Nokturija kod odraslih: Razumevanje uzroka i mogućnosti lečenja

Otkrijte uzroke i tretmane nokturije kroz informativan tekst koji objašnjava koji su to najčešći uzroci nokturije, kako se nokturija dijagnostikuje i koje su mogućnosti lečenja. Ovaj tekst pomoćiće da razumete kako promene u načinu života mogu pomoći u rešavanju ovog problema.
Sadržaj teksta

Nokturija je čestalo buđenje tokom noći kako bi se išlo na mokrenje. Ovo može biti simptom različitih zdravstvenih problema, uključujući probleme sa bešikom, prostatom, dijabetesom ili drugim stanjima koja utiču na ravnotežu tečnosti u telu.

Smatra se da se nokturija sreće kod 11-31% osoba starijih od 45 godina. Osobe koje pate od nokturije, noćno mokrenje smatraju značajnom smetnjom, naročito ukoliko je učestalost dva i više puta.

Zbog noćnog usta­janja, san je isprekidan i nekvalitetan što dovodi do dnevnog umora, nervoze, nedovo­ljne koncentracije. Kod starijih osoba, mokrenje češće od dva puta u toku noći povezano je sa učestalošću padova i preloma kuka.

U odrasloj populaciji učestalo mokrenje u toku noći najčešće se povezuje sa konzumiranjem većih količina tečnosti neposredno pred spavanje.

Uobičajeno je da čovek mokri na svakih 4-5 sati, odnosno 4-5 puta dnevno.

Za 24h, izbaci se 1.5l mokraće. Kapacitet bešike je 400-500ml i starenjem se smanjuje, pa je i učestalije mokrenje kod starijih osoba normalna pojava. Isto tako, kako starimo proizvodnja urina se tokom noći povećava jer žlezda, hipo­fiza, usporava lučenje antidiuretskog hormona.

Nokturija sama po sebi nije bolest već simptom. Uzroci mogu biti mnogobrojni. Od starenja preko uroloških bolesti, dijabetesa, bolesti srca itd. Uzimanje diuretika takođe može povećati učestalost noćnog mokrenja.

Česti uzroci noćnog mokrenja

Urinarne infekcije su zapaljenske promene u različitim delovima urinarnih puteva. Najčešće su izazvane bakterijama koje su normalno prisutne u debelom crevu, a koje dospevaju u mokraćni sistem. Žene su 10 puta podložnije nego muškarci. Statistički podaci pokazuju da 2/3 žena oboli bar jednom u životu, a često se urinarna infekcija ponovo vrati u sledećih godinu dana.

Simptomi urinarne infekcije su češće mokrenje uz osećaj žarenja ili peckanja. U uznapredovalim stadijumima bolesti javlja se bol prilikom mokrenja a nekada čak i kada se ne mokri, bol u donjem delu leđa i stomaka, povišena temperatura, krv u mokraći. Urin je neprijatnog mirisa, mutan i beličast.

Za lečenje urinarnih infekcija koriste se antibiotici koje lekar propisuje na osnovu rezultata antibiograma. Antibiotici pored loših, uništavaju i korisne bakterije koje su normalni stanovnici creva što predstavlja dobru podlogu za razvoj novih infekcija. Uz antibiotike se preporučuje upotreba imunostimulativnih preparata koji jačaju odbrambene snage organizma, ne remete balans bakterijske flore čime se mogućnost ponovnih infekcija smanjuje.

Nokturija i bolesti srca

Bolesti srca i krvnih sudova su uzrok smrti boj jedan savremenog čoveka.

Simptomi koji ukazuju na bolest srca i/ili krvnih sudova su različiti a nokturija odnosno učestalo noćno mokrenje je skoro redovno prisutna.

Na bolest srca može da ukaže brzo zamaranje i nedostatak daha, nepravilan puls, osećaj treperenja, slabost, umor, vrtoglavice, zbunjenost, bol u grudima, gubitak svesti itd.

Bolesti srca i krvnih sudova leče se primenom lekova iz različitih farmakoterapijskih grupa i terapiju određuje lekar specijalista. Pored terapije lekovima važna je i promena stila života.

Smanjenje unosa zasićenih masti i soli, povećanje unosa dijetnih vlakana, umerena fizička aktivnost, smanjenje telesne težine (ako je povećana), prestanak konzumiranja duvana je najmanje što možete da uradite za zdravlje svog srca.

Učestala potreba za mokrenjem u toku noći i problemi sa prostatom

Zapaljenje prostate, prostatitis je kod muškaraca mlađih od 50 godina najčešća urološka dijagnoza dok se kod starijih nalazi na trećem mestu iza benignog uvećanja i raka prostate. Najčešće je u osnovi bolesti bakterijska infekcija i to bakterijama iz porodice  Enterobacteriaceae koje potiču od normalne crevne flore.

Zapaljenje prostate osim usled infekcije, može nastati i kao posledica nekih neuro-mišićnih i autoimunih bolesti kao i mehaničkih povreda. Simptomi upale prostate nisu specifični. Javljaju se bolovi ispod i iza polnog organa, u donjem delu stomaka i leđa. Mokrenje je otežano, bolno i učestalo, posebno noću. Iz mokraćne cevi javlja se gnojan a ponekad i krvav iscedak. Pacijent je umoran i ima povišenu temperaturu. Bolest se leči antibioticima.

