Tradiconalna grčka hrana pored toga što je ukusna izuzetno je i zdrava. Obiluje vitaminima, mineralima, zdravim masnoćama, vlaknima, antioksidansima i drugim sastojcima koji blagotvorno utiču na zdravlje srca, kontrolu šećera u krvi, gojaznost.
Sezona je letnjih godišnjih odmora i izbor velikog broja ljudi je i ove godine Grčka. Nisu samo more, plaže i odmaranje ono što može da revitalizuje naš organizam. Ova mediteranska zemlja je poznata i po super zdravoj hrani a ako ove namirnice nastavimo da koristimo i kod kuće, realno je da ćemo smanjiti rizik od brojnih bolesti.
Još je u davnoj prošlosti primećeno da ljudi sa Mediterana žive zdravije i duže. Razlog je svakako i njihov način ishrane, jer mediteranska kuhinja obiluje ribom, morskim plodovima, voćem, povrćem, žitaricama i zdravim mastima.
Zato, bar kada odete na godišnji odmor, izbegavajte srpske ćevabdžinice u tradicionalno srpskim letovalištima, i posećujte restorane u kojima jede lokalno stanovništvo. Iznenadiće vas lepota ukusa i mirisa, a vaš organizam će vam biti beskonačno zahvalan.
Zašto? Pa, mediteranska dijeta može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara, dijabetesa, gojaznosti i brojnih drugih oboljenja. Mi vam predstavljamo grčka jela koja brzo i lako možete pripremati u vašem domu.
HUMUS
Humus je namaz ili umak koji se pravi od leblebija, tahinija (pasta od susama), maslinovog ulja i limunovog soka. Iako postoji spor oko toga da li potiče sa Bliskog istoka ili Mediterana, izvesno je da se na tim prostorima jede već hiljadama godina.
Osim što je izuzetno ukusan, humus je i izuzetno zdrava namirnica – pomaže u kontroli težine, šećera u krvi, a blagotvoran je i za naše srce. Osnovni sastojak humusa, leblebije, su odličan izvor proteina i vlakana, a tahini i maslinovo ulje su melem za srce.
Inače, dokazano je da maslinovo ulje smanjuje upale u organizmu, obezbeđuje bolje zdravlje mozga i srca, a korisno je i u borbi protiv raka.
Grci humus najčešće jedu kao namaz na pita hlebu ili krekerima ili ga služe kao umak sa svežim povrćem.
MELITZANOSALATA ILI GRČKI UMAK OD PATLIDŽANA
Melitzanosalata, reč koja lomi jezik, na grčkom zapravo znači – salata od patlidžana. Ipak, ona više liči na umak nego na salatu kako je mi zamišljamo. Priprema se tako što se patlidžan ispeče, izgnječi i pomeša sa maslinovim uljem, belim lukom i limunovim sokom. Iako ovaj umak predstavljamo kao grčko jelo, i ono zapravo potiče sa Bliskog istoka.
Ono što je važnije je da je melitzanosalata odličan izvor vlakana i antioksidanata koji se bore protiv oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima koji su povezani sa starenjem organizma, brojnim hroničnim bolestima, pa i kancerom.
Patlidžan inače sadrži snažan antioksidans koji se naziva nasunin, a istraživanja sugerišu da upravo on može smanjiti slobodne radikale i blagotvorno uticati na zdravlje mozga.
Ne treba zaboraviti ni na blagotvorno dejstvo limuna i belog luka u jačanju imuniteta i kod prevencije srčanih bolesti.
Možda niste znali, ali vitamin C iz limuna može pomoći i u sprečavanju stvaranja kamena u bubregu. Primetićete da lokalno stanovništvo u Grčkoj ovaj umak najčešće konzumiraju tako što u njega umaču hleb ili povrće. Naša preporuka je da ga koristite i kao namaz za sendviče.
TZATZIKI
Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula, pa i probala, popularni tzatziki namaz.
