Olimpijske igre i Zika virus

Sadržaj teksta

Kako objavljuje američki Time magazin ne očekuje se masovno širenje Zika virusa na OI 2016 u Rio de Žaneiru!


Celokupna svetska javnost poslednjih nekoliko meseci polemiše o bezbednosti sportista i turista koji će boraviti u Riu tokom Olimpijskih igara jer, Brazil pored toga što ima čast da bude domaćin, istovremeno je i zemlja koja je epicentar epidemije trenutno najaktuelnijeg virusa – Zika virusa.

Iako se dugo razmišljalo čak i o premeštanju OI 2016 u neku drugu zemlju zbog rizika od širenja virusa kako se početak OI približava raste i broj naučnika koji su optimisti i koji predviđaju samo nekoliko novih slučajeva infekcije Zika virusom tokom Igara.

Najnoviji izveštaji, objavljeni u ponedeljak 25. jula u medicinskom američkom časopisu Annals of Internal Medicine, kao najgori scenario predviđaju između 6 i 80 novih slučajeva Zika virusa među prisutnima u Riu tokom OI što je gotovo hiljadu puta manji broj od prvobitnih prognoza.

Autori nove studije analizu rizika zasnovali su na činjenicama da će posetioci i sportisti biti smešteni u erijama koje su zaštićene mrežama za komarce, sa klimatizovanim vazduhom koji ne pogoduje komarcima koji prenose virus.

Pored toga, OI se održavaju tokom avgusta koji je mesec zimskog godišnjeg doba u Brazilu pa će i broj komaraca i broj ujeda komaraca biti mnogo manji u poređenju sa letnjim i jesenjim mesecima. Aktivna kontrola broja komaraca takođe je najavljena od strane lokalnih vlasti.

Pomenuta studija nije prva studija u kojoj je predviđen nizak potencijalni rizik od novih infekcija. Bar još dve studije predviđaju manje od 20 novih slučajeva infekcija Zika virusom.

Zdravstveni stručnjaci ipak upozoravaju putnike da virus shvate ozbiljno i da se na vreme zaštite od ujeda komaraca u Brazilu ali i po povratku u svoje države kako bi sprečili širenje virusa.

O ozbiljnosti infekcije govori i činjenica da su pojedine zemlje (Kolumbija, Jamajka, Brazil) predložile odlaganje potencijalnih trudnoća za 6 meseci do godinu dana kako bi se prevenirala pojava mikroencefalopatije kod novorođenčadi koja se može biti jedna od posledica infekcijom Zika virusa u trudnoći.

Nama ostaje da našim sportistima poželimo puno sreće na OI 2016, da se vrate sa što više medalja i bez ijednog ujeda komarca.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
05-300x300
CG-19-INSTA-696x696