Trudnoća i promene na koži

Sadržaj teksta

Trudnoća i promene na koži uzajamno su povezane. Trudnoća je posebno fiziološko stanje žene u kome su izražene endokrine, imunske, metaboličke i vaskularne promene, kao i brojne promene na koži i sluznicama i naravno promene raspoloženja. Zbog svega ovoga se trudnoća i naziva drugo stanje.

autor: Dr Suzana Kostić, dermatovenerolog – ordinacija Yuta Centar”, (032) 344-575


Neke od promena na koži i sluznicama se javljaju u gotovo svakoj trudnoći pa se smatraju praktično fiziološkim promenama u toku trudnoće. To su:

Pigmentne promene:

   HIPERPIGMENTACIJE: javljaju se kod 90% trudnica u predelu bradavica dojki, genitalija, ispod pazuha i na liniji trbuha koja spaja pupak sa genitalijama tzv. Bela linija, koja zbog smeđe prebojenosti postaje veoma tamna pa se u tom periodu zove Linea nigra (crna linija)

   MELASMA: javlja se kod 75% trudnica i kod oko 34% žena koje uzimaju oralne contraceptive. To su smeđe mrlje na centralnom delu lica ili na obrazima i duž vilične kosti. Očekuje se da će ove hiperpigmentacije nestati nekoliko meseci nakon porođaja. Međutim, dešava se da ne iščeznu pa je potrebno tretiranje ovih mrlja. Kod melasme gde je pigment smešten površnije u epidermu moguća je depigmentacija primenom tretinoina 0,1% nakon 5-7 nedelja. Kod dubljih pigmentacija potreban je tretman hemijskim pilingom – srednjim ili dubokim. Za sve vreme lečenja neophodna je primena dnevnih krema sa visokim zaštitnim faktorom od UV zračenja.

POSEBNA NAPOMENA TRUDNICAMA: NE SUNČAJTE SE TOKOM TRUDNOĆE jer je zapaženo da se ove, inače fiziološke hiperpigmentacije ne povlače spontano ukoliko se trudnice sunčaju.

Još jedna promena boje kože kod trudnica može nastati tokom trećeg trimestra a to je ICTERUSili žuta prebojenost kože. Najverovatnije nastaje zbog intrahepatične holestaze (zastoj žuči u žučnim putevima). Simptomi se povlače posle porođaja a terapija je simptomatska.

Vaskularne promene:

•   VARICES – proširene vene– nastaju kod 40% žena tokom trećeg trimestra trudnoće najčešće na anusu (hemoroidalne vene) ili na nogama (vena saphena). Zbog toga se preporučuje nošenje čarapa za vene, češće odmaranje nogu u horizontalnom položaju i lagano pešačenje. Ne preporučuje se duže stajanje u mestu ili sedenje sa prekrštenim nogama.

•   ERYTHEMA PALMARE– crvenilo dlanova koje prolazi nakon porođaja

•   PURPURA– zbog povećane propustljivosti zidova krvnih sudova dolazi do izlaska eritrocita izvan krvnih sudova pa na koži ostaje sitna tačkasta prebojenost u početku crvenkasta, pa boje rđe i napokom smeđa do potpunog iščezavanja boje.

Edemi- otoci

Edemi – otoci stopala, šaka, lica, kapaka. Najizraženiji su ujutru a smanjuju se tokom dana. Nastaju zbog zadržavanja soli i vode.

Strije

Ružičaste ili crvenkaso plave linearne promene koje posle porođaja postaju sedefaso – beličaste. Viđaju se na dojkama, bedrima, trbuhu i nadlakticama.

Difuzno ispadanje dlake

Zbog naglog pada estrogena u plazmi broj dlaka koje su u anagenoj fazi se smanjuje a povećava se broj dlaka u telogenoj fazi tako da se kosa difuzno proređuje. Nekada je ovo ispadanje kose žene burno doživljavaju ali ih treba umiriti i reći da će se kosa svakako vratiti u pređašnje stanje. Ovo se događa od prvog do petog meseca trudnoće.

