Spas na tanjiru za bolne zglobove

Sadržaj teksta

Ishrana kod reumatoidnog artritisa i bolnih zglobova.

Koliko se ishranom može uticati na simptome reumatoidnog artritisa i tegobe koje on pravi? Da li je, pored medikamentne terapije važno obratiti se dijetologu koji će propisati modifikovanu ishranu?

Reumatoidni artritis je upalno stanje koje zahvata najčešće više zglobova. Sklonost artitisu ima genetsku potku. Javlja se u srednjoj životnoj dobi i praktično je doživatno prisutan, ali se može, pravilnim lečenjem držati pod kontrolom.

O njegovom lečenju ishranom se malo govori i zna. Nije isključeno da i laici preporučuju različite modele dijete obolelima od reumatoidnog artritisa, a da rezultati budu kratkotrajni i kontroverzni.

Jedna od poznatijih dijeta za lečenje reumatoidnog artritisa bila je Dongova dijeta koju su činila pretežno kineska jela bez aditiva i konzervanasa, crvenog mesa, mlečnih proizvoda, alkohola, ali ni voća ni biljaka. Placebo ispitivanjem ove stroge eliminacione dijete nije se dokazala njena korist.

Još jedna dijeta Držanja posta nedelju dana takođe nije rezultirala boljitkom. Sa jedne strane, nedelju dana ne može biti dovoljno sprovedena nutritivna terapija za ozbiljan tretman lečenja, a ako se samoinicijativno sprovodi, bez lekarskog nadzora, može dovesti do ozbiljne malnutricije i drugih nutritivnih poremećaja.

Zato potenciram OPREZ i neophodan savet i praćenje dijetologa.

Ishrana kod reumatoidnog artritisa 

Pogoršanje bolesti kod nekih pacijenata može nastupiti nakon konzumiranja većih količina mleka i mlečnih proizvoda, obilnih mesnih porcija, posebno crvenog mesa i suvomesnatih proizvoda.

Sumnja se da nepovoljno utiču neke specifične aminokiseline i proteini sadržani u ovoj hrani (proteini mesa, mleka i mlečnih proizvoda, sireva posebno). Oni mogu da pokrenu imunološku reakciju, čija direktna posledica jeste nastanak upalnog procesa tj. alergijska artritična reakcija.

Konzervansi sadržani u polutrajnim mesnim prerađevinama takođe, ali i ne samo mesnim, mogu praviti iste alergijske reakcije sa upalom zglobova.

Postoje studije koje govore da gluten (belančevina u žitaricama – pšenica, ječam, raž), pogoršava tok bolesti kod jednog broja obolelih, što bi sugerisalo njegovo isključivanje iz ishrane.

Vegetarijansko – mediteranska ishrana godi

Dakle hrana ima uticaja na tok upalnih procesa, ne samo u ovoj bolesti. Ona može da smanjuje ili povećava intenzitet upalnog stanja.

Koja bi to ishrana bila najadekvatnija?

Najjednostavnije rečeno preporuka za ishranu ovih bolesnika je vegetarijansko mediteranski tip ishrane, ishrana kojom dominira u prvom redu povrće, voće, mahunarke žita, ali ne sva, i morska riba.

Danas se sa sigurnošću zna da pojedini sastojci hrane, masti u ulju riba hladnih mora (bakalara, skuše, lososa) regulišu na povoljan način funkciju – eikosanoida, bitnih u kontroli upalnih procesa, samim tim i simtoma bola u zglobovima.

U akutnoj fazi bolesti treba sprovesti post namirnicama koje su dozvoljene, kada za svega par dana nastupa smirivanje simptoma artritisa. Treba redukovati so i začine, posebno biber i ljutu papriku.

Ni u čemu ne treba preterivati, posebno ne u mega dozama vitamina i suplemenata. Individualni pristup pravljenju jelovnika je neophodan, ako bolujete od pridruženih bolesti, kada ćete lekaru izneti i vaša zapažanja koje namirnice su vam pogoršavale simptome.

Dr.sc med.Tatjana Mraović. Doktor medicine. Specijalista higijene i medicinske ekologije – dijetolog – nutricionista. Zaposlena u savetovalištu za ishranu Vojnomedicinske akademije. Njeno polje rada je dijetoterapija u prevenciji i lečenju hroničnih nezaraznih bolesti. Autor je više od 100 objavljenih naučnih radova. Konsultacije i prgled kod dr Mraović možete zakazati pozivom na broj: 063 24 20 30
NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
OTT-baner-300x250px
Biofeminn_300x300px