Prah u čaši

Sadržaj teksta
autor: dr. farm. tehnologije Marija Radojković

Poslednjih decenija sve veći trend u ishrani jeste uvođenje različitih „supernamirnica“ u svakodnevnu ishranu. O njima smo već govorili i pominjali da se ovo prvenstveno odnosi na osobe koje su odlučile da se zdravo hrane, konzumiraju namirnice niske kalorijske vrednosti sa visokim sadržajem vitamina, minerala, antioksidanata, masnih kiselina, proteina i sl. i na taj način vode računa o sebi, svom zdravlju, psihofizičkom telu i uopšteno svom načinu života.

Koncept življenja koji je u sve većem procentu zastupljen u urbanom gradskom životu sugeriše unos ovakvih namirnica najčešće kroz različite napitke-smoothie. I zato ovog puta govorimo o biljkama koje se koriste u vidu praha o biljkama koje su zamena ne samo za „prazne namirnice“ već i zamena za mnoge suplemente radi unosa određene količine vitamina i minerala.

Maca root (Lepidium meyenii) ili maka koren

Maka je biljka poreklom iz područja Anda tačnije prostora Bolivije i Perua. Karakteristična je biljka jer raste samo na visinama između 2200 i 4500 metara nadmorske visine. Svrstana je u kategoriju superhrane jer njen koren sadrži veliku količinu kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, kalijuma, fosfora, zinka, vitamina B1, B2, B12, C i E, riboflavin, tiamin, askorbinsku kiselinu i esencijalne masne kiseline. Svojim hemijskim sastavom i konzumiranjem direktno utiče na povećanu izdržljivost, vitalnost, podstiče fizičku i mentanu sposobnost organizma.

Maka koren je posebno cenjen zbog prirodnog izvora adaptogena. Adaptogen je jedinjenje koje ima važnu uogu u povećanju otpornosti organizma, jačanju imunološkog sistema i sprečavanju stresa. Iz ovakvih razloga maka biljka je dobila nadimak “pametna biljka”. Uz pomoć alkaloidnih jedinjenja (macaina 1, 2, 3, 4) koja ima u svom sastavu utiče i na sintetisanje određenih hormona tokom biohemijskih procesa u organizmu. Deluje tako da pospešuje ili inhibira sintezu određenih hormona u zavisnosti šta je našem organizmu potrebno.

Zbog ovakve povezanosti sa sintezom hormona preporučuje se i kod hormonskih disbalansa koji se javljaju kod ženske populacije. Na organizam muškaraca deluje tako što podstiče libido, što opravdava sve veću popularnost ove biljke i u proizvodnju dijetetskih suplemenata koji postiču seksualnu aktivnost.

Redovnim konzumiranjem maka korena u prahu može se uticati na povećanje energije, uravnoteženje hormona, ublažavanje simptoma menopauze i PMS, povećanje seksualne funkcije, smanjenje nesanice i stresa, povećanje fizičke aktivnosti, balansiranog rada srca i funkcionisanje krvnih sudova, povećanje koncentracije i jačanje zuba i kostiju. Maka koren se na tržištu može naći u vidu praha, kapsula i tableta, ono što je naučno utvrđeno jeste da je dnevna doza ovog praha od 1500 do 3000 mg. Jedina napomena koja se odnosi na konzumiranje make jeste da konzumiranje nije preporučljivo osobama sa povišenim pritiskom, trudnicama i dojiljama bez predhodnog savetovanja sa lekarima.

Camu Camu (Myrciaria dubii)

Camu camu je drvo koje raste u Amazonskim šumama. Po svom obliku biljka podseća na drvo masline sa razlikom boje ploda koja je crveno-zelenkasta do ljubičasta. Cenjena je kao supernamirnica zbog izuzetno visokog sadržaja vitamina C (oko 12% u ukupnoj suvoj materiji, što je oko 25 puta više nego sadržaj u pomorandžama). Pored vitamina C sadrži visoke količine različitih fitonutrijenata od kojih se izdvajaju aminokiseline, vitamini i minerali koji imaju pozitivan uticaj na jačanje organizma i podizanje imuniteta. Pored toga povoljno utiče na problem sa astmom, arterosklerozom, depresijom, paradentozom, hepatitisom, migrenoznim glavoboljama, hroničnim umorom.

Chlorella, hlorela

Hlorela je rod jednoćelijske sltkovodne alge koja je nezamenljiva u procesu detoksikacije organizma. Sadrži visok procenat proteina, aminokiselina, enzima, magnezjuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, cinka, natrijuma, beta-katorena, kompleksa viamina B, C i E. Hlorela je najviše cenjena zbog visokog sadržaja hlorofila. Hlorela povoljno utiče na jačanje imunog sistema, sprečava nastanak hroničkih oboljenja, ali je i alkalna namirnica što pomaže balansiranju pH vrednosti organizma. Konzumiranjem hlorele, u preporučenim dnevnim dozama od 1,5 do 3 grama, organizam je dodatno zaštićen od srčanih oboljenja, ona snižava holesterol i povoljno utiče na arthritis, depresiju i demenciju. Fitohemijska jedinjenja koja se nalaze u ovoj mikroalgi vezuju za sebe teške metale i na taj način se vrši detoksikacija organizma.

Wheat grass (Triticum spp.)Pšenična trava

Kao što je svima poznato pšenica je glavni izvor ishrane čoveka vekovima u nazad. Međutim sve popularnija je netolerancija stanovništva na gluten. Pšenična trava za razliku od pšenice ne sadrži gluten i bogata je mnogim fitonutrijentima. Vitamini (prvenstveno vitamin A), minerali, enzimi, antioksidansi i značajna količina hlorofila koji su sastavni deo praha pšenične trave alkalizuju organizam, utiču na detoksikaciju i pokazuju pozitivan uticaj na kardiovaskularni sistem. Preporučena dnevna doza pšeične trave je do 10 grama.

Cia seed (Salvia hispanica L.) Ćia semenke

Chia semenke su Asteci i Maje koristile za podizanje energije i izdržljivosti organizma. Pružaju duži osećaj sitosti, imaju izrazito nizak glikemijski indeks i pomažu regeneraciju nakon fizičke aktivnosti zbog čega su sve popularnija namirnica kod sportista. Semenke ćia su bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima, posebno ksilozom i arabinozom. Ksiloza i arabinoza imaju sposobnost apsorpcije vode i nakon vremenskog perioda od 20tak minuta daju semenkama želatinoznu strukturu.

U ćia semenkama su prisutni i brojni minerali: cink, magnezijum, kalcijum, gvožđe, kalijum, fosfor; vitamini C, E i B grupe (niacin, riboflavin i tiamin) ; kao i biljni protein i aminokiseline. Semenke se mogu konzumirati u količini do 15 grama na dnevnom nivou i to u vidu semenki ili brašna, čime se utiče na povećanje energije i regulaciju probave.

Pored navedenih namirnica koje ubrajamo u superhranu i koje su zastupljene i na tržištu Srbije postoje i Acai bobice u prahu, koje utiču na poboljšanje varenja, detoksikaciju, povećanje energije i obezbeđuju zdraviju kosu, kožu i vid; Reiši prah nastao od tradicionalne japanske ili kineske biljke, poboljšava imuni sistem ali i daje dodatnu fizičku energiju organizmu pri konzumaciji; Trava ječma u prahu koja slično pšeničnoj utiče na ljudski organizma, Oljuštene semenke konoplje i prah koji ima izuzetnu ulogu u gubitku telesne mase itd.
Takst napisala dr. farm. tehnologije Marija Radojković

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
OTT-baner-300x250px
Biofeminn_300x300px