Prolećno raščišćavanje emocija

Sadržaj teksta

Dočekujete još jedno proleće gladni i žedni ljubavi, sami ili u vezi sa pogrešnom osobom. Možda ponavljate greške ili ste izgubili nadu da može biti bolje? Da biste krenuli dalje i prepoznali ko je pravi čovek za vas, morate prethodno rasčistiti sa samom sobom. Budite iskreni prema sebi!


Vaša najgora navika je vaš bivši

Znate sve njegove mane koje su za vas štetne ali prelazite preko njih, nadajući se da će se promeniti. Ako nemate dovoljno samopouzdanja da krenete dalje, možda je upravo on taj koji vam je uništio samopouzdanje, pa mislite da ne zaslužujete boljeg. Da je pravi, ne bi bio bivši, uprkos svim okolnostima. Možda je samo loša navika, dajete mu šansu jer se dobro znate? Ili zato što se plašite da budete sami? Sagledajte realno preko kojih njegovih osobina ne možete preći i držite se toga. Dajte sebi vremena da ga zaboravite: obeležite 40 dana od kraja vaše veze ili poslednjeg kontakta, ne zovite ga i ne javljajte se, ne šaljite poruke, sklonite iz vidnog polja sve što vas podseća na lepe trenutke. Bavite se sobom i hobijima kojima niste stigli kada ste bili u vezi. Bolje da budete sami nego sa pogrešnim. Da biste imali budućnost, živite u sadašnjosti a ne prošlosti.

Prolećno raščišćavanje emocijaPogrešni zaključci o vašem „tipu” muškaraca

Preispitajte svoja uverenja o vezama. Ako smatrate da je najvažnije da proradi hemija već pri prvom susretu, možda je baš to pogrešno za vas jer, da je ispravno, već biste bili u srećnoj vezi. Pokušajte drugačiji pristup, da na primer već postojeće nežno prijateljstvo pretvorite u nešto više.

Sagledajte realno šta vam u stvari ne odgovara

Zapišite imena svih partnera sa kojima ste bili (računaju se i avanture). Za svakog pripremite posebno parče papira na kojem ćete zapisati nekoliko njegovih najvažnijih osobina (i pozitivne i negativne). Pogledajte koje se osobine ponavljaju, nađite naizgled različitim bivšim partnerima zajedničke karakteristike. Na poleđini napišite kakvi ste bili u vezi sa njima (na primer povučeni, posesivni, depresivni, prazni, nervozni, nesigurni, sputani). Na kraju napišite preko kojih osobina niste mogli da pređete, što je obično neposredni uzrok raskida (ljubomora, prevara, nedostatak komunikacije, bahatost, flertovanje, nedostatak inicijative, velika razlika u karakterima…). Posmatrajte sve napisano kao deo mozaika, pronađite sličnosti i pokušajte da nekoliko navedenih osobina podvedete pod neku opštiju osobinu. Steknite uvid u prave uzroke i posledice.

Razmislite šta u stvari tražite, šta vam je potrebno

Koje osobine navodite kada opisujete osobe o kojima imate izuzetno dobro mišljenje (pažljiv, veran, nežan, duhovit, opušten, komunikativan, ambiciozan, radoznao, temperamentan, voli prirodu, ne pije)? Izdvojte dve-tri osobine koje su vam važne. Razmislite kakva mesta vole takve osobe (onog ko ne pije sigurno nećete tražiti u kafani već u planinarskom društvu). Ako su to osobine koje ne posedujete, a voleli biste, pokušajte da ih probudite u sebi, pa vam neće biti toliko važno da ih partner poseduje (ambicioznost, komunikativnost itd.). Vidite i šta vam nije važno kod partnera (fizički izgled, finansije, godine, prethodno bračno iskustvo)

Iskreno sagledajte gde ste do sada najviše grešili

Ovo je najvažnije da ne biste stalno ponavljali iste greške. Možda prebrzo ulazite u intimnu vezu iz želje da se dopadnete? Stalno se poredite na sopstvenu štetu pa ste zato ljubomorni? Nemate dovoljno poverenja pa kontrolišete svaki njegov korak? Takmičite se sa njegovom mamom i prijateljima? Pozirate i niste opušteni? Bojite se da kažete šta mislite da vas ne bi odbacio? Čim vam ne da kompliment provocirate njegovu ljubomoru? Čim počnete vezu prođe vas interesovanje? Raskidate čim vam pomene brak i decu? Dopadaju vam se obično zauzeti? Mislite da morate da glumite da bi vas neko voleo? U sličnom spisku mogu pomoći i prijatelji (nema ljutnje), a naročito psihoterapeut koji realno sagledava i uočava i ono čega se bojite da priznate i sebi.

published on: Mar 4, 2013 at 20:56

update:  Mar 22, 2023 at 15:50

Jasna Bulajić-Stepanović, psiholog-psihoterapeut-psihodijagnostičar, sertifikovani individualni i grupni psihoterapeut, psiholog Mense Srbije, psiholog Mense Crne Gore, kao supervizor pomogla reosnivanje Mense BiH. Jedini psiholog Mense Srbije, ovlašćena od strane Mense International od 2003. do danas, takođe predsednik ispitne komisije i koordinacinog tela za testiranje, voditelj testiranja i edukator. Zaposlena u zdravstvu kao klinički psiholog, radi sa odraslima, mladima i decom. Ovlašćeni je psihoterapeut nekoliko psihoterapijskih škola, sa svakodnevnim višedecenijskim iskustvom u državnoj i privatnoj praksi. Stručni saradnik časopisa PharmaMedica preko 15 godina.
NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
INSTA-2-696x696
image1-1-696x696