Blistav osmeh u trudnoći

Sadržaj teksta
autor:
Dr Tijana Đerić, stomatolog. tel: 064 0848

Trudnoća je fiziološko stanje, što znači da je organizam žene prirodno, potpuno prilagođen svim procesima koji se u ovom stanju dešavaju. Ipak, često od naših pacijenata čujemo da su im zubi propali u trudnoći.

Istina je da trudnoća sa sobom nosi niz nelagodnosti koje mogu uticati na oralno zdravlje, ali, uz malo truda i adekvatne savete, osmeh buduće mame može ostati blistav!


Desni u trudnoći

Otečene, crvene i osetljive desni koje krvare prilikom pranja zuba i čišćenja zubnim koncem su najčešći problem na koji se trudnice žale. Ovi simptomi ukazuju na upalu desni ili gingivitis.

U toku trudnoće upala desni nastaje usled povećane koncentracije progesterona, zbog čega su desni osetljivije na bakterije koje se nalaze u zubnom plaku.Takođe, često se, kao prateća pojava javlja neprijatan zadah iz usta, a nije retka ni pojava intenzivnog bola u toku jela, pranja zuba ili spontano. Gingivitis se javlja kod 70% trudnica, najčešće u drugom trimestru.

Mogu se pojaviti i benigne izrasline na desnima ili na sluzokoži usta, loptastog oblika, koje krvare. Ova vrsta izraslina (koje se relativno retko javljaju) nazivaju se granulomi ili tumori u trudnoći – zastrašujuća imena za nešto tako bezopasno i bezbolno. Tumori u trudnoći se mogu pojaviti svuda po telu u toku trudnoće, mada najčešće u usnoj duplji.

Tumor može biti veličine i do 2cm i verovatno će se pojaviti na delu gde već postoji zapaljenje. Obično nestaje kada se beba rodi, ali ako ne nestane, onda se mora ukloniti hirurškim putem. Ako izaziva nelagodan osećaj u toku žvakanja, govora, pranja zuba ili ako previše krvari, može se ukloniti i u toku trudnoće.

Veliki broj studija su pokazale da trudnice koje imaju jaču upalu desni su izložene većem riziku od prevremenog porođaja i preeklapsije. Međutim, neka skorašnja istraživanjima ne potvrđuju ovu vezu.

U svakom slučaju, trudnoća zahteva redovnu negu zuba i desni. Ako se upala desni ne leči, može doći do pogoršanja i širenja infekcije na okolna tkiva (viličnu kost i potporne strukture zuba). Ključ je u prevenciji. Odgovarajuća oralna higijena i redovna dnevna nega zuba su od presudnog značaja.

Ne retko se dešava da je zbog nelagode i krvarenja održavanje dobre oralne higijene otežano, što vodi do nagomilavanja zubnog plaka i pojave zubnog kamenca, a to, opet produbljuje postojeći problem i stvara se začarani krug koji neminovno može dovesti do gubitka zuba.

Karijes u trudnoći

Mučnina i povraćanje su česti pratioci trudnoće, neminovno je da se želudačna kiselina zadržava u usnoj duplji.

Kiselina snižava ph vrednost pljuvačke, što pogoduje procesu demineralizacije tvrdih zubnih tkiva i ukoliko higijena nije adekvatna, razviće se karijes. Jako je važno ne koristiti četkicu za zube sat vremena nakon povraćanja, jer je trvrdo zubno tkivo razmekšano usled dejstva kiseline, pa će doći do mehaničkog oštećenja.

Savetuje se da se usta isperu vodom ili tečnošću za ispiranje, a zubi operu nakon sat vremena.

Stomatološke intervencije u trudnoći

U trudnoći je moguće izvesti gotovo sve stomatološke intervencije, ali treba ih prilagoditi ovom osetljivom stanju! Dozvoljeno ih je izvesti u lokalnoj anesteziji, bez bojazni da će to dovesti do bilo kakvih komplikacija.

Ipak, nije preporučljivo upuštati se u velike protetske radove, zato što u trudnoći ne postoji mogućnost rendgen dijagnostike, te nije moguće postaviti apsolutno tačnu dijagnozu.
Sitne intervencije tipa čišćenja desni, popravke zuba ili vađenja su bezbedne. Lečenje kanala korena zuba je, takođe, bezbedno, s tim što se definitivno punjenje odlaže za period posle porođaja, da bi se dijagnoza i terapija upotpunile rendgenskim snimkom.

Lekovi u trudnoći

Protiv bolova dozvoljeno je uzeti paracetamol, od antibiotika bezbedni su penicilinski preparati.

Ukoliko ste u drugom stanju ili planirate trudnoću, obavezno posetite svog stomatologa i potražite savet za negu usta i zuba.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Please select listing to show.