PSA – prostata specifičan antigen

Sadržaj teksta

Prostata specifičan antigen ili skraćeno PSA je protein koga proizvode epitelne ćelije prostate. Ima ulogu enzima koji utiče na gustinu semene tečnosti i igra značajnu ulogu u plodnosti muškarca. Prisutan je u krvi svih muškaraca.


 Najveći nivoi ovog proteina prisutni su u semenoj tečnosti i epitelnim ćelijama a niži u serumu.

Tačan mehanizam kojim PSA dospeva u serum nije pouzdano utvrđen. Između lumena žlezde i kapilara postoje brojne barijere koje PSA mora da prođe ne bi li se pojavio u serumu. Pretpostavlja se da u slučaju bolesti ove barijere bivaju oštećene te tako PSA dospeva u cirkulaciju.

Povećani nivoi u serumu pokazatelj su problema na nivou prostate. Ćelije raka prostate potiču od normalnih epitelnih ćelija prostate ali su izgubile niz regulatornih mehanizama rasta, deobe i funkcije. Sa druge strane, neka svojsta koja su karakteristična za normalne ćelije epitela prostate su zadržana.

prostatica

Tu spada i sposobnost stvaranja PSA. Povećana vrednost PSA u serumu može da bude pokazatelj prisustva ćelija karcinoma ali isto tako može biti i znak benigne hiperplazije prostate kada je povećan broj normalnih ćelija. Vrednosti PSA mogu biti povećane i u slučaju akutnog zapaljenja prostate koje je izazvano bakterijama. Zato, povećane vrednosti PSA ne mogu se strikno vezivati za karcinom prostate. Takođe, ćelije visokog stepena karcinoma gube svoju sposobnost stvaranja PSA. Neki pacijenti sa uznapredovalim karcinomom mogu imati vrlo niske PSA vrednosti.

Rezultat koji pokazuje da je vrednost PSA povećana ne ukazuje obavezno na prisustvo karcinoma već upućuje na potrebu za dodatnim analizama i pregledima. Prvo što se radi je ponovno testiranje za nekoliko nedelja kako bi se isključilo zapaljenje prostate. Važno je utvrditi i udeo slobodnog PSA odnosno onog koji nije vezan za proteine plazme. Udeo manji od 10% povećava sumnju na karcinom. Drugi korak pregled prostate prstom kako bi se donela odluka da li pacijenta uputiti na biopsiju ili ne.

Ukoliko se utvrdi karcinom prostate sprovodi se lečenje koje može biti hirurško, lekovima ili zračenjem. Lečenje nije univerzalno već se prilagođava pacijentu. U toku i nakon sprovedene procedure lečenja utvrđivanje vrednosti PSA su od velike koristi jer ukazuju na uspešnost terapije.

PSA testovi su jako korisni u otkrivanju karcinoma prostate kao i za prognozu lečenja. Doktoru vrednosti PSA olakšavaju izbor terapije međutim, izuzetaka uvek ima i treba toga biti svestan.
PSA testiranje muškaraca u cilju ranog otkrivanja bolesti ima dosta pozitivnih strana, što se karcinom ranije otkrije prognoze lečenja su bolje. Međutim, PSA testovi ne daju informaciju o tipu karcinoma.

Agresivni karcinomi zahtevaju beskompromisno lečenje dok postoje i oni koji se razvijaju jako sporo i za koje je dovoljno samo praćenje. Pozitivni rezultat bi u ovom slučaju mogao da dovede do preteranog i nepotrebnog lečenja.

Zato, rezultate PSA testa neophodno je tumačiti a u sklopu rezultata drugih analiza i pregleda, samo tako se donosi tačna dijagnoza i sprovodi adekvatno lečenj.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
prostenal
slika1-1024x2048