Modrice, više od estetskog problema

Sadržaj teksta

Modrice nas prate od najranijeg detinjstva kada se sa prvim koracima dešavaju i prvi padovi i udarci i tokom života su uobičajena pojava. Ukoliko se, međutim, modrice javljaju često i bez očitog razloga, treba posetiti lekara.

autor: mr ph.spec. Jasmina Jović Novaković


Druga imena za modrice su i masnice, podlivi, hematomi, šljive.

Modrice

Predstavljaju kožne promene, najčešće plavičaste boje koje najčešće nastaju usled udarca ili dejstva neke druge mehaničke trauma. Dolazi do nagnječenja mišićnih vlakana i vezivnog tkiva pa pucaju kapilari iz kojih se krv izliva ispod kože.

Nastaju najpre crvenkaste modrice koje kasnije menjaju boju od plave do zelene i žute. Za boju modrice odgovoran je hemoglobin, pigment koji je sastavni deo krvi. Hemoglobin je protein u čijem sastavu se nalazi gvožđe i važan je u prenosu kiseonika kroz organizam. Modrice su bolne na dodir.

Modrice menjaju boju

Na osnovu boje se lako može proceniti koliko je modrica stara, jer njeno zalečenje prolazi kroz nekoliko faza i nekoliko boja:

 • Sveže modrice imaju crvenu boju, jer se ispod kože razlila sveža, kiseonikom bogata krv.
 • Posle 1-2 dana krv počinje da gubi kiseonik i menja boju, pa je modrica stara nekoliko dana najčešće plava, ljubičasta ili čak crna.
 • Za 5-10 dana ona postaje žuta ili zelena. Ove boje potiču od biliverdina i bilirubina, supstanci koje nastaju raspadanjem hemoglobina. Kod malih modrica ovaj prelaz do žućkaste boje najčešće se i ne vidi.
 • Posle 10-14 dana prelazi u žućkasto-braon ili svetlo braon boju. Kada jednom postane svetlo braon, modrica će početi da bledi i većina nestaje sama od sebe za oko 2 nedelje.

Boja i nijansa tena utiču na boju modrice. Osobe sa srednje tamnom kožom imaju modrice sa više crvenih i žutih nijansi, dok tamnija koža  daje tamnije modrice. Modrice su vidljivije kod osoba svetle puti.

Po boji modrice može se zaključiti da li je neko krvarenje sveže odnosno, da li je nastupilo pre nekoliko sati, dan-dva ili više dana.

Modrice

Uzroci nastanka modrica su različiti

U većini slučajeva modrica nastaje kao posledica mehaničke trauma ali osim udarca, ogrebotine i nagnječenja modrice mogu nastati i nakon pucanja vena i, spontano bez nekog očitog razloga.

Spontano modrice nastaju usled slabosti zida kapilara, kada dolazi do njihove rupture i isticanja krvi. Takođe, spontano stvaranje modrica može nastati usled poremećaja u broju i funkciji trombocita (krvnih pločica), kao i na nivou sistema za zgrušavanje krvi.

U slučaju da modrice nastaju spontano, treba se javiti lekaru koji će dalje preduzeti neophodne dijagnostičke postupke. Ako rezultati analiza pokažu da nema poremećaja na nivou trombocita niti poremećaja faktora zgrušavanja krvi, povećana sklonost ka stvaranju modrica nije razlog za zabrinutost. To je više kozmetički problem jer estetski može biti manje prihvatljiv, ali u medicinskom pogledu nema većeg značaja.

Modrice

Sklonost nastanku modrica

Sklonost nastanku modrica pripisuje se manjku elastina i kolagena u zidu krvnog suda pa je on krt i puca na najmanji dodir. Ovaj manjak može biti genetski uslovljen, pa imamo ljude koji su prirodno skloni nastanku modrica, takođe, starenjem se normalno, nivo elastičnih vlakana smanjuje pa su stariji ljudi skloni nastanku modrica. Dugotrajna terapija kortikosteroidima povećava ovu sklonost.

Modrice koje su uzrokovane poremećajem broja i funkcije trombocita ili faktora zgrušavanja nisu bezopasne.

Ovi poremećaji mogu nastati u sklopu neke teže sistemske ili maligne bolesti, čak i leukemije. U tim slučajevima postoji mogućnost da se krvarenje desi i u nekom drugom organu, odnosno krvarenje ne mora da bude samo potkožno.

Krvarenja su moguća u digestivnom traktu što se manifestuje promenom boje stolice, ili pojavom tragova sveže krvi u stolici.

Saznajte sve o uzrocima pojave krvi u stolici: Crna stolica, manifestacija krvarenja iz digestivnog trakta

Takođe, može doći do učestalih krvarenja iz nosa, pojave krvi u sadržaju koji se povraća ili iskašljava, pojave krvi u mokraći kao i produženog menstrualnog krvarenja kod žena. Sve ovo, znaci su koji zabrinjavaju i zahtevaju što raniju lekarsku obradu.

