Erektilna disfunkcija

Sadržaj teksta

Erektilna disfunkcija je problem sa kojim se, prema svestkim statistikama, susreće svaki deseti muškarac. Nije povezan sa starenjem, može se javiti i kod mlađih i kod starijih muškaraca ali je uzrok nastanka različit. Kod mlađih, erektilna disfunkcija je najčešće psihičke prirode, dok je kod starijih posledica neke bolesti (organska priroda).


Najčešći uzroci organske erektilne disfunkcije su dijabetes i kardiovaskularne boleti. Takođe, erektilnu disfunkciju mogu uzrokvati i poremećaji hormona, mentalne bolesti, infekcije prostate kao i životni stil koji podrazumeva konzumiranje većih količina alkohola i pušenje.

Kako se problem rešava?

Prema preporukama Evropske asocijacije za urologiju prva linija lečenja je primena lekova iz grupe PDE-5 inhibitora i vakumskih uređaja za postizanje erekcije. Zahvaljujući marketingu farmaceutskih kompanija koje se bave proizvodnjom ovih lekova, oni su poznati opštoj javnosti pa se najčešće i kupuju na svoju ruku. Međutim, ovi lekovi iako ispitani i odobreni, nisu kod svih podjednako delotvorni i nisu za sve bezbedni.

Erektilna disfunkcijaUpravo zato, pre početka upotrebe trebalo bi konsultovati doktora, pogotovu ako pacijent ima neku bolest srca ili krvnih sudova. Lekovi iz grupe PDE-5 inhibitora, blago snižavaju krvni pritsak. Mogu bezbedno da se uzimaju sa većinom antihipertenziva, osim iz grupe alfa-blokatora. Sa PDE-5 inhibitorima ne smeju se uzimati lekovi na bazi nitroglicerina.

Kombinacija ovih lekova je vrlo opasna i može dovesti do naprasne smrti. Važno je napomenuti da muškarac koji je uzeo lek za erektilnu disfunkciju a u međuvremenu dobio napad angine, ne sme uzeti nitroglicerin. Dejstvo leka za erektilnu disfunkciju traje od 24h do sedam dana. Od neželjenih dejstava pored blagog pada krvnog pritiska, mogu se javiti i svetlucanje pred očima, bolovi u mišićima itd. Ovi neželjeni efektni nisu životno ugrožavajući i nestaju sa prestankom delovanja leka.

Ukoliko se poštuje doza, PDE-5 inhibitori, se mogu upotrebljavati bez vremenskog ograničenja dokle god postoji potreba. Ovi lekovi su vrlo delotvorni u skoro svim slučajevima sem kada je u osnovi erektilne disfunkcije uznapredovala ateroskleroza. Veliki problem sa lekovima iz ove grupe su falsifikati pa ih treba kupovati isključivo u apotekama!

Druga linija lečenja erektilne disfunkcije su intrakavernozne injekcije, a treća proteze za penis. Na tržištu se nalaze brojni biljni preparati koji obećavaju pomoć kod erektilne disfunkcije ali, Evropska asocijacija za urologiju nije ove preparate uvrstila u smernice za lečenje.

Kardiovaskularne bolesti i seksualna aktivnost

Seksualni čin predstavlja fizički napor i praćena je oslobađanjem hormona stresa pa je i česta nedoumica kolko je zapravo bezbedna za osobe sa bolestima srca i krvnih sudova. Upravo zato, savetuje se da osobe koje imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti kao i oni kod kojih je ona već dijagnostikovana, pre donošenja odluke o uzimanju lekova za erektilnu disfunkciju, urade test opterećenja srca. Ovaj test će pokazati koju količinu stresa organizam može bez posledica da izdrži.

Na primer, seksualni čin je ekvivalent fizičkom naporu koji koji odgovara brzom penjanju uz stepenice u trajanju od 15 sekundi ili brzom hodu po ravnom, u trajanju od 15 minuta. U toku ovih aktivnosti potroši se energija koja izražena u metaboličkim ekvivalentima iznosi od 3.5-4 ili kod intenzivnije aktivnosti do 6 jedinica. Ukoliko pacijent može da bez bola u grudima, poremećaja EKG, ritma, pada pritiska itd , da izdrži napor od 4-6 meta smatra se da može bez rizika koristiti PDE-5 inhibitore.
Većina kardiovaskularnih bolesnika može da ima normalnu seksualnu aktivnost.

Problemi sa erekcijom najčešće se javljaju oko 40. godine. Upravo u ovom životnom dobu raste i rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti pa zato, problem sa erekcijom ne treba zanemarivati i rešavati na svoju ruku već o tome razgovarati sa kardiologom. Istraživanja pokazuju da se erektilna disfunkcija javlja 2-5 godina pre manifestacija bolesti srca i krvnih sudova, što je čini indikatorom pojave ovih bolesti.

Kod muškaraca sa dijabetesom, rizik za nastanak erektilne disfunkcije je 3-4 puta veći nego kod opšte populacije. Važno mesto u prevenciji i poboljšanju erektilne funkcije imaju preparati koji sdrže supstance koje štite i oporavljaju endotel krvnih sudova kao što su: L-arginin, propionil-L-karnitin, vitamin B3 odnosno niacin.

Arterije u penisu, zbog vrlo uskog promera, veoma su osetljive i podložne oštećenjima. Kao polsedica oštećenja smanjuje se protok krvi pa se javljaju najpre problemi sa erekcijom a nakon nekoliko godina i kardiovaskularni događaji poput srčanog udara i angine. Pregledom perianalne regije mogu se dijagnostikovati promene na nivou arterija koje ishranjuju penis i samim tim pronaći uzrok erektilne disfunkcije.

Erektilna disfunkcijaOd nedavno ovaj dijagnostički postupak dobio je svoje mesto i u predviđanju kardiovaskularnih bolesti jer su promene na perianalnoj arteriji vidljive mnogo pre promena na karotidnim arterijama. U prilog ovome idu i rezultati istraživanja koje su nedavno objavili italijanski stručnjaci.

Od 300 pacijenata koji su bili uključeni u istraživanje, a koji su imali problem impotencije i začepljene arterije, 93% je prijavilo simptome erektilne disfunkcije koje su primetili 1-3 godine pre nego su oboleli od angine pektoris. Upravo zato, svaki urolog kome se pacijent obrati sa problemom poremećaja erekcije, pacijenta treba da pošalje kardiologu kako bi se reagovalo na vreme i rizik od srčanih bolesti sveo na minimum.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Please select listing to show.