishrana – Poželjna pića i napici:

voda ili negazirana mineralna voda

čajevi bez kofeina

Pića i napici koje treba izbegavati:

kafa, pogotovo kofeinska

crni čaj

gazirna pića

vino, pivo i žestina

Začini u ishrani obolelih od Kronove bolesti – da ili ne?

Kod većine pacijenata sa Kronovom bolešću pikantna i ljuta hrana samo će pogoršati simptome. Zato treba biti umeren u začinjavanju hrane. Iako se ljuti začini ne preporučuju, odlična alternativa može biti kurkuma, koja je dokazano korisna u smanjenju simptoma ove bolesti, a ujedno ima blago ljutkast ukus.

Poželjni začini:

kurkuma

đumbir

mladi luk i vlašac

kumin

kora limuna

senf

Začini koje treba izbegavati:

crni biber

čili i ljuta paprika

beli, crveni i ljubičasti luk

vasabi

Kronova bolest ishrana – Da li su nam potrebni dodaci ishrani tj. suplemeti?

Što se tiče suplementiranih vitamina i minerala, najbolje je konsultovati se sa lekarom lekara. Za sada je poznato da neki pacijenti uzimaju probiotike i prebiotike, kao i omega-3 masne kiseline iz ribljeg ili lanenovog ulja.

Promena u načinu ishrane je neophodna, ali ne i dovoljna u borbi protiv simptoma Kronove bolesti. Zato je pravovremena dijagnostika i odgovarajuća terapija presudna u procesu lečenja, a pravilna ishrana može samo doprineti poboljšanju zdravlja i prevenirati eventualne komplikacije.

Kronova bolest i priprema hrane – Kako spremati hranu?

Za pacijente koji boluju od Kronove bolesti nije važno samo šta jedu, nego i na koji način pripremaju ono što jedu. Pržena hrana, hrana iz friteze i masna hrana neprijatelji su digestivnog trakta i pogoršavaju simptome Kronove bolesti. Bolji način pripremanja hrane je pečenje ili kuvanje na pari.

Kronova bolest ishrana – Primer jelovnika 

Evo jednog predloga jelovnika za pacijente sa Kronovom bolešću. Važno je napomenuti da je ovo samo opšti primer, te je preporučljivo individualno prilagoditi jelovnik prema specifičnim potrebama, toleranciji i preferencijama svakog pacijenta. Takođe, pre bilo kakvih promena u ishrani, uvek se konsultujte sa nutricionistom ili lekarom.

Predlozi za doručak:

  • Ovsena kaša sa kuvanim jabukama (bez kože) i cimetom
  • Kuvano jaje ili proteinski smuti sa proteinskim prahom, bananom i bademovim mlekom
  • Omlet od belanaca sa blitvom i paradajzom
  • Integralni tost sa avokadom
  • Kuvana blitva sa malo maslinovog ulja i limunovog soka

Kronova bolest  – Užina:

  • Jogurt sa niskim procentom masti ili kefir
  • Voćna salata od kuvanih jabuka i krušaka
  • Grčki jogurt sa malo meda i orašastim plodovima (bademi, orasi)
  • Voćna salata od kuvane jabuke, kruške i banana

Kronova bolest ishrana – Ručak:

  • Piletina pečena u rerni sa povrćem (krompir, šargarepa, tikvice)
  • Kuvani integralni pirinač ili testenina od integralnog brašna
  • Salata od spanaća, rukole i paradajza sa maslinovim uljem i limunovim sokom
  • Piletina sa povrćem (brokoli, šargarepa, paprika) pečena u rerni sa začinima
  • Salata od paradajza, krastavca i avokada sa maslinovim uljem i limunovim sokom

Užina:

  • Pire od kuvane bundeve sa cimetom
  • Integralni krekeri sa humusom

Kronova bolest ishrana – Predlozi za večeru:

  • Povrćna supa od bundeve, šargarepe i krompira
  • Pileća salata sa zelenom salatom, avokadom i dresingom od maslinovog ulja i limunovog soka
  • Povrćna supa od tikvica, šargarepe i krompira
  • Pohovani losos sa blagim sosom od jogurta i vlašca
  • Kuvani spanać sa belim lukom i maslinovim uljem

Napomena: Važno je da se izbegavaju namirnice koje mogu izazvati iritaciju ili pogoršati simptome, kao što su začinjena hrana, masna hrana, mlečni proizvodi (ako je netolerancija na laktozu prisutna), sirovo voće i povrće sa korom, alkohol i kofein. Takođe, unos tečnosti treba da bude adekvatan, te je važno piti dovoljno vode tokom dana.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
aktivni ugalj za stomak
CG-19-INSTA-696x696
Aktivni ugalj strong