Očekivane promene u trudnoći

Sadržaj teksta

Trudnice su često uplašene običnim i očekivanim promenama u trudnoći, jer ih ne poznaju. Razumevanjem promena koje su tokom trudnoće očekivane doprinosi da trudnica bude opuštenija i razlikuje normalnu od patološke trudnoće.

autor: Dr sci med. Mima Fazlagić


OČEKIVANE PROMENE U TRUDNOĆI ZA PRVI TRIMESTAR

Jedan od prvih simptoma zdrave trudnoće u ranoj fazi je bol u predelu materice koji je kratkotrajan, javlja se nekoliko puta u toku dana  i podseća na menstrualni. Ova pojava se javlja  u periodu kada se plod vezuje za zid materice  i nestaje oko 7. nedelje trudnoće. Na samom početku trudnoće grudi su nabrekle i bolne, a česte su i urinarne tegobe, poput učestalog mokrenja.

Koncentracija hormona progesterona naglo raste i dovodi do smanjenja krvnog pritiska, a istovremeno raste broj otkucaja srca i broj udisaja u minutu. Trudnica se oseća pospano  i umorna je više nego obično. U prvom trimestru česta je pojava jutarnjih mučnina, povećanog lučenja pljuvačke, povraćanja, problema sa desnima.

Promene u trudnoćiSmatra se da više od polovine trudnica ima ove simptome, kao i da su oni karakteristični za period dok se razvija posteljica, a posle  toga, tj. posle 12-te nedelje, znatno su manje prisutni ili prolaze. Univerzalni lek za ove tegobe  ne postoji i svako mora da pronađe najbolji  tretman za sebe.

Gubitak apetita nije razlog za brigu. Smatra se normalnim da se u prvom trimestru zbog svih simptoma i adaptacije na trudnoću izgubi dva-tri kilograma. To se kasnije vrlo brzo nadoknadi. Problemi sa desnima, pa čak i pojava herpesa na usni česta su pojava u prvom trimestru, zbog promene imunološkog sistema u trudnoći. Ukoliko ste pre imali herpes i pojavi se ponovo u trudnoći, to nije opasno za trudnoću. Samo ako se prvi put javlja u trudnoći, obratite se lekaru za dalje analize. Zbog promene u hormonskom statusu normalne su i velike promene raspoloženja.

OČEKIVANE PROMENE U TRUDNOĆI ZA DRUGI TRIMESTAR

U drugom trimestru počinje da se dobija na težini, menja se oblik tela a menjaju se i metabolički procesi. Drugi trimestar je praćen pojavom gorušice, zatvora, bolova u leđima, pubičnih bolova. Često se javljaju glavobolje, proširene vene, pojačan sekret, tegobe sa mokrenjem.

Smatra se da 80% trudnica pati od  gorušice. Ona je posledica smanjene elastičnosti mišića želuca, pa valvula koja zatvara  želudac ostaje pomalo otvorena i dovodi do vraćanja želudačnih sokova u jednjak. Pomaže  da se jede više manjih obroka, da se ne legne  odmah posle jela i da se spava na višem uzglavlju.

Bolovi u leđima i pritisak na nerve u karlici su sastavni deo drugog trimestra. Ako je težina prekomerna, ona će biti još izraženija. Hormoni svojim dejstvom omekšavaju ligamente da bi omogućili karlici da se širi, a to istovremeno  dovodi do bolova u pubičnom delu. Ponekad  nošenje pojasa može da olakša ove tegobe. Specijalizovana masaža za trudnice olakšava ovaj period i ublažava bolove u leđima.

Izražene glavobolje kao posledicu širenja krvnih sudova mozga pod dejstvom hormona, ima 10% trudnica. Pomaže šetnja na svežem vazduhu, masaža vrata i ramena, a dozvoljeno je uzeti i tabletu protiv glavobolje. Lek izbora su tablete na bazi paracetamola.

Zatvor je redovna pojava, jer progesteron utiče na mišićnu relaksaciju da bi zaštitio trudnu matericu, a kao nuspojava javlja se slabija peristaltika creva. Pomaže uzimanje veće količine tečnosti i obilje vlaknaste hrane.

Hemoroidi i proširene vene u nogama nastaju usled pritiska materice i povećanog volumena krvi. Savetuje se češće odmaranje, podizanje nogu, tuširanje nogu naizmenično toplom i hladnom vodom, nošenje elastičnih čarapa. Uzimanje zdrave nezačinjene hrane i regulacija stolice pomoći će u prevenciji hemoroida.

Problemi sa mokrenjem (učestalo mokrenje i nelagodnost) nastaju jer uvećana materica  pritiska bešiku i ona ne može u potpunosti da se isprazni. Uzimanje uroloških čajeva za trudnice znatno olakšava ovaj problem.

