Određivanje šećera u krvi našte (ujutru pre obroka)

Sadržaj teksta

Određivanje šećera u krvi našte. Dijagnoza predijabetesa i dijabetesa se postavlja određivanjem koncentracije šećera u krvi. Šećer u krvi je u smislu ove dijagnostike sinonim za glukozu. Glukoza se određuje našte (ujutru pre oboka) i/ili se radi oralni test opterećenja glukozom.

Određivanje glukoze našte može da se izvede u laboratoriji ili i u kućnim uslovima uz pomoć aparata za merenje šećera u krvi (samomerači – glukometri).

Važno je da osoba najmanje 8 sati pre izvođenja testa nije ništa jela ni pila (unos vode je dozvoljen). Prilikom izvođenja testa neophodno je pročitati uputstvo proizvođača aparata kako bi se obezbedilo pravilno rukovanje i bili ispunjeni neophodni higijenski uslovi.

Normalnim vrednostima glukoze izmerene našte smatraju se vrednosti niže od 5.6mmol/l. Prema najnovijim smernicama (ADA 2023) vrednosti od 5.6 do 6.9mmol/l ukazuju na predijabetes a više od 7mmol/l na dijabetes.

Koraci kako da pravilno izmerite nivo šećera u krvi samomeračem7

  1. Proverite da li vaš samomerač radi, da li je baterija dovoljno puna i da li su tračice u roku upotrebe. Pacijenti često da bi uštedeli koriste jednu tračicu za dva merenja što nije dozvoljeno i dovodi do dobijanja lažnih rezultata.
  2. Operite ruke. Preporučuje se pranje ruku toplom vodom. Na taj način povećava protok krvi kroz male krvne sudove u jagodicama prstiju. Dezinfekcija alkoholom ili nekim drugim sredstvom nije potrebna i ne preporučuje se. Može uticati na relevantnost rezultata.
  3. Osušite ruke. Površina kože mora biti suva pre uboda lancetom.
  4. Kako bi bol bio manji lancetom ubodite bočnu stranu jagodice umesto vrh jagodice. Ukoliko se kapljca krvi ne pojavi ispružite ruku duž tela.
  5. Kap krvi nanesite na tračicu koju ste prethodno postavili u aparat. Nanesite dovoljnu količinu krvi tako da krv potpuno pokrije naznačenu površinu na tračici.
  6. Posle kratkog vremena na ekranu vašeg glukometra pojaviće se rezultat odnosno koncentracija glukoze. Upišite rezultat u dnevnik izmerenih vrednosti ili ubacite u memoriju aparata.

Vaćno je znati:

Nivo šećera u krvi nije konstantna vrednost već se u toku dana menja u zavisnosti od vremena kada se nivo šećera meri, da li je to posle ili pre obroka, koliko je od obroka prošlo vremena, od vrste obroka, koliko je obrok bio obiman. Nivo šećera je najviši jedan sat posle obroka nakon čega opada i posle dva sata se vraća na normalne vrednosti. 2-4

Reference:

NAJNOVIJI TEKSTOVI
slika1-1024x2048
INSTA-2-696x696
02-predijabetes-1-696x696