Jetra: Ključni faktori za očuvanje i unapređenje zdravlja jetre

Ishrana bogata šećerima, trans mastima, kozumiranje alkohola, duvana, psihoaktivne supstance, neki lekovi, izloženost virusima, pesticidi utiču na zdravlje jetre. Poremećaj u radu najlakše se utvrđuje biohemijskim analizama krvi. Prati se aktivnost transaminaza i bilirubin. Ulaganje u zdravlje jetre ulaganje je u opšte zdravlje i dugoročnu dobrobit organizma.
Sadržaj teksta

Jetra je moćno oružje u zaštiti organizma od štetnih supstanci. Svoj posao obavlja u tišini pa i nismo svesni njenog postojanja dok funkcija ne oslabi i jave se problemi.

Jedini je organ u ljudskom telu koji ima sposobnost regeneracije odnosno samoobnavljanja.

Gde se jetra nalazi?

Jetra je smeštena ispod pluća, u desnom gornjem delu trbušne duplje. Najveći je unutrašnji organ, težine oko 1,5 kg, neprocenjive važnosti za ljudsko zdravlje a ipak često nepravedno zapostavljen.

Koja je funkcija jetre u organizmu?

Jetra je jedan od najvažnijih organa za život čoveka. Jetra učestvuje u metabolizmu, detoksikaciji, skladištenju vitamina i minerala. Važna je za pravilno varenje hrane i regulaciju nivoa šećera u krvi.

Koji faktori utiču na zdravlje jetre?

Na zdravlje jetre u velikoj meri utiče životni stil.

Ispijanje većih količina kafe i alkohola, pušenje, konzumiranje hrane koja je bogata lošim mastima, konzervansima i aditivima uzimanje lekova posebno „na svoju ruku“ sigurno će ostaviti trag.

Koja hrana se preporučuje?

Za zdravu jetru važno je da ishrana bude uravnotežena, bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i zdravim mastima. Savetuje se izbegavanje unosa šećera, trans masti i prerađene hrane. U ishranu uključiti namirnice poput brokolija, kelja, avokada, oraha, maslinovog ulja koji će pružaju podršku detoksikaciji i smanjuju upalu.

Kako prepoznati da jetra ne radi dobro?

Hroničan umor, depresija, glavobolje, nesanica, problemi sa varenjem (nadutost, mučnina, zatvor), promene raspoloženja, izražen PMS kod žena, bol u gornjem delu stomaka, samo su neki od simptoma koji mogu ukazati da sa jetrom nešto nije u redu.

Ovi simptomi nisu specifični za bolesti jetre već se javljaju i u sklopu drugih bolesti pa ih najčešće ne doživljavamo kao alarm.

Intenzitet simptoma zavisi i od toga koliko je bolest napredovala. Kao posledica uznapredovale bolesti mogu se javiti žutica, gubitak mišićne mase, plesniv zadah, smanjena dlakavost, ginekomastija (uvećane grudi kod muškaraca), sklonost krvarenju, nakupljanje tečnosti u stomaku, otoci ruku i nogu, paukoliki angiomi.

Oštećenja jetre

Oštećenje jetre bez obzira na uzrok može biti akutno i hronično.

Ukoliko bolest ne pređe iz akutne u hroničnu fazu, jetra se potpuno oporavlja.

Ukoliko bolest pređe u hroničan oblik funkcionalni kapacitet jetre se smanjuje, stvara se ožiljno tkivo (fibroza) kao reakcija na upalni proces. Na ovaj način anatomija jetre se menja, dolazi do redistribucije krvotoka i zastoja krvi ispred jetre (portalna hipertenzija). Uznapredovala fibroza jetre naziva se ciroza.

Na oštećenje jetre mogu ukazati povišene vrednosti enzima jetre (transaminaza)

Zdravlje jetre

Jetra i lekovi

Neki lekovi poput paracetamola, nesteroidnih antireumatika, nekih antibiotika itd. mogu direktno da oštete jetru dok neki, poput fenotiazina, nakih antidepresiva i polnih hormona, uzrokuju holestatsko oštećenje jetre (zastoj žuči).

Važno je da ukoliko prepoznate da vam uzimanje nekog leka „smeta“, osećate nelagodnost ili bol u stomaku obavestite svog lekara jer po pravilu prestankom uzimanja takvog leka prestaće i proces oštećenja i jetra se u potpunosti oporavlja.

Veoma je retko da se prilikom hronične upotrebe nekog leka ne primeti oštećenje jetre, tada može doći do uznapredovale fibroze i ciroze.