Alopecija muškog tipa

Proređenost kose na temenu koja je prolaznog karaktera. Ne zna se zbog čega nastaje.

Hirzutizam

Pojava maljavosti u predelu nausnica, brade, obraza. Ukoliko hirzutizam traje duže od 6 meseci nakon porođaja, mora se uklanjati kozmetskim metodama.

Postoje i dermatoze koje su specifične za trudnoću. Nabrojaćemo samo neke:

Pemfigoid gestacionis: počinje veoma jakim svrabom. Promene su vrlo slične onima koje se viđaju kod koprivnjače, sitne pojedinačne ili su u vidu ploča raznih oblika. Posle 2 – 4 nedelje pretvaraju se u manje ili veće mehuriće ispunjene bistrim sadržajem. Početak bolesti je na koži oko pupka, natkolenicama, nadlakticama, šakama i stopalima. Ponekada se mogu videti i na čitavoj površini tela. Prvi put se javlja u toku drugog trimestra trudnoće a u svakoj narednoj trudnoći se javlja sve ranije. Lečenje je sistemskom terapijom kortikosteroidima.

Prurigo gestacionis: javlja se od četvrtog do devetog meseca trudnoće u vidu veoma sitnih, crvenih, gusto grupisanih papula na spoljašnjim stranama ruku i nogu. Veoma retko se može proširiti na druge regije. Leči se lokalnom kortikosteroidnom terapijom.

Polimorfna erupcija u trudnoći:potpuno je bezopasna i veoma česta dermatoza u trudnoći koja počinje u trećem trimestru i to uglavnom kod prvorotki. Promene su u vidu sitnih urtika (kao kod koprivnjače) u predelu trbuha i nogu, na strijama i oko njih. Mogu se pojaviti isitni mehurići. Imaju tendenciju da se slivaju u manje i veće ploče i veoma svrbe. Nestaju nakon porođaja.

Neke se dermatoze pogoršavaju u trudnoći: autoimmune bolesti, metabolički poremećaji, tumori idr. dok neke ulaze u fazu regresije (mirno stanje bez znakova bolesti).

Atopski dermatitis – ekcem: se smiruje utrudnoći. Acne se takođe kod većine trudnica poboljšavaju tokom trudnoće. Kod veoma malog broja trudnica akne se pogoršavaju. Terapija je lokalna a nikako se ne smeju uzimati retinoidi (Roaccutane) jer deluju teratogeno na plod (oštećuju plod). Pošto se ovaj lek dugo nakon prestanka terapije zadrževa u masnom tkivu, a maso tkivo je izuzetno slabo prokrvljeno, ne preporučuje se trudnoća dve godine nakon prestanka uzimanja leka. Dakle dok se u potpunosti lek eliminiše iz organizma.

Sarcoidoza i Psoriasase takođe poboljšavaju utrudnoći.

 Nega kože kod trudnica je specifična. Preporučuje se tuširanje blagim kupkama,mlakom vodom i kratkotrajno tuširanje. Telo se maže emolijentnim kremom ili Urea mlekom da bi koža zadržala vlažnost. Od četvrtog meseca se predlaže upotreba kremova protiv strija – Šaljićev melem – striet. Za genitalije se preporučuje pranje mlakom vodom a gelovi za intimnu negu (Seba med i sl. ) na drugi dan. Nikako pranje sapunima. Često se kod trudnica javlja candida (gljivica) genitalno a one prave grešku jer se često peru sapunom. Tada se još više remeti saprofitna flora pa se candida pogoršava. Ukoliko se javi candida nikako ne treba uzimati slatkiše u ishrani.

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Marsovci-prebiotik-oglas-148x2082mm_page-0001
INSTA-2-1536x1536
Marsovci-zajedno-oglas-148x2082mm_page-0001