Beta glukan

Sadržaj teksta

Poslednjih godina, zahvaljujući sve većem broju naučnih dokaza koji potvrđuju doprinos beta glukana u očuvanju zdravlja, termin beta glukan je postao jedan od najčešće pretraživanih pojmova u medicinskim i naučnim bazama podataka dok su brojne terapijske mogućnosti ovih supstanci i dalje predmet intezivnih istraživanja.

Šta su beta glukani

Beta glukani predstavljaju polisaharide koji ulaze u sastav ćelijskog zida bakterija, algi, gljiva, ali i viših biljnih kultura poput žitarica. Za humanu upotrebu, najznačajniji su beta glukani pekarskog kvasca, bukovače, šitake prečuraka i ovsa.

Svi beta glukani su polimeri sačinjeni od velikog broja monomera glukoze povezanih beta glikozidnim vezama. Najčešće uočavane veze u strukturi beta glukana jesu beta 1-3, 1-4 ili 1-6 glikozidne veze pri čemu brojevi sadržani u nazivu beta glukana predstavljaju položaje hidroksilnih grupa u molekulima glukoze preko kojih se ostvaruje povezivanje u polimerni lanac.

Kako beta glukan doprinosi boljem zdravlju

Kako način ishrane savremenog čoveka nije obezbeđivao adekvatan unos beta glukana, javila se potreba za izolovanjem ovih jedinjenja iz prirodnih izvora i formulisanjem oralnih, intravenskih ali i farmaceutskih oblika za spoljašlju primenu.

Preparati koji u sebi sadrže beta glukan u našoj zemlji dostupni bez lekarskog recepta, u formi kapsula, granula i tečnih farmaceutskih preparata.

Promovišu se zbog svojih klinički ispitanih svojstava poput:

  • snižavanja ukupnog ili LDL holesterola kod osoba kod kojih je prisutna hiperlipidemija ili
  • preveniranja naglog porasta koncentracije glukoze u krvi nakon obroka, što je od izuzetnog značaja pacijentima obolelim od dijabetes melitusa tipa 2

Ove efekte obezbeđuju rastvorljivi oblici beta glukana zahvaljujući svojoj sposobnosti da u intestinumu formiraju gel i time posedično uspore apsorpciju drugih materija iz hrane.

S druge strane, postoje dokazi da oralno primenjeni nerastvorljivi beta glukani imaju protivupalno dejstvo u zapaljenskim bolestima creva i da mogu prevenirati nastanak raka debelog creva povezanog sa kolitisom. Ovo desjtvo ostvaruju jer povećavaju pražnjenje a time razređuju sadržaj potencijalnih karcinogena u gastrointestinalnom traktu.

Što se intravenske primene beta glukana tiče, rađena su brojna klinička istraživanja koja su potvdila značajno smanjenje rizika od sepse kod pacijenata u postoperativnom periodu.

Antioksidativna uloga beta glukana se, takođe, ne može osporiti bez obzira na način primene pa i spoljašnjem obzirom da su sve su više na tržistu zastupljeni kozmetički proizvodi kojima je, kao jedan od sastojaka, pridodat beta glukan.

Informacije dobijene u nekliničkim studijama pokazuju pozitivne efekte beta glukana i na produkciju kolagena u koži koji obezbeđuje čvrstinu i elastičnost, ubrzava zarastanje rana i smanjuje upalne procese.

Iminomodulatorno dejstvo beta glukana

Ipak, danas se beta glukan najčešće spominje u kontekstu uloge imunomodulatora.

Imunomodulatorom nazivamo supstancu sposobnu da reguliše imunski odgovor, poveća ga kada je to potrebno, u borbi protiv mikroorganizama na primer, ili ga umanji kada je on previše izražen, što je slušaj u alergijama.

Ispitivanja pokazuju da beta glukani utiču na urođeni (prirodni) i na stečeni (specifični) imunitet.

Urođeni imunitet učestvuje u ranoj zaštiti od infekcija dok stečeni obezbeđuje kasniju ali i specijalizovaniju odbranu od infekcija. Dodatna osobina urođene imunosti jeste sposobnost da pojača stečeni imunski odgovor dok je dodatna osobina stečene imunosti mogućnost pamćenja antigena što će organizmu obezbediti brži imunski odgovor pri narednom kontaktu sa istim antigenom.

