Lep manikir, detalj koji otkriva

Sadržaj teksta

Nokti nisu samo ukras vaših ruku i stopala. Oni su i ogledalo zdravlja, a ako su u lošem stanju to upućuje na različite zdravstvene probleme.
Nokti su tvorevina kože koja najvećim delom sadrži protein keratin. Zaštitnici vrhova naših prstiju rastu na rukama oko 1 mm nedeljno i treba im čak šest meseci da se potpuno obnove. Nokti na nogama rastu sporije, njihovo obnavljanje od korena do vrha traje gotovo godinu dana.

Šta uzrokuje pojačanu lomljivost noktiju ?

Suvoća i lomljivost su i prirodna posledica starenja nokta. Savitljivost nokata zavisi i od sadržaja vode. Suv nokat je krt, a nokat zasićen vodom (može da veže do 30% vode) je mek i lako se seče. Glavni uzrok lako lomljivih i pucanju sklonih noktiju je ekstremna isušenost noktiju kao rezultat hladnog i suvog vremena ili prevelike izloženosti hemikalijama poput acetona. Međutim, krhke nokte često uzrokuju nedostatak vitamin A i kalcijuma. Nedostatak B vitamina uzrokuje lomljivost sa horizontalnim i vertikalnim brazdama, dolazi do povećane suvoće sa vrlo zaokruženim i zavrnutim krajevima noktiju i pojavom tamnih noktiju.

Bolesti koje uzrokuju pojačanu lomljivost noktiju su bolesti štitaste žlezde, endokrini poremećaji, poremećaj rada bubrega i pothranjenost (nedostatak cinka, gvožđa i proteina). Čak i nedovoljno prisutna kiselina u želucu (HCl) doprinosi nastanku lomljivih i listajućih noktiju. Široki i pločasti nokti upozoravaju na postojanje hormonskog disbalansa u organizmu. Zadebljala nokatna ploča je sumnja na vaskularnu degeneraciju ili promene tiroidne žlezde.

Zanokticu pravi isušivanje i povređivanje kože usled nedostatka proteina, folne kiseline, vitamina C i esencijalnih masnih kiselina.

Lep manikir, detalj koji otkrivaZapaljenja i anemija štete noktima

Sitna udubljenja ili pukotine na površini nokta su moguće upozorenje za upalni proces na koži: psorijazu, upalni artritis ili možda alopeciju i hronični dermatitis. Konkavan izgled noktiju, nokat kao kašika, uz vertikalne brazde, može izazvati nedostatak gvožđa i cinka. Žuti nokti mogu biti posledica gljivične infekcije ili respiratornih problema poput hroničnog bronhitisa. Napredovanje bolesti čini da nokti zadebljaju, raspadaju se i odlepljuju od prsta. Nekada nedostatak normalno prisutne bakterijske flore (laktobacila) u telu može pospešiti porast gljivica ispod i oko nokta.

Crvenkasti nokti mogu ukazivati na krvarenja u mozgu, moždani udar, bolesti srca, probleme s povišenim krvnim pritiskom, bolesti pluća ili trovanja ugljen-monoksidom. Cijanotični, plavi nokti simptom su problema sa plućima poput emfizema. Masažom ili zagrevanjem se nekada može „vratiti“ boja u nokte i tada znamo da je uzrok loša cirkulacija u njima, ali ako boja noktiju i nakon masaže ostane plava, uzrok može biti bolest koja ometa krv da normalno cirkuliše telom. Neprirodno beli nokti ukazuju na probleme s jetrom, bubrezima ili anemiju. Bela pruga preko noktne ploče ukazuje na nedostatak proteina.

Crvene ili smeđe linije ispod površine nokta su tragovi krvarenja koje može biti uzrokovano trihinelozom ili upalom srčane opne (endokarditis). Sivo-crna „prebojenost“ nokta, uvek je siguran znak postojanja malignog melanoma, a sitne crne pruge ukazuju na moguće srčane probleme.

Veštački nokti nisu rešenje

Sem što nestručna osoba može dodatno da vam ošteti nokatnu ploču, veštačka nadogradnja i izlivanja noktiju su agresivne metode ulepšavanja koje dodatno smanjuju kvalitet noktiju. Najnovija naučna saznanja navode da izlaganje noktiju UV zračenju u lampama mogu izazvati malignitet epitelnog tkiva ispod nokta praćenog pojavom tamnih mrlja, te se svakako savetuje oprez i izbegavanje kontinuiranog manikiranja na ovaj način, bez neophodnih pauziranja radi regeneracije nokatne ploče.

Lečenje je dugotrajno

Pravilna nega, ishrana, i ako je to potrebno, lečenje su neophodni i često dugo traju. Nepravilnom nutricijom i dugotrajnim ekstremnim dijetama mora da dođe kraj. Ishrana mora da sadrži dovoljno belančevina, gradivnih materija neophodnih noktima, sumpora, gvožđa, kalcijuma, cinka, esencijalnih masnih kiselina i vitamina. Vitamin C podstiče proizvodnju kolagena i time ubrzava rast noktiju. Ima ga u dinji, paprikama, karfiolu, citrusnom voću, jagodama, kiviju. Jedite žitarice, mahunarke, zob, orahe i semenke. Jaja su dobar izvor proteina.

Neka vaša ishrana bude sastavljena od svežeg voća i sirovog povrća, da biste osigurali dovoljno vitamina, minerala i enzima. Jedite hranu koja je bogata sumporom i silikonom, kao na primer brokule, ribe, luk i alge. U ishranu treba uključiti namirnice koje su bogate biotinom, kao što su pivski kvasac, sojino brašno i puno zrno žitarica. Smanjite unos ugljenih hidrata, redovno pijte jogurt sa probiotikom, jutarnji čaj popijte zaslađen medom, a beli luk ne zaobilazite bar u večernjim obrocima.

Suvim, krtim i lomljivim noktima nedostaje voda. Hidrirajte telo većom količinom tečnosti. Dobro bi bilo dnevno piti sveže ceđen sok od šargarepe i pomorandže, on je bogat kalcijumom, vitaminom C i fosforom i dobar je za jačanje noktiju.
Održavajte dobru cirkulaciju u noktima toplim kupkama, masažom i gimnastikom poput sviranja ili kucaja na tastaturi. Tokom rada koristite rukavice i smanjite kontakt sa deterdžentima.

 

Dr.sc med.Tatjana Mraović. Doktor medicine. Specijalista higijene i medicinske ekologije – dijetolog – nutricionista.Zaposlena u savetovalištu za ishranu Vojnomedicinske akademije. Njeno polje rada je dijetoterapija u prevenciji i lečenju hroničnih nezaraznih bolesti. Autor je više od 100 objavljenih naučnih radova.Konsultacije i prgled kod dr Mraović možete zakazati pozivom na broj: 063 24 20 30
NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotic-Daily-baner-300x600px-01
Thiomucase-2023-B2-poster-vertikalno-01-1
CG-19-INSTA-696x696 (1)