Biljke za jačanje imuniteta

Sadržaj teksta

Jesen se polako i neprimetno, ali sigurno ušunjala u naše domove, što nam daje prvi znak da već postojeći nevidljivi „štit”, moramo zameniti jačim.  Taj nevidljivi „štit” je naš imunitet. Imunitet nas štiti kako od različitih infekcija, bolesti, tako i od štetnih materija koje bi naškodile našem organizmu. To je najvažniji odbrambeni sistem, koji se pored urođenog stiče tokom našeg života. Najjednostavnije objašnjenje razlike urođenog i stečenog, je da se sa urođenim imunitetom rađamo, a stečeni stičemo u toku našeg života, te se može slobodno reći da na imunitet utiče sve, preko ishrane, fizičke i društvene aktivnosti sve do mesta u kome živimo. U ovom tekstu osvrnućemo se na jačanje imuniteta ishranom, konkretno na biljke za jačanje imuniteta.

Za jačanje imuniteta vrlo je bitan unos svežeg voća i povrća, ali pored toga se koriste i biljne droge. Biljna droga je obično osušena cela biljka ili deo, eksudati, alge, gljive ili lišajevi, koje sadrže lekovite supstance prirodnog porekla, te se koriste u farmakoterapiji.

Biljke za jačanje imuniteta podeljene su u tri grupe: imunostimulansi, adaptogeni i biljne droge sa vitaminima i mineralima.

Imunostimulansi – Echinacea

Predstavnici imunostimulansa su (Echinacea purpurea, E. pallida i E. angustifolia), od kojih je najpotentnija Echinacea purpurea.

Ehinacee, poznate još i kao rudbekije ili pupavice, Indijanci su koristili za lečenje i prevenciju upala disajnih puteva, a početkom XIX veka preseljene su u Evropi. Jedna zanimljiva činjenica je da je Echincea početkom XX veka bila najprodavanija lekovita biljka u Americi.

Zvanične preporuke EMA (Evropska agencija za lekove) je u okviru tradicionalne primene za prevenciju i lečenje prehlade. Sa terapijom treba početi kada se jave prvi znaci prehlade.

Sastav Echinacea uključuje: polisaharide, flavonoide, glikoproteine, inulin, eterično ulje, vitamin C… Sastav se razlikuje od dela biljke, tako cvet i listovi sadrže veće količine polisaharida te su značajniji u jačanju imuniteta, a koren sadrži više eteričnog ulja.

Kako deluje Echinacea?

Utiče na povećanu produkciju T-limfocita i migratornu sposobnost leukocita, kao i na povećanje kapaciteta fagocitoze. Fagocitoza je proces kojim ćelije imunog sistema uništavaju infektivne agense na mestu infekcije. Za imunitet su najznačajniji ehinacein B i ehinakozid (podstiču stvaranje antitela) i arabinogalaktan (podstiče odbrambene ćelije da uništavaju štetne mikroorganizme).

Najnovijim studijama je dokazano da indukuju i vrstu limfocita poznatu kao NK ćelije (Natural killer cells) koji oslobađaju imunomedijatore i faktore nekroze tumora (TNF) te mogu da unište pojedine ćelije tumora i ćelije inficirane virusom.

Preparate na bazi ehinacee treba koristiti najviše 10 dana u kontinuitetu, ne duže.

Kako Echinacea povoljno deluje na imunitet i može skratiti trajanje prehlade, tako ne smemo isključiti i neželjene efekte, kao što su npr. alergijske reakcije na neka jedinjenja iz sastava ehinacee.

Ko ne sme primenjivati preparate na bazi ehinacee?

Osobe koje su preostljive na sastav Echinacea, koje boluju od multiple skleroze, leukemije, tuberkuloze, HIV-a, osobe nakon transplantacije organa, kao i deca mlađa od 12 godina. Upotreba u trudnoći i u toku dojenja se ne preporučuje.

Na tržištu postoje preparati u obliku tableta, kapsula, kapi, čaja.

Adaptogeni – Sibirski žen-šen i zlatni koren

Predstavnici Panax ginseng (kineski žen-šen), Eleuterococcus senticosus (sibirski žen-šen) i Rhodiola rosea (zlatni koren).

Adaptogeni povećavaju otpornost organizma i pomažu mu u borbi u stresnim situacijma.

Tradicionalna primena žen-šena u medicini datira još pre 7000 godina. Žen-šen je korišćen u Černobilju za smanjenje posledica radijacije.

Žen-šen sadrži ginsenozide, peptide, polisaharide, peptidoglikane, eterično ulje, minerale, masne kiseline… Aktivni sastojci žen-šena su eleuteroidi koji imaju najznačajniju ulogu u podsticanju imuniteta.

EMA preporučuje primenu droge korena sibirskog i kineskog žen-šena kod simtoma astenije kao što su slabost i umor, a drogu korena i rizoma zlatnog korena kod privremenog smanjenja simptoma stresa.

Na tržištu postoje preparati u obliku tableta, kapsula, kapi, čaja.

Biljne droge sa vitaminima i mineralima

Tu spadaju biljke koje su bogate vitaminima i mineralima, a izdvojićemo po nekoliko predstavnika. Paprika, agrumi, list peršuna, bobičasto voće, plod acerole bogati su vitaminom C i karotenoidima. Kalijumom i kalcijumom bogat je kupus, list koprive, mahuna pasulja. Lukovica belog luka, šitake gljiva, seme graška, samo su deo predstavnika bogatih cinkom i gvožđem.

Zaključak 

Preporuka je raznovrstan unos svežeg voća i povrća, a biljne droge su tu da bi naknadno pripomogle. Postoji i teorija o tri osnovne boje u ishrani, te tako crvena boja na tanjiru predstavlja namernice koje nam daju energiju, ljubičaste/plave boje su namirnice za dobru cirkulaciju, smanjuju rizik od nastanka srčanih oboljenja, usporavaju starenje, poboljšavaju koncentraciju, zelena boja, zeleno voće i povrće bogato je folnom kiselinom koja je neophodne za rast i obnavljanje ćelija, jačanje imuniteta, kao i za pravilan rad organa za varenje, žuta i bela boja namirnice za očuvanje i jačanje imuniteta, a namirnice bele boje štite i doprinose u sniženju visokog holesterola i krvnog pritiska. Kratko rečeno, na imunitet deluje više faktora, a jedan od njih je i ishrana, što bi se reklo “zdravlje na usta ulazi”.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
OTT-baner-300x250px
OTT-baner-300x250px