Pojačani sekret koji može da izazove svrab sastavni je deo trudnoće. Progesteron menja kiselost vagine i to pogoduje razvoju gljivica. Korišćenje vaginaleta pomaže, ali ne vodi konačnom rešenju, jer dok je kiselost promenjena stvaraće se i gljivice. Važno je znati da one ne mogu oštetiti plod, već samo izazvati neprijatnost kod majke. Pomaže ako se smanji unos šećera a poveća unos svežeg voća i povrća.

Depresivna raspoloženja česta su pojava u ovom trimestru. Telo se naglo menja, hormoni utiču na raspoloženje, povećana je briga za zdravlje bebe. Sve to dovodi do nesanice, ponekad do napada panike i promena u apetitu. Važno je da ova osećanja podelite sa porodicom i vašim doktorom. Vežbe joge su blagotvorne za ovaj problem kao i masaže. Vaš lekar će proceniti da li je neophodno uključiti kliničkog psihologa i eventualnu terapiju.

OČEKIVANE PROMENE U TRUDNOĆI ZA TREĆI TRIMESTAR

Treći trimestar je najneprijatniji za majku. Stomak je veliki, povećana je težina, promenjeno je  težište tela. U trećem trimestru javlja se nesanica, problemi sa kožom, anksioznost, otoci, sindrom karpalnog tunela (trnjenje prstiju šake,  naročito trećeg i četvrtog prsta), grčevi u nogama. očekivane promene u trudnoci (1)Zbog velikog stomaka teško je naći odgovarajući položaj u krevetu, nemoguće je relaksirati se u potpunosti, javljaju se mučnine i grčevi, što dovodi do hroničnog umora i nedostatka sna. Trudnica je nervozna i uznemirena. Da bi se ove tegobe ublažile potrebno je uzimati izuzetno laganu večeru. Pomaže masaža i kupka sa nekoliko kapi lavande, a stari  kineski lek savetuje ulje mandarine u aroma  lampi. Čaj od kamilice sa limunom doprinosi boljoj relaksaciji.

PROMENE NA KOŽI

U toku trudnoće, zbog intenzivnih hormonskih promena i teže eliminacije toksina, nastaju promene na koži. Čak 90% trudnica ima neki poremećaj pigmentacije, a velika većina suvu kožu uz pojavu akni. Zbog toga je veoma važna nega kože, a pravilna ishrana pomaže da se ovi problemi redukuju. Za dobar kvalitet kože važni su vitamini B2, B3, B5 i B6. Neophodno je uzimati meso, ribu, susamove semenke, integralni pirinač i orašasto voće.

Anksioznost koja je izražena u trećem trimestru normalna je pojava. Simptomi su nesanica,  povećana napetost mišića, ubrzano i isprekidano disanje. Potrebno je izbegavati sve napitke sa stimulansima i konzumirati hranu koja se polako vari i dugo drži stabilnu koncentraciju šećera u krvi.

POJAVA OTOKA

Promena odnosa progesterona i estrogena u poslednjem trimestru, kao i promena metabolizma, dovodi do pojave otoka. Za ove otoke, koji nisu patološki, karakteristično je da se trudnica ujutru budi bez otoka, a tokom dana, što je više aktivna pojavljuju se otoci, naročito na zglobovima šake, stopalima i gležnjevima. Za ove fiziološke edeme pomaže masaža koja obezbeđuje limfnu drenažu.

SINDROM KARPALNOG TUNELA

Sindrom karpalnog tunela podrazumeva bol u rukama i neprijatno trnjenje koje nastaje zbog edema nerva koji inerviše šaku. Grčevi u nogama nastaju zbog promene metabolizma minerala. Da bi se ove tegobe u trećem trimestru ublažile važno je tri ili četiri puta u toku dana odmoriti se dvadesetak minuta sa podignutim nogama, radi bolje cirkulacije. U toku noći treba spavati na podignutom uzglavlju da bi se smanjila trnjenja u rukama. Grčevi nogu najlakše prođu ako dok stojite podižete palčeve prema gore. Čorba od kupusa ublažava otoke, a čaj od koprive deluje na bolje pražnjenje mokraćne bešike. Smanjenje unosa soli je neophodno, ili zameniti so dijetetskom soli koja ne sadrži natrijum. Kompleks vitamina koji u sebi sadrži magnezijum smanjuje grčeve u rukama i nogama.

Ukoliko bolje razumete pojave koje se dešavaju u vašem organizmu, lakše ćete ih prihvatiti i prilagoditi se njima, a istovremeno nećete imati strah od promena koje su prirodne.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Veragene-flyer-566x420
Biofeminn_300x300px
Veracity-flyer-567x420
image002 (1)