Na osnovu ovih karakteristika, čestice beta glukana su predložene za sistem dostave oralnih vakcina, kao nosači i adjuvansi.

U okviru stečenog imuniteta, beta glukani modulišu humoralni imunski odgovor, zadužen za neutralizaciju i eliminaciju mikroorganizama i njihovih toksina koji se nalaze izvan ćelija, ali i celularni imunski odgovor, predodređen za odbranu od intraćelijskih infektivnih agenasa.

Na koji način beta glukan ispoljava svoje dejstvo

Nakon ingestije, beta-glukani se apsorbuju kroz gastrointestinalni trakt. Po dospevanju u tkiva, preuzimaju ih makrofage, ćelije koje ih fragmentiraju i otpuštaju u krvotok. Fragmenti se vezuju za receptore na neutrofilima, ćelijama zaslužnim za eliminaciju bakterija i receptore na ćelijama ubicama (NK ćelijama), uključenim u proces uništenja ćelija inficiranih virusima. Sledstveno, poboljšavanje funkcionisanja ovih ćelija dovodi do povećane otpornosti na infekcije.

Pored aktivacije pomenutih ćelija, beta glukani podstiču i proliferaciju belih krvnih zrnaca, time mogu omogućiti oporavak koštane srži nakon zračenja i hemoterapije. Međutim, iako se relacija između beta glukana i terapije raka proučava  dugi niz godina, stav stručnjaka je da podaci kojima se raspolaže nisu zadovoljavajućeg kvaliteta kako bi se na njih pozivali prilikom lečenja pacijenata.

Moguće primene beta glukana u budućnosti

Postoje indicije da beta glukani mogu proći krvno-moždanu barijeru i u centralnom nervnom sistemu aktivirati makrofage moždanog tkiva, takozvane mikroglijalne, i time prevenirati nastanak Alchajmerove bolesti, multiple skleroze ili posledice povreda i ishemije mozga.

Postoje pretpostavke da će se beta glukani u budućnosti koristiti u terapiji osteoporoze, zahvaljujući pojedinim publikacijama u kojima se navodi da ubrzavaju formiranje i inhibiraju resorpciju kostiju mada trenutno za tu indikaciju nisu registrovani.

Takođe, brojni imunološki efekti beta-glukana izazvali su interesovanje u naučnim krugovima o mogućoj upotrebi u prevenciji ili lečenju alergijskih bolesti.

Jedan od glavnih markera alergija jeste odnos koncentracija pomoćničkih ćelija tipa 1 T-limfocitima (Th1) i pomoćničkih ćelija tipa 2 T-limfocitima (Th2) u krvi. Pretpostavka je da se sposobnost beta-glukana da izbalansiraju poremećen odnos između Th1 i Th2 ćelija može iskoristiti u terapiji alergijskih bolesti.

Sve što treba da znate o alergijama: Alergija na polen, kako olakšati tegobe

Preparati beta glukana

U preparatima na našem tržištu se mogu naći beta glukani različitog porekla i količine, sami ili u kombinaciji sa drugim biološki aktivnim supstancama, na primer vitaminom C ili resveratrolom za koje je naučno dokazano da pokreću iste imunske odgovore kao i beta glukan te ostvaruju sinergistički efekat.

Preparate koji sadrže beta glukan možete pogledati: https://apotekarka.rs/kategorije/imunitet/

Da li beta glukan ima neke neželjene efekte

Toksičnost beta glukana nije utvrđena ali se potrošačima savetuje da potraže savet lekara i farmaceuta kako bi bili sigurni da su doze korektne i u skladu sa kliničkim smernicama.

Smatra se, takođe, da interakcije beta glukana sa biljnim i drugim lekovima nisu klinički značajne. Ipak, postoji podatak da se beta glukani u organizmu metabolišu istim enzimskim putevima kojima se veliki broj lekova inaktivira.

To je dodatni razlog da se pre upotrebe ovog suplementa treba obratiti lekaru i farmaceutu kako ne bi bilo bojazni od povećanja koncentracije drugih lekova u krvi i pojave ozbiljnih neželjenih reakcija.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
CG-19-INSTA-696x696
02-696x696