Poremećaji faktora zgrušavanja su ređi i najčešće su naslednog karaktera. Takođe, postoje i neki lekovi kao i dodaci ishrani koji mogu uzrokovati produženo krvarenje, pa i na to treba obratiti pažnju.

Hematomi

Hematom predstavlja veliku kolekciju krvi koja ostaje zarobljena unutar tkiva i najčešće nastaje usled veće povreme tkiva. Kada postoji hematom telo ne može da izleči modricu tako brzo i lako kao u slučaju manje povrede. Hematom ne menja boju, tvrd je i izaziva bol istog intenziteta i nakon nekoliko dana od povrede. Lokalizacija, veličina i uzrok nastanka hematoma će odrediti način tretmana.

Kada se javiti lekaru

Modrice obično nisu razlog za brigu. To su obične površinske povrede koje ne zahtevaju medicinski tretman. Međutim, u nekim  slučajevima ipak treba potražiti pomoć lekara.

Ukoliko primetite nešto neobično odnosno, odjednom se pojavi više hematoma na telu ili ukoliko hematomi ne nastaju kao posledica udarca već spontano, trebalo bi potražiti pomoć lekara.

Bilo bi dobro, obratiti se lekaru i ukoliko modrice nastaju usled vrlo blagog udarca ili jačeg pritiska. Lekar će vas uputiti da uradite analizu krvi iz koje će se videti imate li dovoljno trombocita, da li je njihova funkcija uredna.

Takođe, iz analize će se videti i da li je funkcija faktora zgrušavanja adekvatna. Ukoliko su nalazi uredni isključuje se poremećaj na nivou krvi i može se pretpostaviti da modrice nastaju usled slabosti zida krvnog suda. Nikada ne možete znati šta je uzrok spontanog stvaranja modrica i upravo zato, kada je njihovo pojavljivanje često, treba se obratiti lekaru. Moguće je da zajedno postoje i poremećaj na nivou trombocita i slabost zida krvnog suda, a to zahteva lečenja.

Neki od znakova da je medicinski tretman potreban 

 • Ukočenost ruke ili noge
 • Smanjena funkcija zgloba ili mišića
 • Modrica se povećava
 • Traje duže od 2 nedelje ili se ponavlja na istom mestu
 • Javlja se duž slomljenje kosti
 • Javlja se na vratu ili glavi
 • Izaziva poremećaj vida
 • Javlja se bez poznatog uzroka na abdomenu, glavi ili trupu.

Kako ubrzati izlečenje?

Postoje neke kućne metode koje mogu da pomognu u lečenju povrede i smanjenju bola povezanog sa modricom:

Hlađenje

Jedan od najčešćih prvih koraka je hlađenje povređene regije. Može se koristiti nešto smrznuto, poput smrznutog povrća ili kesice leda iz zamrzivača. Hladan predmet treba umotati u peškir ili  krpu i staviti ga na povređen deo. Nikako ne stavljati direktno na kožu, jer može izazvati veće oštećenje.

Hlađenjem “sveže” modrice smanjuje se krvarenje i stvaranje otoka. Time se smanjuje ukupna veličina modrice, jer se smanjuje dalje krvarenje i smanjuje se upala.

Mazanje kremova i masti

Kremovi i masti na bazi arnike, kvercetina, vitamina B3 ili vitamina K se često koriste da ubrzaju prolazak modrice. Za smanjenje bolova i upale oko modrice se mogu koristiti i lekovi protiv bolova, ali treba izbegavati aspirin, jer on povećava krvarenje.

Lekove treba izbegavati i kada se modrica pojavi posle operacija ili u slučaju pojave obimnih modrica, jer ovi lekovi mogu da pogoršaju krvarenje. Sa lekarom ili farmaceutom treba proveriti da li je upotreba lekova kod modrica bezbedna.

Umotavanje

Upotreba mekih, elastičnih zavoja tokom hodanja u prvih 1-2 dana od povrede može da pomogne u smanjenju modrice i smanjenju osećaju nelagode. Zavoj treba da bude čvrst, ali ne suviše jako stegnut. Ukočenost, peckanje ili neudobnost znače da se zavoj mora olabaviti ili ukloniti.

Podizanje povređene regije

Podizanje povređene regije ima sličan efekat kao hlađenje i sprečava povećanje veličine modrice. Bitno je da se povređena regija podigne iznad nivoa srca, u udoban položaj.

Umesto zaključka

Tokom procesa zarastanja modrica promeni nekoliko boja. Obično se radi o 4 faze, pre nego što počne da bledi. Ukoliko ne bledi, pogoršava se ili se pojavi neki drugi problem potrebno je konsultovati lekara. U ostalim slučajevima, većina modrica prolazi sama od sebe za 2 nedelje.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
CG-19-INSTA-696x696
baner-em-sporiji