Jetra i alkohol – neprijatelji

Jatra je organ čiji je zadatak da sve štetne materije poput loših masti, pesticida, aditiva preradi kako bi se organizam zaštitio.

Naumereno konzumiranje alkohola ostavlja posledice po funkcionisanje jetre. Opterećenje jetre alkoholom ometa lučenje digestivnih enzima u jetri i dolazi do smanjene apsorpcije masti, belančevina, vitamina koji su rastvoreni u mastima, vitamina B grupe. Usled prekomerne dugotrajne upotrebe alkohola može doći do nastanka masne jetre, razvoja upalnih procesa, ciroze.

Da li pesticidi mogu naškoditi jetri?

Pesticidi koji su prisutni u hrani mogu biti uzrok oštećenja jetre. Važno je sveže namirnice temeljno oprati i izbegavati industrijsku hranu.

Prženi krompirići, krofne, čips i slične namirnice bogate su užeglim mastima koje su toksične za jetru.

Izbegavajte margarin i druge proizvode koje obiluju trans-mastima a prednost dajte hladno ceđenim uljima, maslinovom ili iz semenki bundeve.

Vaoma je važno biti umeren u hrani. Svakodnevno prejedanje zahteva od jetre i, prekovremeni rad pa je i normalno da se ona umori i posustane.

Zapaljenje jetre najčešće je uzrokovano virusima

Zapaljenje jetre može ostaviti dugoročne posledice po zdravlje. Ukoliko bolest poprimi hronični tok povećava se opasnost od nastanka ciroze ili karcinoma.

Hepatitis A

Česta virusna upala jetre u sredinama gde vladaju loši higijenski uslovi uzrokovana je virusom hepatitis A.

Infekcija se širi prljavim rukama a manifestuje stomačnim tegobama. Kod veoma malog broja obolelih nastaje žutica. Bolest prolazi bez posledica po zdravlje a oboleli stiče trajni imunutet.

Hepatitis B

Hepatitis B je ozbiljna infekcija čiji je izazivač hepatitis B virus. Prenosi se direktnim kontaktom sa zaraženom krvlju, nezaštićenim seksualnim odnosom, preko injekcionih igala, u toku porođaja ( sa majke na dete).

Kod najvećeg broja inficiranih javljaju se simptomi slični gripu (groznica, umor, bol u mišićima i kostima, gubitak apetita, povraćanje) koji nisu opasni po zdravlje i oboleli se potpuno oporavlja.

Kod manjeg broja obolelih razvija se akutni fulminantni hepatitis opasan po život. Osoba je jako umorna, kolabira, vidi se žutilo kože i beonjača, stomak je naduven.

Ovakvo stanje zahteva hitno lečenje.

Kod 10% zaražeih bolest ima hroničan tok sa mogućim razvojem u hepatocelularni karcinom.

Hepatitis C

Hepatitis C je vrlo opasna bolest jetre koja može imati i fatalni ishod. Organizam čoveka nije sposoban da se odbrani od virusa hepatitisa C. Ovaj virus ima sposobnost da se stalno modifikuje pa organizam taman razvije antitela u cilju odbrane a virus se već promenio i ova antitela mu ništa ne mogu.

Kod 90% obolelih, bolest ima hroničan tok a u 20% ovih slučajeva napreduje do ciroze.

Simptomi ove infekcije su različiti od blagih simptoma gripa do umora koji ne dozvoljava obolelom da obavlja uobičajene aktivnosti, javljaju se mučnina, povraćanje, gubitak apetita, osećaj nelagodnosti i bol u gornjem delu stomaka.

Vidljiva je žuta prebojenost kože i beonjača.

Hepatitis C se širi uglavnom preko zaražene krvi pri čemu su dovoljne i veoma male količine. Infekcija je povezana sa određenim modelima ponašanja poput zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, upuštanje u seksualne odnose bez zaštite.

Uvlačenjem duvanskog dima čovek u organizam unosi hiljade različitih toksičnih supstanci: nikotin, katran, policiklične aromatične ugljovodonike itd, i time opterećuje jetru koja svaki od tih sastojaka mora da obradi. Poštedite je, ostavite pišenje!

Kako da jetra bude zdrava:

Pravilna ishrana, izbegavanje alkohola, duvana i drugih psihoaktivnih supstanci, budite fizički aktivni, vodite računa o telesnoj težini, ne zaboraviite na redovne medicinske preglede.

Published on: Sep 20, 2012 at 21:54

Updated on: Aug 17, 2023 at 19:30

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-696x696
CG-19-INSTA-696x696
Probielle-IBSolutions-205x2655mm-1