Šta jezik govori o zdravlju

Sadržaj teksta

Jezik zdrave osobe je ružičast, gladak, sjajan i pesvučen tankim beličastim slojem, mekan je i na dodir baršunast.


Imate li naviku da dok perete zube u ogledalu pogledate jezik? Promene na jeziku mogu ukazati na zdravstvene probleme ali i biti indikator loše oralne higijene.

Jezik zdrave osobe je ružičast, gladak, sjajan i pesvučen tankim beličastim slojem, mekan je i na dodir baršunast. Sluzokoža jezika građena je od ćelija koje se brzo obnavljaju. Dok jedemo, jezik ima ulogu svojevrsnog rendeta. Osobe u čijoj ishrani preovadavaju kuvana jela koja nisu abrazivna i ne sadrže previše vlakana imaju jezik svetlije boje nego oni koji jedu više žitarica, voća i mesa. Ružičasta boja različitih nijansi, koja umnogome zavisi od načina ishrane, je boja jezika zdravih ljudi.

Povišena temperatura, glivična oboljenja, smetnje pri disanju, nedostatak vitamina B12 i gvožđa kao i druge tegobe i stanja manifestuju se i u promeni boje i izgleda jezika.

NORMALAN JEZIK

Normalan jezik je ružičast sa mnoštvom malih bradavica (čulnih pupoljaka). Pri rođenju je gladak a vremenom se na njemu mogu stvoriti brazde i nabori. Kod nekih ljudi su bradavice jako izražene, ali to nije razlog za zabrinutost.

BELI SLOJ

Lepljiv i prekriven debelim belim slojem, otežao i teško pokretljiv jezik posledica je otežanog obnavljanja ćelija sluzokože jezika. Oralna sluznica se stalno obnavlja razmnožavanjem ćelija u dubljim strukturama  pri čemu ćelije koje su na površinu odumiru i delovanjem mehaničkih sila trenja odstranjuju se sa površine ustupajući mesto novim. Kada je ovaj proces poremećen dolazi do nagomilavanja ćelija na površini i obrazovanja belog pokrivača.

Najčešće se javlja usled povišene temperature i kao posledica jake prehlade kao i u svim drugim stanjima kada je imuni sistem oslabljen. Takođe, ove promene mogu ukazivati i na želudačne i crevne smetnje, nepravilnu ishranu.

Problem se rešava četkanjem jezika četkicom za zube ili upotrebom rendeta.

TAMNA BOJA

Bradavice jezika, izdužene su i tamne, na dodir nije bolan ali je lepljiv. Taman jezik nastaje po istom principu kao i beli i jedina je razlika što naslage brzo poprimaju smeđu do tamnu boju. Boja može poticati od duvanskog dima kod pušača, ili od bakterija koje u svom metabolizmu proizvode tamno obojena jedinjenja.

Tamnu obojenost jezika ne treba povezivati sa gljivičnim oboljenjima.

Protiv ovih promena dovoljno je četkicom ili specijalnom gumicom jako protrljati jezik čime se podstiče ljuštenje tamnog sloja. U nekim slučajevima preporučuje se ispiranje specijalnim sredstvima.

POPUT JAGODE

Jezik je najpre pokriven belim slojem, a samo je vrh crven, u obliku slova V. Posle nekoliko dana ceo je posut crvenim pegicama. Ovako izmenjen jezik susreće se kod šarlaha, dečje bolesti koja je uzrokovana streptokokama. U slučaju da je šarlah uzrok, neophodna je antibiotska terapija.

SUV JEZIK

Nema sjaja i ako jezikom dodirnete dršku četkice za zube, osećate kako se lepi. Suvoća jezika čest je problem i razlog posete lekaru. Nastaje najčešće kao posledica uzimanja lekova poput: atidepresiva, diuretika itd. Ovaj problem sreće se i kod osoba koje spavaju otvorenih usta ili koje dišu na usta. Suv jezik može ukazati i na dehidraciju organizma (nedostatak tečnosti), poremećeno lučenje pljuvačnih žlezdi.

JEZIK POSUT MRLJANA

Bele mrlje rasute po jeziku koje nestaju posle „struganja” ili četkanja. Mrlje iako nestaju, ne treba potcenjivai jer mogu biti znak zapaljenja koje izazivaju gljivice iz roda Candida, najčešće se javljaju nakon lečenja antibioticima. Lečenje podrazumeva primenu lekova protiv gljivica.

GEOGRAFSKI JEZIK

Prošaran crvenim mrljama koje imaju izražene bele ivice i površina podseća na geografsku kartu je geografski jezik. Mrlje ne zadržavaju stalan oblik već se pomeraju, spajaju, odvajaju.

Ova promena zna da uplaši pacijenta ali je u suštini bezopasna i ne zahteva lečenje.

Uzrok geografskog jezika nije poznat. Sem izgleda, pacijent može osećati vrlo slabo peckanje ili neznatno slabljenje ukusa. Koliko dugo će se ove promene zadržati na jeziku, ne zna se ali spontano nestaju bez lečenja.

BELI MEHURIĆI

Ukoliko je posut mehurićima iz kojih izlazi providna tečnost ukazuje na infekciju virusom herpes. Najčešće se zapaža kod dece, vrlo je bolan a stanje je praćeno povišenom temperaturom. Posle lečenja mogući su rcidivi i to najčešće u obliku groznice na usnama ili nepcu.

BOLNE ULCERACIJE

Afte mogu da se jave na više mesta na jeziku, svetle su, okrugle, pravilnog oblika, ograničene crvenom ivicom i vrlo bolne.

Od pomoći mogu biti vodice za ispiranje usta a ako za nedelju dana ne dođe do poboljšanja neophodno je potražiti pomoć lekara tim pre jer afte mogu da budu simptom i drugih bolesti.

IZBRAZDANI JEZIK

Izbrazdan jezik je normala anatomska varijacija i sem po izgledu, ne razlikuje se od normalnog jezika. Na površini jezika nalaze se brazde različitih dubina tako da jezik izgleda kao da je prošaran posekotinama. Usekline odnosno brazde pogodno su mesto za razvoj i razmnožavanje mikroorganizama pa se više pažnje mora obratiti na higijenu kako ne bi došlo za razvoja zapaljenja.

Zapaljenje sluznice jezika se manifestuje crvenilom, peckanjem a ponekad i neprijatnim zadahom.

Problem se rešava redovnim intenzivnim čišćenjem (četkanjem) jezika čime se uklanja rezrvoar bakterija i ispiranjem usta antiseptičnim rastvorima.

ODRŽAVANJE HIGIJENE

Posle detaljnog pranja zuba, korisno je očetkati jezik, ukloniti suvišne naslage i podstaći obavljanje sluzokože jezika. Ovaj postupak posebno je koristan ako su na jeziku prisutni veći nabori u kojima se lako nakupljaju mikroorganizmi.

Svaka promena boje, izgleda, pojava bola razlog su za posetu lekaru.

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
baner-em-sporiji
CG-19-INSTA-696x696