Uvećanje prostate: Učestalost BHP se povećava sa godinama. Smatra se da je određeni stepen BHP prisutan u 80 % muškaraca starijih od 40 godina. Karakteriše je nemaligni, prekomerni rast ćelija u periuretralnom području prostate, što dovodi do otežanog pražnjenja bešike kroz suženu uretru. Obzirom da se bešika ne može potpuno isprazniti, javljaju se simptomi: odložen početak mokrenja, slab i spor mlaz urina, nepotpuno pražnjenje, isprekidano mokrenje, potreba za mokrenjem više puta u toku noći, bol, jak i iznenadan nagon za mokrenjem.

Terapija može da bude medikamentozna i operativna. U slučaju blagih tegoba lečenje se obično započinje primenom biljnih preparata koji ne mogu da dovedu do izlečenja ali u velikoj meri olakšavaju tegobe.

Zašto se kod žena u menopauzi javlja nokturija?

Usled nedostatka estrogena javljaju se urogenitalni simptomi a najčešći je često mokrenje koje se može javljati preko dana ili samo noću. Može biti praćeno bolom, a češće su i urinarne infekcije. Kod čestog i bolnog mokrenja se najčešće postavlja dijagnoza upale bešike bez razmišljanja, a terapija ne daje uvek zadovoljavajući rezultat. Neretko se ponavljano daju antibiotici čak kada se u urinokulturi ne mogu naći patološki mikroorganizmi, a da se i ne pomisli na simptome koje izaziva atrofija, koji bi se uspešnije lečili lokalnim estrogenima.

Pojačano i učestalo mokrenje kao simptom dijabetesa

Dijabetes je skup metaboličkih poremećaja koji rezultiraju povećanim nivoom šećera (glukoze) u krvi. Simptomi dijabetesa su: učestalo i noćno mokrenje, pojačana žeđ, stalna glad, umor, teže zarastanje rana, učestale infekcije.

Dijabetes je češći kod osoba ženskog pola. Pored terapije lekovima, za lečenje ali i prevenciju šećerne bolesti značajna je i zdrava ishrana.

Kako lekar postavlja dijagnosu nokturije?

Dijagnoza nokturije uključuje anamnezu, fizički pregled i u nekim slučajevima, dodatne dijagnostičke postupke.

  1. Anamneza: Lekar će razgovarati sa pacijentom o njihovim simptomima, učestalosti noćnog mokrenja, povezanim tegobama kako bi došao do relevantnih informacija. Pitanja mogu uključivati ​​uzimanje lekova, unos tečnosti, prehrambene navike, simptome povezane sa mokraćnom bešikom itd.
  2. Dnevnik mokrenja: Pacijent može biti zamoljen da vodi dnevnik mokrenja u kojem će beležiti kada i koliko često mokre tokom dana i noći, količinu konzumirane tečnosti, eventualne promene u simptomima itd.
  3. Fizički pregled: Doktor može izvršiti fizički pregled kako bi isključio druge zdravstvene probleme i procenio opštee zdravstveno stanje pacijenta. Ovo može uključivati ​​pregled abdomena, genitalnog područja i prostate kod muškaraca.
  4. Laboratorijski testovi: Analize krvi i urina mogu biti urađene kako bi se isključili drugi medicinski uzroci simptoma. Također, određivanje nivoa glukoze može pomoći u isključivanju dijabetesa kao mogućeg uzroka.
  5. Postupci slikovnog prikaza: U nekim slučajevima, doktor može preporučiti dodatne testove poput ultrazvuka mokraćne bešike, uretre ili prostate, cistoskopiju (pregled unutrašnjosti bešike), ili u nekim situacijama, uroflowmetry (test protoka urina).

Na osnovu dobijenih rezultata, lekar će steći kompletniju sliku problema i preporučiti lečenje.

Kako se nokturija leči?

Kako je nokturija sama po sebi simptom odnosno posledica, lečenjem uzroka doprinosi i rešavanju problema nokturije.

Prvi korak je utvrditi uzrok učestalog noćnog mikrenja i uvesti promene navika kao što su smanjenje konzumiranja hrane i tečnosti pred spavanje posebno alkoholnih pića. Sat do dva pre spavanja ne preporučuje se unos kafe kao ni napitaka koji sadrže kofein.

Preporučuju se i Kegelove vežbe kojima se jačaju mišići karlice i poboljšava se kontrola za mokrenjem.

Ukoliko promena navika ne da očekivani rezultat, neophodno je javiti se urologu koji će na osnovu pregleda, postojanja pridruženih bolesti kao i intenziteta simptoma propisati terapiju.

U terapiji se koriste lekovi iz grupe alfa blokatora ili 5-alfa reduktaze, pojedinačno ili u kombinaciji. Takođe, mogu se propisati i lekovi iz grupe blokatora muskarinskih receptora koji deluju tako što smanjuju učestalost i intenzitet kontrakice mišića bešike.

Ukoliko je uzrok učestalog noćnog mokrenja neadekvatno lučenje antidiuretskog hormona, lekar može propisati i dezmopresin. Upotreba ovog leka povezuje se sa nizom neželjenih reakcija među kojima su najizraženije suva usta, zamagljen vid itd.

Lečenje nokturije može biti još i hirurško, upotrebom radiotalasa i elektrostimulacijom mokraćne bešike. Važno je napomenuti da bi bilo koje liječenje trebalo biti prilagođeno individualnim potrebama i uzrocima nokturije.

Published on: Apr 21, 2015 at 15:19

Updated on: Jan 5, 2024 at 20:10

NAJNOVIJI TEKSTOVI
prostenal
slika1-1024x2048