Vitamin B kompleks

Sadržaj teksta

Vitamin B Kompleks je funkcionalna celina koju čini 8 vitamina rastvorljivih u vodi: B1, B2, B3, B6, folna kiselina, B12, pantotenska kiselina i biotin.


Vitamini B grupe neophodni su za odvijanje brojnih procesa u organizmu. Organizam ne može da sintetiše vitamine B grupe već je neophodno svakodnevno ih unositi. Nedostatak jednog ili više vitamina B grupe negativno se odražava na metabolizam i zdravlje u celini.

Vitamin B kompleks je funkcionalna celina koju čini 8 vitamina rastvorljivih u vodi: B1, B2, B3, B6, folna kiselina, B12, pantotenska kiselina i biotin.

Vitamini B grupe utiču na poboljšanje metabolizma, imunog sistema, nervnog sistema, odžavaju tonus mišića organa za varenje, doprinose kvalietetu kože, kose i noktiju.

Svaki od ovih vitamina ima određene specifične funkcije u organizmu a zajedničko im je da učestvuju u stvaranju energije iz ugljenih hidrata, masti i belančevina. Zajedno, vitamini B grupe utiču na poboljšanje metabolizma, imunog sistema, nervnog sistema, odžavaju tonus mišića organa za varenje, doprinose kvalietetu kože, kose i noktiju. Viamini B grupe važni su za normalan metabolizam homocisteina.

Najbolji prirodni izvor vitamina B grupe je pivski kvasac a prisutni su i u voću, povrću i žitaricama. Iako postoji široka rasprostranjenost vitamina B grupe u namirnicama nedostatak je relativno čest što se objašnjava savremenim načinom obrade namirnica.

Hipovitaminoza se retko pojavljuje pojedinačno.

Češći je istovremeni nedostatak više vitamina B grupe, što je i logično obzirom da su im prirodni izvori isti kao i da su za resorpciju neophodni slični uslovi.

Nedostatak B vitamina može nastati usled:

 • neadekvatne ishrane (redukcijske dijete, konzumiranje procesuirane hrane, smanjen unos voća, povrća, žitarica celog zrna)
 • kod vegetarijanske ishrane, preterane konzumacije alkohola.
 • Nedostatku pogoduju i bolesti organa za varenja usled kojih je resorpcija ovih vitamina smanjena (gastritis, malapsorpcijski sindrom itd).

Vitamini B grupe rastvorljivi su u vodi tako da se prevelik unos kompenzuje izlučivanjem putem urina ali, to ne znači apsolutnu sigurnost kod unosa velikih doza.

Mogući neželjeni efekti kod visokog unosa su: povećan nivo šećera u krvi, problem sa kožom, giht. Predoziranje može dovesti i do problema sa srcem i jetrom.

Specifične preporuke za svaki vitamin iz B grupe zavise od starosti, pola i trenutnih potreba (trudnoća, dojenje).

Bkompleks

Kome se preporučuje suplementacija?

Suplementacija se preporučuje kod

 • nepravilne i jednolične ishrane,
 • sportistima i svim osobama koje su izložene intenzivnijim fizičkim naporima,
 • osobama koje su izložene stresu,
 • kod trudnoće i dojenja,
 • osobama koje često poboljevaju od različitih infektivnih bolesti (respiratorne i urinarne infekcije),
 • kod prekomerne konzumacije alkohola.
 • Povećan unos vitamina B grupe preporučuju se i kod bolesti creva, malapsorpcijskog sindroma, gastritisa, gastrektomije.

Nacional Academy of Science (NAC), preporučuje osobama starijim od 50 godina svakodnevno uzimanje dodataka vitamina B grupe ili konzumaciju namirnica bogatih ovim vitaminima.

Vitamin B1 (tiamin)

Posebno je važan za normalnu funkciju srca i kardiovaskularnog sistema, mozga i nervnog sistema jer učestvuje u prenosu nervnih impulsa kroz organizam. Tiamin poboljšava cirkulaciju, neophodan je za održavanje mišićnog tonusa creva, želuca i srca, štiti od depresije, stresa i anksioznosti. Deluje i kao antioksidans, štiti organizam od negativnih učinaka starenja, konzumiranja alkohola i pušenja.

Prirodan izvor: svinjetina, meso, iznutrice, zob, smeđi pirinač, žitarice, lisnato povrće, krompir

Vitamin B2 (ribovlafin)

Posebno je važan za formiranje crvenih krvnih zrnaca i disanje, proizvodnju antitela, za regulaciju rasta i reprodukciju. Doprinosi zdravlju i lepoti kože, kose i noktiju, održavanju zdravih sluznica, očuvanju vida, smanjenju iscrpljenosti, štiti od pksidativnog stresa. Učestvuje u stvaranju energije iz ugljenih hidrata, masti i proteina.