Poznat je po tome što ima malo kalorija, tačnije samo 35 kalorija u dve supene kašike. Tzatziki je zapravo grčki tip jogurta pomešan sa seckanim ili rendanim krastavcima i maslinovim uljem. Grčki jogurt je gušći i kremastiji od običnog jer je iz njega uklonjena surutka. Na taj način je smanjen sadržaj laktoze u jogurtu, a povećan sadržaj proteina. A upravo su proteini najvažniji hranljivi sastojak koji utiče na gubitak telesne mase. Primetićete da je tzatziki prilično sit, reguliše osećaj gladi i ubrzava metabolizam. Najčešće se služi uz pita hleb, a može biti i odličan prilog uz meso na žaru.
DOLMADES – GRČKE SARMICE OD VINOVE LOZE
Reč je o sarmicama od listova vinove loze koji ujedno mogu biti i predjelo i glavno jelo. Najčešće se pune pirinčem i začinskim biljem, ali se mogu “pojačati“ i mlevenim mesom.
U zavisnosti od toga čime sarmice punite, zavisiće i njihov sadržaj masti i kalorija. Uglavnom, sami listovi vinove loze su puni gvožđa, bogati su vlaknima, niskokalorični su i imaju velike količine vitamina A i vitamina K.
Istraživanja govore da listovi vinove loze imaju 10 puta veću antioksidativnu aktivnost od soka od grožđa ili pulpe grožđa. Poboljšavaju cirkulaciju, te su posebno korisni za ljude koji pate od hronične venske insuficijencije.
Začinsko bilje koje se koristi prilikom pripremanja dolmadesa osim što poboljšava njihov ukus, ima i dodatne zdravstvene prednosti. Najčešće se koristi peršun i kopar.
Veruje se da kopar usporava rast bakterija i gljivica koji su izazivači brojnih oboljenja, a peršun je poznat kao začin koji poboljšava probavu i odličan je izvor vitamina K koji je značajan za zdravlje kostiju i srca.
AVGOLEMONO
Ovo je tradicionalna grčka supa od piletine, limuna, jaja i pirinča.
Generalno, pileća supa se često preporučuje u borbi protiv prehlade i gripa. Međutim, možda niste znali da je pileća supica odlična i kao prevencija za respiratorne infekcije. Postoje studije koje dokazuju da je supa dobar prirodni lek u ublažavanju začepljenog nosa, mada do sada nije otkriven konkretan razlog toga ili sastojak koji ima ovo lekovito svojstvo.
Avgolemono sadrži i proteine koji dolaze iz piletine i jaja, ali sa malo kalorija. Na primer, jedna porcija ove supe sadrži 27 grama proteina i 245 kalorija. Međutim, ova supa sadrži i dosta soli, pa bi oni kojima se so ne preporučuje trebalo da je jedu umereno.
LAŽNA SUPA
Lažna supa je još jedan grčki specijalitet bogat proteinima i vlaknima, ali i folnom kiselinom, manganom, gvožđem, vitaminom B1 i cinkom.
Reč je o supi od sočiva, a može se praviti sa ili bez paradajza. Lažna supa se veoma često nalazi na grčkoj trpezi, a pogodna je i za vegetarijance.
Istraživanja govore da je sočivo izuzetno korisno kod snižavanja krvnog pritiska, u borbi protiv raka, kod kontrole šećera u krvi i smanjenja holesterola.
SUVLAKI
Verovatno svi koji su posetili Grčku znaju da je reč o malim komadima mesa koji su posloženi kao ražnjići. Najčešće se pravi od svinjetine, piletine, jagnjetine ili govedine. Suvlaki obezbeđuje mnogo hranjivih materija, pre svega proteina, gvožđa i vitamina B. Zapravo, meso je kompletan protein, a pokazalo se da dijete sa visokim sadržajem proteina pomažu u gubitku telesne mase i obezbeđuju sitost. Suvlaki se može kupiti i u restoranima brze hrane, ali je najbolje jesti ga uz neku hranljivu svežu salatu.
ŠKAMPI SAGANAKI
Ovo grčko predjelo je melem za srce. Reč je o škampima u paradajz sosu, a ime specijaliteta potiče od tiganja sa teškim dnom u kojem se služe – saganaki tiganja.
