Testosteron, od terapije do zloupotrebe

Sadržaj teksta

Testosteron primarni polni hormon muškaraca, koji doprinosi razvoju kako primarnih tako i sekundarnih muških polnih karakteristika. Zloupotreba ovog dejstva učinila je anaboličke steroide jednim od najčešće korišćenih doping sredstava u profesionalnom sportu i najčešće korišćenim dopingom među rekreativcima.

Testosteron, uloga u organizmu

Kod muškaraca se testosteron stvara u testisima, oko 5 mg dnevno. Dovodi do razvoja genitalnih organa i spermatogeneze, zadebljanja glasnih žica, porasta dlakavosti, pojave i održavanja libida, povišene agresivnosti. Kao i do anaboličkih efekata u vidu stimulisanja sinteze proteina mišića i kostiju.

Kod žena se u jajnicima i nadbubrežnoj žlezdi dnevno izluči 20 puta manja količina testosterona nego kod muškaraca i, između ostalog, ima ulogu u održavanju libida.

U kliničkoj praksi primenjuju se estri testosterona kao supstituciona terapija muškog hipogonadizma (delimičan ili potpun nedostatak testosterona).

Koje rizike nosi doping anaboličkim steroidima?

Doping ovim supstancama može dovesti do čitave lepeze poremećaja koje u svojoj osnovi imaju hormonski disbalans:

Kod adolescenata može dovesti do preveremenog zaustavljanja rasta u visinu (zatvaranje epifiza dugih kostiju).

Kod muškaraca unošenje dodatnog testosterona dovodi do supresije spermatogeneze kao i endogene sekrecije ovog hormona. Organizam prepoznaje povišeno prisustvo testosterona, te sam prestaje da ga sintetiše. To vodi atrofiji testisa koja se u određenoj meri zadržava sedmicama pa i mesecima nakon prestanka primene steroida. Povišene koncentracije testosterona povećavaju rizik za kancer prostate.

Kod žena dolazi do virilizacije, odnosno ispoljavanja već pomenutih muških sekundarnih polnih karakteristika uz smanjenje grudi, amenoreju, hipertrofiju klitorisa, ćelavost muškog tipa. Ukoliko se odmah pri pojavi ovih efekata ne prekine sa unošenjem steroida posledice mogu biti trajne.

Nezavisno od pola, doping anaboličkim steroidima dovodi do hipertenzije, lipidnog disbalansa, hipertrofije miokarda uz povećan rizik od aritmija, infarkta, sve do naprasne srčane smrti. Psihološki efekti karakterišu se povišenim raspoloženjem uz izraženiju agresiju (ako su doze suviše visoke može doći i do psihoze).

Prestanak primene steroida neretko je praćen depresijom i suicidalnim mislima.

Kako se utvrđuje da je sportista uneo testosteron tj doping?

Otežavajuća okolnost detekcije doping testosteronom je to što se ovaj hormon fiziološki sintetiše u ljudskom organizmu, kao i značajne varijacije normalnog nivoa među pojedincima. Kontrole se sprovode nenajavljeno i u bilo kom periodu (nezavisno od sportskih takmičenja).

Značajan parameter u dokazivanju upotrebe ovog nedozvoljenog sredstva jeste koncentracija epitestosterona, tačnije odnos koncentracija testosteron – epitestosteron.

Epitestosteron je biološki neaktivan epimer testosterona, ali se procenjuje da je normalan odnos njihovih koncentracija 1:1. Ukoliko analize pokažu da je kod određenog sportiste taj odnos 4:1 ili više u korist testosterona, postoji osnovana sumnja da se radi o dopingu. Iako je epitestosteron biloški neaktivan, on se takođe nalazi na listi zabranjenih supstanci jer se može zloupotrebiti za maskiranje dopinga testosteronom (usklađivanje odnosa koncentracija).

Steroidni biološki pasoš predstavlja najnoviji pristup u kontroli ovog tipa dopinga. On podrazumeva dugoročno praćenje biloških parametara i određivanje njihovih fiziloških graničnih vrednosti za svakog sportistu pojedinačno. Odstupanje od tih utvrđenih vrednosti ukazuje na potencijalni doping. Tako se prevazilazi problem interindividualnih razlika u fiziološkoj sintezi testosterona.

Slučaj Ben Džonson

Poznat je slučaj ovog kanadskog atletičara koji je oborio svetki rekord u trci na 100m 1987. godine na Svetskom prvenstvu, a potom na Olimpijskim igrama 1988. uspeo da prevaziđe svoj prošlogodišnji rezultat postavivši novi rekord. Međutim, nakon doping kontrole utvrđeno je da je koristio stanozolol (sintetski anabolički steroid), pa su mu medalja i oba rezultata poništeni.

Jedino što ostaje sigurno jeste da androgeno anabolički steroidi kaljaju sportski duh, kao i zdravlje onih koji ih primenjuju. A nije li suština sporta upravo u ta dva činioca: zdravom načinu života i dostojanstvu takmičarskog duha?

Lista zabranjenih doping sredstava                   

NAJNOVIJI TEKSTOVI
slika1-1024x2048
INSTA-2-696x696
02-predijabetes-1-696x696