Prirodan izvor: mlečni proizvodi, banane, kukuruz, špargle, iznutrice, jaja, meso, žitarice, povrće

Vitamin B3 (niacin)

Niacin je posebno važan za dobijanje energije iz glukoze. Ako nema niacin, ćeije ostaju bez energije. Važan je i za sintezu hormona kortizola, tiroksina i insulin. Doprinosi normalnoj funkciji nervnog sistema, održavanju zdravih sluznica i kože, smanjenju umora i iscrpljenosti.

Prirodan izvor: meso, riba, iznutrice, povrće, žitarice, orasi, gljive

Vitamin B5 (pantotenska kiselina)

Jedan od retkih vitamina B grupe koji nije osetljiv na povišenu temperaturu. Naziva se još i antistresnim vitaminom jer zajedno sa vitaminom C osigurava pravilnu funkciju nadbubrežne žlezde. Doprinosi lečenju neuropatija kod dijabetesa. Koristi se kod iscrpljenosti i umora, za prevenciju artritisa i alergija. Popularan je sastojak preparata za kožu namenjenih za tretiranje suve kože, pelenskog osipa, ekcema, iritirane kože.

Prirodan izvor: meso, brokuli, avokado

Vitamin B6 (piridoksin)

Od svih vitamina B grupe piridoksin je najvažniji za normanlo funkcionisanje imunog sistema, učestvuje u stvaranju antitela i eritrocita. Pomaže pravilnoj funkciji mozga, doprinosi normalnom metabolizmu homocisteina, belančevina i glikogena, smanjuje umor i iscrpljenost. Pozitivano delovanje ovog vitamina pokazalo se i koo pomoć kod depresivnih stanja jer učestvuje u sintezi serotonina. Preporučuje se trudnicama za ublažavanje jutarnjih mučnina tokom trudnoće.

Prirodan izvor: meso, riba, orašasti plodovi, povrće, žitarice, banane

Vitamin B7 (biotin)

Biotin je sastavni deo mnogih enzima. Važan je za metaboličke funkcije, glikoneogenezu, lipogenezu i biosintezu masnih kiselina, normalno funkcionisanje nervnog sistema . Stvara se u crevima pod uticajem crevne flore. Nedostatak ovog vitamina nastaje u slučajevima kada je crevna flora oštećena. Posebno se preporučuje za održavanje i poboljšanje kvaliteta kose i kože i održavanje zdravlja sluznica.

Prirodan izvor: žumance, meso, jetra, povrće, žitarice, kikiriki

Vitamin B9 (folna kiselina)

Najvažnija uloga folne kiseline je u stvaranju  DNK i crvenih krvnih zrnaca. Posebno je važno da je u organizmu ima dovoljno u perodu ubrzanog deljenja ćelija i rasta odnosno u trudnoći i detinjstvu. Suplementacija folnom kiselinom deo je svih protokola vođenja trudnoće kako bi se sprečio razvoj oštećenja neuralne cevi fetusa. Takođe, doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, zdravlju srca, pravilnom radu imunog sistema.

Prirodan izvor: žumance, jetra, lisnato povrće, žitarice, kikiriki, testenina, hleb, pomorandže

Vitamin B12 (cijanokobalamin)

Posebno je važan za normalno funkcionisanje nervnog sistema. Koenzim je u sintezi DNA I RNA. Pokazao se korisnim u prevenciji ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Vitamin B 12 neophodan je za stvaranje eritrocita i normalan rad imunog sistema.

Prirodan izvor: meso, jaja, riba, mlečni proizvodi

Svakodnevna suplementacija vitaminima B kompleksa preporučuje se:

 • kod povećanih potreba za vitaminima B grupe
 • kod nepravilne i jednolične prehrane
 • sportistima i rekreativcima
 • osobama izloženim stresu
 • vegetarijancima
 • osobama iznad 50 godina

B kompleks direkt

DIREKTNA ENERGIJA

 • Vitamini B2, B6 i B12 doprinose normalnom energetskom metabolizmu kao i smanjenju umora i iscrpljenosti. Folna kiselina doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema.
 • Pogodno za vegetarijance.
 • UKUS BRESKVE I MARAKUJE
 • OTAPA SE DIREKTNO U USTIMA
 • Pakovanje: 20 kesica.

Uzimati jednu (1) kesicu na dan. Sadržaj kesice primeniti direktno u usta, pustiti da se otopi u ustima i progutati.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
OTT-baner-300x250px
Biofeminn_300x300px