Zubi, čuvari i ogledalo zdravlja

Sadržaj teksta

Bolesti zuba i usta mogu podstaknuti bolest i drugih, udaljenih organa. Takođe, promene na zubima i u usnoj šupljini, mogu biti prvi pokazatelj neke sistemske bolesti pa zato, zubaru ne treba ići samo kada problem postoji već i na preventivne preglede. Zdravlje zuba i usta ne treba posmatrati kao zasebnu celinu jer, zdravlje celog organizma zapravo, ovde počinje.


ZAPALJENJE ZUBNOG MESA-GINGIVITIS

Zubi, čuvari zdravljaU usnoj šupljini živi oko 300 vrsta mikroorganizama i mnoge bolesti, lekovi, hormonski disbalansi ali i rizična ponašanja i loše navike štetno deluju na ravnotežu flore i remete je. Kao posledica javljaju se najpre zapaljenje zubnog mesa i karijes a kasnije, ukoliko se problem ne sanira, i oboljenja drugih organa (na primer zapaljenje srčanog mišIća, zapaljenje bubrega, akutni reumatski bolovi, zapaljenje sinusa.). Ove kao i mnoge druge bolesti moguće je sprečiti jednostavnom, ali pravilnom higijenom zuba i usta.

OSETLJIVOST ZUBA

Povećana osetljivost zuba postoji ukoliko su samo gutljaj hladnog pića, zalogaj kiselog ili saltkog jela dovoljni da osetite bolno probadanje. Bol je neugodan i često jak ali, nema razloga za paniku. Stomatolozi procenjuju da se sa ovim problemom suočava čak 50% njihovih pacijenata, najčešće između 30. i 40. godine života. Povećana osetljivost zuba nije uvek povezana sa karijesom i lošom higijenom. Najčešći uzrok je oštećenje zubne gleđi.

Dentin, sloj koji se nalazi ispod zubne gleđi, prošaran je uskim kanalićima koji su ispunjeni tečnošću koja predstavlja neku vrstu veze između spoljne površine i unutrašnje strukture zuba. Kada dođe do oštećenja zubne gleđi, nadražujuće supstance (kiselo, slatko, hladno, vruće..), uzrokuju stezanje ili širenje tečnosti u ovim kanalićima što deluje nadražujuće na nervne završetke i javlja se bol.

Do oštećenja zubne gleđi, najčešće dolazi usled nepravilnog pranja zuba, kada se četkicom prave previše snažni ili vodoravni potezi.

Takođe, zubnu gleđ može oštetiti i konzumiranje kisele hrane kao i brojni drugi činioci.

Povlačenje desni, koje imaju zaštitnu ulogu, uzrokuje pojavu povećane osetljivosti zuba. Kada se desni povuku, dentin ostaje nezaštićen i postaje preosetljiv. Nije retkost da bol uzrokuje čak i samo udisanje hladnog vazduha.

PROMENA BOJE ZUBA

Prirodno, zubi mogu imati sivkastu ili žućkastu nijansu ali, i beli zubi mogu poprimiti žućkasti ili sivkasti ton. To se najčešće dešava kao posledica pišenja, konzumiranja neke hrane, kafe, alkoholnih i bezalkoholnih napitaka.

Najveći neprijatelj zdravlja zuba i usta je pušenje.

Najmanje što pušači mogu da očekuju su žute mrlje. Pod uticajem sastojaka dima, nastaju naslage kamenca, poremećaj sastava flore, loš dah, rane teže zarastaju itd. Istraživanja su pokazala da je rizik od gubitka zuba, kod pušača čak 6-7 puta veći u odnosu na nepušače. Ovakva statistika pripisuje se povećanom oboljevanju desni kod pušača. Takođe, rezultati lečenja parodonta su slabiji kod pušača.

Rizik od gubitka zuba, kod pušača čak 6-7 puta veći u odnosu na nepušače.

BELE MRLJE NA ZUBIMA

Zubi, čuvari zdravljaBele mrlje mogu nastati usled demineralizacije zuba ali i loše higijene. Do demineralizacije može doći usled promena na nivou ćelija koje stvaraju zubnu gleđ, što se najčešće dešava u ranom detinjstvu kao i usled konzumiranja pića koja sadrže dosta šećera i velike su kiselosti (gazirana pića, voćni sokovi, energetski napici..).

KARIJES, NAČEŠĆE OBOLJENJE ZUBA

Karijes je najčešće oboljenje zuba. Može se javiti u najranijem detinjstvu i podjednako pogađa i mlečne i trajne zube. Karijes se razvija kroz nekoliko faza. Proces počinje oštećenjem zubne gleđi. U ovom stadijumu, bol nije prisutna. Kako proces dalje napreduje, oštećuje se i sloj ispod gleđi, dentin, što se manifestuje bolom u dodiru sa hladnim, toplim, kiselim, slatkim. U narednoj fazi, mikroorganizmi dospevaju do zubne pulpe, sloja koji se nalazi ispod dentina, pa je bol iznenadan i jak.

Daljim oštećenjima kako strukture samog zuba, tako i okolnog tkiva, dolazi do razvoja zapaljenja. Bol je jak i pulsirajuć. Zub postaje žarište, opasno za udaljene organe do kojih mikroorganizmi stižu putem krvotoka. Karijes nije proces koji može spontano da se zaustavi već zahteva intervenciju stomatologa.

BOLESTI PARODONTA Zubi, čuvari zdravlja

Parodont je tkivo koje učvršćuje zub u koštanoj alveoli. Bolesti parodonta nastaju kombinacijom mehaničkog i bakterijskog delovanja. Upala kreće od zubnog mesa (gingivitis), a zatim se proširuje u dublje slojeve zbog čega stradaju kolagena vlakna pa zub počinje da se klati i krajnji ishod je njegovo ispadanje. Prvi znaci bolesti su osećaj svraba, peckanja kao i krvarenje desni. Mogu biti prisutne i bolne senzacije tokom žvakanja kao i neugodan zadah.

Upala trigeminalnog nerva

Nervus trigeminus anatomski pokriva inervaciju gotovo polovine glave. Nerv je parni, levi i desni, i ima tri ogranka. Cela usna šupljina zahvaćena je inervacijom njegove druge i treće grane.

Upala trigeminalnog nerva svrstava se među najbolnija stanja.

Primarni simptom je oštar, jak, sevajući bol prisutan jednostano. Javlja se u atacima, napadima, traje po nekoliko sekundi, vise puta u toku dana. U početku bol se javlja spontano, a kasnije ga mogu izazvati žvakanje, govor ili dodir lica.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
baner-em-sporiji
CG-19-INSTA-696x696