Zagrljaj ublažava strah i čini život lepšim

Sadržaj teksta

Zagrljaj ublažava telesnu i duševnu bol, smiruje srce, snižava pritisak, ubrzava oporavak posle operacije i usporava napredak Alchajmerove bolesti.

Pet do šest zagrljaja dnevno, učiniće vam život lepšim i dužim jer grljenje od dvadesetak sekundi, utiče na nivo oksitocina u telu čije lučenje izaziva osećaj zadovoljstva, nežnosti i privrženosti, smatraju naučnici Državnog univerziteta u Ohaju.

Naime, istraživanje objavljeno u časopisu Psychological Science pokazalo je da grljenje i dodir ublažavaju strah.

Zagrljaj ublažava telesnu i duševnu bol, smiruje srce, snižava pritisak, ubrzava oporavak posle operacije i usporava napredak Alchajmerove bolesti.

Zato se ljudi, tvrde naučinici, u stresnim situacijama približavaju i stiskaju jedni uz druge, međusobno pružaju ruke, a deca grle plišanog medvedića ili omiljenu igračku uz sebe.

Prema njihovim tvrdnjama, grljenje i maženje u detinjstvu i zaštitnički dodiri roditelja, oblikuju mozak deteta tako da on postaje otporniji na stres, što je izuzetno važno za održavanje dobrog zdravlja i za njihov razvoj u zdravije odrasle osobe.

Grljenje i dodir pomažu i starijima jer podižu njihov oslabljen imunitet i ublažavaju depresiju, koja je u starijoj dobi češća nego u ranijim životnim fazama.

Samoća je jedan od glavnih okidača za depresiju, a prijateljski dodir šalje osobi blagotvoran signal da nije sama. Jer, kako su pokazala istraživanja, dok smo u zagrljaju, mozak proizvodi serotonin, dopamin, endorfine i „hormon zbližavanja“ oksitocin koji nam donose unutrašnju toplinu i mir.

Inače, svakog 21. januara obeležava se Međunarodni dan zagrljaja čiji je tvorac Kevin Zaborni, koji je januara 1986. godine u gradiću Kilo u američkog državi Mičigen inicirao ovaj sada internacionalni praznik posvećen grljenju.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
05-300x300
CG-19-INSTA-696x696