Jogurt sa niskim sadržajem masti-odličan izbor za užinu

Sadržaj teksta

Jogurt je odlična užina jer sadrži korisne probiotike, odličan je izvor proteina i vitamina, ima nizak sadržaj šećera, a čini da se osećate sitim. Pored toga novija istraživanja pokazuju da jogurt može da pomogne i u snižavanju nivoa „lošeg“ holesterola u krvi.


Studija iz 2013. godine pratila je povezanost upotrebe jogurta sa nivoom krvnog pritiska i nivoom holesterola u krvi. U studiji je pokazano da osobe koje ga redovno konzumiraju imaju bolji metabolički profil od osoba koje ne jedu jogurt redovno. Obožavaoci jogurta imali su manji indeks telesne mase, manji obim struka, niži nivo triglicerida, niži nivo glukoze merene natašte, niži nivo insulina i niže vrednosti krvnog pritiska. Pored toga, zabeleženi su i viši nivoi HDL-a odnosno „dobrog“ holesterola u krvi.

Drugo istraživanje sprovedeno 2015. godine u Velikoj Britaniji pokušalo je da poveže sadržaj probiotika u jogurtu sa sposobnošću jogurta da smanji holesterol u krvi. Rezultati su pokazali da dva jogurta koja sadrže probiotike na dan smanjuju nivo glavnog nosećeg proteina za holesterol i nivo „lošeg“ LDL holesterola. Ali studija nije mogla da definiše da li pozitivan efekat na holesterol potiče samo od probiotika, od drugih komponenata u jogurtu ili od ove kombinacije.

Iako je činjenica da jogurt smanjuje nivo holesterola u krvi definitivna, nema sumnje da jogurt ima još benefita po zdravlje:

Odličan je izvor zdravih probiotika, vitalnih nutrijenata, vitamina i proteina.

NISU SVI ISTI

Prvo je potrebno razumeti da postoje razlike u vrstama jogurta koje postoje na tržištu. Sa jedne strane su zaslađeni jogurti (voćni jogurti) koji definitivno nisu tako dobri za naše zdravlje a sa druge dileme između punomasnih jogurta, nemasnih jogurta koji imaju 0% masti i varijeteta između. Pored toga, kao posebna vrsta zdravog jogurta na tržištu se pojavio grčki jogurt.

Jedna čaša jogurta od punomasnog mleka prosečno sadrži:

  • 104 kalorije
  • 9 g šećera
  • 5 g masti

Voćni jogurt prosečno sadrži:

  • 194 kalorije
  • 4 g šećera
  • 7 g masti

Grčki jogurt sadrži:

  • 100 kalorija
  • 5 g šećera
  • 0.7 g masti.

Treba napomenuti da šećer koji se nalazi u jogurtu od punomasnog mleka potiče od laktoze, šećera koji se prirodno nalazi u mleku. U poređenju sa ovim voćni jogurt sadrži 12g dodatog šećera – glukoze ili fruktoze što odgovara 3 kašičice šećera po čaši jogurta! Sve što izgleda previše lepo da bi bilo istinito je sigurno više poslastica i dezert nego prirodna zdrava užina.

U skladu sa činjenicama Clivlend klinike, nemasni jogurt je najzdraviji izbor, bez obzira da li je u pitanju grčki ili regularan jogurt. Grčki sadrži više proteina, koji vam mogu pomoći da se duže vremena osećate sitim, ali oba tipa jogurta sadrže proteine, probiotike i kalcijum. Voćni jogurti sa druge strane sadrže dodatne kalorije i tri puta više dodatog šećera.

Umesto da tražite jogurte sa ukusom a koji sadrže veliku količinu dodatog šećera, možete sami začiniti svoj jogurt dodajući mu sveže ili suvo voće, ili malu količinu meda. A ako želite da dobijete osvežavajući napitak ubacite celokupnu smesu u blender i dobićete odličan smoothi.

Prijatna vam užina!

izvor: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23351406

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
Mycoseb-baner-300x300px3
INSTA-2-696x696
Tendocilinn_baner_300x600px_ver-2