Školjke i škampi su veoma zastupljeni u grčkoj kuhinji i deo su mediteranske dijete. Škampi su bogati proteinima i imaju veoma, veoma malo masti. Jedna porcija sadrži oko 20 grama proteina i samo 1 gram masti. Porcija ovog specijaliteta obezbeđuje našem organizmu i 50% selena koji dnevno treba da unesemo, a selen je poznat po tome što smanjuje upale i smanjuje rizik od raka prostate kod muškaraca.
Ipak, škampi imaju visok nivo holesterola, mada mnogobrojni stručnjaci tvrde da holesterol iz hrane nema nikakav uticaj na holesterol iz krvi kod većine ljudi.
Što se paradajza tiče, već je svima poznato da je reč o snažnom antioksidansu. Grci upravo paradajzu pripisuju zaslugu za nisku stopu srčanih bolesti, raka i prerane smrti.
PEČENE SARDINE
Za zdraviji život Grci treba da budu zahvalni pre svega ribi na trpezi, koja je osnova mediteranske dijete. Visok unos ribe, posebno masne ribe, blagotvoran je za zdravlje srca. Sardine su upravo masne ribe i predstavljaju jednu od najzdravijih namirnica, možemo slobodno reći, na svetu. One su odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje su ključne i za zdravlje mozga. Sardine sadrže i proteine, vitamin B12, selen, vitamin D, kalcijum. Dakle, odlične su i za zdravlje kostiju.
Grci će vam preporučiti da ih pečete na maslinovom ulju i začinite limunom. Tako će sačuvati svoja hranjiva svojstva, a ukus će biti fenomenalan.
HORIATIKI SALATA ili GRČKA SALATA
Kada naručite horiatiki salatu, stići će vam zapravo grčka salata, kako je turisti najčešće nazivaju. Horiatiki na grčkom znači seljanin, tako da se izvorno radi o seljačkoj salati. Horiatiki slata ima nekoliko varijanti, ali se po pravilu pravi od paradajza, krastavaca, luka, maslina i feta sira. Preliva se maslinovim uljem i sirćetom.
Povrće iz ove salate je bogato vlaknima, sadrži mnogobrojne antioksidante i hranjive materije, uključujući vitamin C i K i kalijum.
Masline i maslinovo ulje su odlična preventiva od srčanog i moždanog udara, a smanjuju i upale u organizmu.
Feta se pravi od ovčijeg ili kozijeg mleka, odlična je za kosti jer ima visok sadržaj kalcijuma, proteina i fosfora. Horiatiki salata je jednostavna za pripremu, tako da preporučujemo da bude što češće na meniju i kada nismo na Mediteranu.
SPANAKORIZO
Već i naziv ovog jela pomalo vuče na namirnice od kojih se priprema – spanać i pirinač. U grčkoj izvedbi se služi sa limunom, fetom i maslinovim uljem. Odlično je i kao prilog, ali i kao glavno jelo.
Elem, spanać je povrće sa najviše hranljivih sastojaka i sadrži vitanine A, C, K, folnu kiselinu, kalijum i gvožđe. Sjajan je antioksidant, te sadrži lutein i zeaksantin koji poboljšavaju zdravlje očiju, ali i kvercetin koji je nezamenljiv borac protiv infekcija i upala. Pirinač je takođe izvor vitamina i minerala kao što su mangan, selen i gvožđe. Limun je dodatak koji pomaže u apsorpciji gvožđa iz ovog jela s obzirom da ljudski oranizam nije u stanju da crpi gvožđe iz spanaća i pirinča.
HORTA VRASTA
Na grčkom jeziku horta vrasta znači kuvano zelje. Jede se veoma često tako što se zelje jednostavno skuva i prelije maslinovim uljem i limunovim sokom. Većina divljeg zelja ima izuzetno visok sadržaj antioksidanata, čak i nakon termičke obrade. To je najčešće spanać, maslačak ili endevija. Svo zelje je bogato vitaminom K i vlaknima, ima malo kalorija, te predstavlja nezamenljiv deo mediteranske dijete. Lekari ovo jelo preporučuju osobama koje imaju visok krvni pritisak.
Prijatno!