Koliko probiotici doprinose vaginalnom zdravlju

Sadržaj teksta

Kako odabrati vaginalni probiotik? U apotekama se nalaze brojni proizvodi koji su namenjeni ponovnom uspostavljanu normalne vaginalne mikroflore. Pored nedoumice kako napraviti pravi izbor česta su i pitanja koliko su ovi proizvodi zaista efikasni. U našem tekstu dajemo odgovore na ova pitanja na osnovu naučnih istraživanja.


U našem organizmu živi veliki broj „dobrih“ bakterija koje su uključene u pravilno funkcionisanje mnogih mehanizama, kao što je varenje hrane, zarastanje rana, prevencija nekih bolesti. Takve bakterije koje nastanjuju vaginu nazivaju se vaginalna mikroflora ili vaginalni mikrobiom. Identifikovano je više od 250 vrsta bakterija koje žive u vagini.

Najveći deo vremena naš organizam uspešno održava ravnotežu između „dobrih“ i „loših“ bakterija. Međutim, neke bolesti, antibiotici, način ishrane mogu narušiti taj balans, pa dolazi do infekcija i drugih zdravstvenih tegoba. U ponovnom uspostavljanju ravnoteže od pomoći mogu biti probiotici.

Da li probiotici poboljšavaju vaginalno zdravlje? 

Probiotici su živi organizmi prisutni u fermentisanoj hrani, a mogu se naći i u obliku suplemenata. Najčešće će koriste kao pomoć u terapiji gastrointestinalnih poremećaja, poput dijareje i parodontopatije.

Kada je u pitanju vaginalno zdravlje dokazi su malobrojni, neubedljivi i nekonzistentni; postoje studije sa veoma obećavajućim rezultatima, ali i one koje zaključuju da nema razlike u efikasnosti u poređenju sa placebom.

Probiotici se najčešće koriste kod sledećih ginekoloških stanja:

  • Vulvovaginalna kandidijaza: Stručnjaci kažu da 7 od 10 žena tokom života ima bar 1 epizodu ove gljivične infekcije.
  • Bakterijska vaginoza: Ovo je je najčešći vaginalni poremećaj kod žena starosti 15-44 godine. Može biti povezana sa vrstom Gardnerella vaginalis ili se pojaviti kada rod Prevotella prevagne nad rodom Lactobacillus.
  • Trudnoća: Naučnici nije pronašli dokaze da vaginalni probiotici poboljšavaju zdravlje trudnice ili ploda, ali se procenjuju da danas 1 od 7 žena u Holandiji uzima suplemente probiotika u trudnoći.

Generalno gledano malo naučnih studija je ispitivalo uticaj probiotika na vaginalno zdravlje. Jedno ispitivanje iz 2013. godine je pokazalo da oralni probiotici u kombinaciji sa antibioticima daju niži stopu vraćanja bakterijske vaginoze nego čisti antibiotici.

Međutim, revizija te studije iz 2019. godine nije dala ubedljive dokaze da su probiotici od pomoći u tretmanu bakterijske vaginoze.

Dalje, rezultati jedne studije iz 2017. godine ukazuju da probiotici dovode do poboljšanja i smanjuju rizik od relapsa gljivične infekcije u narednih mesec dana, ali nisu imali efekte na dugoročne ishode lečenja.

Tipovi probiotika

Što je veća raznolikost bakterija u crevima, to je zdravlje creva i ukupno zdravlje bolje. Za vaginu važi obrnuto, dominacija roda Lactobacillus je znak dobrog vaginalnog zdravlja. Vrsta L. gasseri ima primetnu sposobnost da se zalepi za zid vagine, što ga čini veoma korisnim u uspostavljanju ravnoteže mikroorganizama u ovom delu tela.

Naučnici su identifikovali i L. iners L. rhamnosus kao vrste koje mogu biti od pomoći.

Studije su otkrile i da jedna oralna doza probiotika od preko 1 milijarde živih organizama može da dovede do stvaranja vaginalnog mikrobioma sa dominantnim rodom Lactobacillus.

Iako kapsule za vaginalnu primenu mogu biti efikasne kod nekih osoba, izgleda da su oralni oblici ipak bolji izbor.

Vaginalni probiotik može biti od koristi u tretmanu bakterijske vaginoze i kandidijaze, posebno u kombinaciji sa tradicionalnom antimikrobnom terapijom.

Pre nego što se samostalno odlučite za neki od preparata probiotika koji su namenjeni intimnoj regiji, preporučujemo da porazgovarate sa svojim ginekologom ili farmaceutom.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Veragene-flyer-566x420
Biofeminn_300x300px
Veracity-flyer-567x420
image002 (1)