Noćni strahovi kod dece. Kako pomoći uplašenom detetu?

Sadržaj teksta

Noćni strahovi kod dece se obično javljaju od četvrte do dvanaeste godine (najčešće do šeste). U pubertetu se noćni strahovi, uglavnom gube. Često su povezani sa separacionim problemima kod dece.


Šta su noćni strahovi?

Noćni strah (lat. pavor nocturnus) je poremećaj spavanja koji se obično javlja u non-REM fazi spavanja, a mogu ga pratiti drugi poremećaji spavanja (noćna enureza (umokravanje), noćne more, mesečarenje).

Noćni strahovi kod dece se obično pojavljuju u prvoj polovini noći i traju od 5 do 30 minuta, nakon čega dete nastavlja normalno da spava i ujutru se ničega ne seća (za razliku od noćnih mora).

Kako izgledaju noćni strahovi kod dece?

Tokom noćnog straha dete se naglo uspravi širom otvorenih očiju, sa pogledom punim straha i panike, uz vrisak, znojenje, ubrzano disanje i lupanje srca. Izgleda dezorjentisano, ne prepoznaje roditelje, potpuno je zbunjeno, pa umesto buđenja koje može dodatno da uplaši, treba utešiti dete.

Po čemu se razlikuju noćni strahovi kod dece od epiletičnih napada?

Diferencijalno dijagnostički je najbitnije isključiti epilepsiju. Za razliku od epileptičnih napada koji su neurološkog porekla, noćni strahovi su psihološkog. Ukoliko pedijatar proceni korisno je uraditi EEG nalaz i isključiti organski uzrok.

Kako umiriti uplašeno dete?

Noćni strah se javlja u otprilike isto doba noći, pa većina stručnjaka savetuje preventivno buđenje neposredno pre toga.

Smatram da je bolje rešenje „dežurati“ u blizini u to vreme (jer se dešava da dete mirno prespava celu noć), nežno maziti dete i pevati umirujuću pesmicu, u svakom slučaju biti tu i pratiti neverbalne znake.

Najbolja je prevencija u smislu odlaska na spavanje u isto vreme, opuštajućih sadržaja pre toga (bez crtanih filmova pogotovo onih sa uznemirujućim sadržajima a naročito bez kompjuterskih igrica).

Treba dozvoliti detetu da samo izabere igračku sa kojom će spavati (takozvani prelazni objekat). Savetuje se i uraditi vođenu asocijaciju ili uvod u san.

Leći pored deteta uz komentar: „volela bih da sanjamo isti san, da ja budem sa tobom u snu…“ i izabrati neko lepo mesto koje je poznato detetu a ne uključuje na primer uspomene na bliske ljude kojih više nema.

Da li se noćni strahovi kod dece leče?

Iako sve to izgleda traumatično i za dete i roditelje, nema potrebe za lečenjem ako ne traje dugo i ako ne utiče na normalan život. Naravno, treba pomoći detetu, a lakše se utvrđuje uzrok nemira ako se posmatra dečija igra ili crtež. Deca su maštovita, teško prave razliku između realnog i imaginarnog, pa su im takvi i snovi.

Važno je da što manje bude izloženo uticaju TV-a i crtaća, a što više da se igra pravih, klasičnih igara naročito u prirodi.

Zašto nastaju strahovi kod dece?

Brojni su uzroci koji dovode do pojave noćnog straha. Treba pratiti tokom dana šta uznemirava dete, pitati kako je kod drugara, pričaju li o snovima i čega se boje, jer deca znaju da preuzmu tuđe strahove.

Često je odraz dešavanja u familiji (gubici i očekivani gubici), svađe roditelja, rođenja brata ili sestre, odvikavanja od pelena, sukoba u vrtiću i sl. Da bi mirnije spavalo, dete treba naučiti da kanališe višak tenzije tokom dana.

Deca (pred)školskog uzrasta su vrlo sugestibilna, reaguju na tuđe priče. U praksi najkorisnije sledeće: roditelj treba da pita čega se dete najviše plaši, pa da podeli sa detetom svoja iskustva, ali ne u smislu dodatnog zastrašivanja niti savetovanja već uz način prevazilaženja tog stanja, tako da dete razume.

Kako da roditelji deluju preventivno?

Korisno je podeliti sa detetom kako su se roditelji plašili kad su bili u tim godinama (pričati obavezno u prvom licu jednine), pa je npr. mama jednog dana rešila da izazove čudovište koje je kvarilo san uz reči „ako nešto zaista postoji neka se pojavi sad, a ako ne, onda ne postoji“, čekala je, čekala i nije se ništa desilo.

Dobro je imati čuvara sna koji ima magičnu moć (na primer neki mač i sl.), to prikazati kao tajnu koja se ne kaže naglas. Važno je biti smiren jer se strah često uči po modelu. Obično su strahovi vezani za separacioni problem kod dece.

Detetu treba ponuditi mir, sigurnost i stabilnost, sigurni temelji su najbolja garancija da ga vetrovi života neće oduvati. Ako ima mirnu luku u koju može da se vrati, lakše će istraživati svet oko sebe.

Šta ne treba činiti:

  • potcenjivati ili umanjivati strah deteta („nije to ništa“, „nije valjda da se plašiš, nisi beba“)
  • ismevati ga šaljivo prepričavajući drugima šta se desilo, isticati razlike po polu („dečaci su hrabri, oni se nikad ne plaše“)
  • gurati i terati dete da se suoči sa strahom kada za to nije spremno, forsirati ga.

Šta treba činiti:

  • pružiti detetu emocionalnu podršku, zagrliti ga i utešiti, poljubiti i pomaziti,
  • razgovarajte otvoreno o načinu prevazilaženja sopstvenih strahova iz detinjstva,
  • prihvatiti strah kao realan, pomoći mu, objasniti da diše duboko, da zamisli čudovište u šaljivim situacijama,
  • voditi računa koje crtaće gleda, razgovarati o tome, nek provodi što više vremena na otvorenom,
  • izbegavati porodične rasprave pred decom,
  • ako želi da ostanu odškrinuta vrata ili upaljeno svetlo, omogućiti mu to, ali imati u vidu da nikako nije rešenje da dete spava zajedno sa roditeljima,
  • podržati dete da se postepeno suočava sa strahom onoliko koliko ono to želi i kada želi, bez presije.

First: Mar 26, 2014 at 16:28

Update: Aug 19, 2022

Jasna Bulajić-Stepanović, psiholog-psihoterapeut-psihodijagnostičar, sertifikovani individualni i grupni psihoterapeut, psiholog Mense Srbije, psiholog Mense Crne Gore, kao supervizor pomogla reosnivanje Mense BiH. Jedini psiholog Mense Srbije, ovlašćena od strane Mense International od 2003. do danas, takođe predsednik ispitne komisije i koordinacinog tela za testiranje, voditelj testiranja i edukator. Zaposlena u zdravstvu kao klinički psiholog, radi sa odraslima, mladima i decom. Ovlašćeni je psihoterapeut nekoliko psihoterapijskih škola, sa svakodnevnim višedecenijskim iskustvom u državnoj i privatnoj praksi. Stručni saradnik časopisa PharmaMedica preko 15 godina.
NAJNOVIJI TEKSTOVI
Marsovci-prebiotik-oglas-148x2082mm_page-0001
INSTA-2-1536x1536
Marsovci-zajedno-oglas-148x2082mm_page-0001