Prostata, mala žlezda ali ponekad veliki problem

Sadržaj teksta

Benigna Hiperplazija Prostate (BHP) jedno je od najčešćih oboljenja muškaraca u starijoj životnoj dobi. Učestalost BHP se povećava sa godinama. Smatra se da je određeni stepen BHP prisutan u 80 % muškaraca starijih od 40 godina. Karakteriše je nemaligni, prekomerni rast ćelija u periuretralnom području prostate, što dovodi do otežanog pražnjenja bešike kroz suženu uretru. Obzirom da se bešika ne može potpuno isprazniti, javljaju se simptomi koji mogu biti opstruktivni i iritativni.


napisala: Doc. dr sc. med. Slađana B. Živković, urolog

Ostruktivni simptomi su: odložen početak mokrenja, slab i spor mlaz urina, nepotpuno pražnjenje, isprekidano mokrenje…
Od iritativnih simptoma najčešće se sreću: nokturija (potreba za mokrenjem 2-3 puta tokom noći), dizurija (bol pri mokrenju), hematurija (prisutnost krvi u mokraći), polakiurija (učestalo mokrenje), urgentno mokrenje (jak i iznenadni nagon za mokrenjem), inkontinencija (nekontrolisano isticanje mokraće).

Dijagnoza se postavlja digitorenalnim pregledom, ehosonografijom prostate i izradom PSA (prostata specifičnog antigena). Takođe se može meriti količina zaostalog urina u bešici nakon mokrenja i brzina protoka urina. Analiza urina pokazuje eventualni sadržaj krvi i upućuje na prisutnost infekcije, dok se urinokultura radi u slučaju prisutne infekcije.

Terapija je medikamentozna i operativna. Medikamentozno lečenje pacijenata započinje najčešće biljnim preparatima. Prednost biljnih preparata je u potpunom odsustvu neželjenih efekata. Mnoga ispitivanja su pokazala da oni ublažavaju simptome koji se javljaju kod uvećane prostate. Ne mogu da dovedu do trajnog izlečenja ali pozitivno utiču na kvalitet života time što olakšavaju mokrenje, smanjuju učestalost mokrenja naročito noću a u izvesnoj meri pozitivno utiču i na seksualnu funkciju •
Postoje biljni preparati različitog sastava, jedan od njih je PROST ERBE koji sadrži suvi ekstrakt patuljaste palme kombinovan sa suvim ekstraktom deteline, koprive, uve i bundeve. Redovno uzimanje preparata PROST ERBE a samim tim i aktivnih principa koji se nalaze u ovom preparatu pruža pomoć u održavanju prostate u dobrom fiziološkom stanju. PROST ERBE daje najbolje rezultate u početnom stadijumu adenoma prostate a najbolje je početi sa preventivnom upotrebom nakon 40. godine života.

Prostata je muška polna žlezda koja se nalazi u dubini karlice, ispod mokraćne bešike. Prostata odraslog muškarca je veličine je kestena i težine oko 20 gr. Prilikom rođenja prostata je veličine zrna graška i u detinjstvu sporo raste. Do naglog rasta prostate dolazi u pubertetu i svoju punu veličinu dostiže u 20.-toj godini. Prostata ovu svoju veličinu zadržava do 40.-te godine a nakon toga ponovo počinje da se povećava. Ovaj proces naziva se hiperplazijom prostate i prisutan je kod više od 80% muškaraca.

Još uvek nije pouzdano utvrđeno zašto do ovog procesa dolazi. Pretpostavlja se da je u suštini to fiziološka pojava koja prati proces starenja. Individualne razlike su kao i kada je samo starenje u pitanju, velike. Dokazano je da važnu ulogu u ovom procesu ima genetska predispozicija i androgeni hormonski status. Neki faktori poput pušenja, neuravnotežene ishrane, dijabetesa, povišenog krvnog pritiska, hroničnog stresa i sedalni način života doprinose ubrzanju razvoja bolesti.

Prostata je građena od mišićnog i žlezdanog tkiva. Prostata ima dvostruku ulogu: mišićno tkivo prostate, koje se nalazi oko mokraćne cevi, svojim blagim kontrakcijama kontroliše izlazni mlaz mokraće. S druge strane, kanali žlezda ulivaju se u mokraćnu cev. Prostata izlučuje beličast, blago alkalni sekret, u kojem se nalaze mnoge aktivne komponente koje štite spermatozoide, održavaju ih pokretnim i omogućavaju im preživljavanje. Alkalnost sekreta je posebno značajna jer neutrališe vaginalnu kiselost što omogućava spermatozoidima dolazak do jajne ćelije. Sekret prostate takođe i štiti muški reproduktivni sistem od patogenih bakterija koje se mogu širiti kroz mokraćnu cev.
Prosečan muškarac smatra da je prostata krivac njegove seksualne nemoći međutim, bazična uloga prostate je vezana za mušku plodnost a ne polnu, odnosno seksualnu moć.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
prostenal
slika1-1024x2048