Dijagnostikovanje predijabetesa

Sadržaj teksta

Dijagnostika2,3,4,6

Iako je jasno da simptomi predijabetesa uglavnom ne postoje, lekar može dijagnostikovati predijabetes proverom istorije bolesti pacijenta, pregledom i adekvatnim analizama kao što je određivanje nivoa šećera u krvi.

Analiza krvi podrazumeva rutinsko merenje glikemije našte, hemoglobin A1c test, kao i test oralne tolerancije na glukozu.

Takođe, lekar će proceniti da li je neophodno uraditi skrining u vidu 1hOGTT-a, pogotovo kod pacijenata koji imaju više od 45 godina starosti.

Čak i kada su rezultati uredni, kod ljudi koji su u riziku, testove treba ponoviti nakon perioda od minimum 3 godine, a ako lekar proceni, čak i ranije.

 Od pomoći pacijentima može biti i ”Predijabetes test”, online dostupan upitnik koji možemo lako popuniti i na web sajtu https://www.everystepindiabetes.com/.

Na osnovu odgovora na 8 jednostavnih pitanja, dobićete procenu da li ste u riziku za razvoj predijabetesa. Ukoliko je skor, tj. zbir odgovora povišen, savetuje se dalje laboratorijsko ispitivanje nivoa šećera u krvi ili sprovođenje 2hOGTT testa.

Predijabetes test ni u kom slučaju ne daje dijagnozu, ali može biti jasan alarm da se na vreme obratimo lekaru ako rizik postoji.

Jedno od čestih pitanja pacijenata sa predijabetesom je i da li cela porodica treba da se testira, s obzirom da u razvoju ovog stanja veliku ulogu igra i genetika. U najvećem broju slučajeva to nije potrebno i lekar vrši procenu individualno.

Međutim, skrining na predijabetes je svakako poželjno uraditi kod gojazne dece u periodu puberteta, pa čak i ranije.

Testirajte se na predijabetes jedanput godišnje ukoliko:

  • imate u porodici osobu koja je dijabetičar;
  • imate prekomernu telesnu težinu (ITM ≥ 25kg/m2), posebno u predelu stomaka (abdominalni tip gojaznosti);
  • najveći deo dana provodite sedeći;
  • imali ste dijabetes u trudnoći (gestacijski dijabetes);
  • rodili ste dete teže od 4 kg;
  • imate arterijsku hipertenziju, ishemijsku bolest srca, ishemijsku bolest mozga;
  • imate dislipidemiju: HDL ≤ 0,9 mmol/l i/ili trigliceridi ≥ 2,8 mmol/l;
  • sindrom policističnih jajnika (PCO sindrom) i druga endokrinološka oboljenja koja kompromituju glikoregulaciju.

predijabetes

Reference:

NAJNOVIJI TEKSTOVI
slika1-1024x2048
INSTA-2-696x696
02-predijabetes-1-696x696