Beljenje zuba

Sadržaj teksta

Na boju zuba utiču građa i struktura zuba, ali i spoljašnji faktori. Različiti pigmenti iz spoljašnje sredine mogu da se ugrade u samu strukturu ili na površinu zuba, menjajući njegovu boju. Takođe, svetlija ili tamnija boja lica, usana i desni daje različite optičke efekte, što može uticati na boju zuba.

autor: dr Tijana Đerić, stomatolog, tel: 064 0848 627


Iskustvo iz naše ordinacije nam govori da je veliki broj ljudi nezadovoljan bojom svojih zuba.

U cilju postizanja vrhunskih estetskih efekata, razvile su se različite metode beljenja zuba. Beljenje zuba treba razlikovati od poliranja. Poliranje podrazumeva mehaničko uklanjanje mekih i čvrstih naslaga ultrazvučnim aparatom i abrazivnim četkicama i pastama.Tako se uklanjaju pigmenti sa površine zuba, ne prodirući u samo zubno tkivo.

Beljenje zuba podrazumeva korišćenje gelova na bazi vodonik peroksida ili karbamid peroksida, koji se nanose na površinu zuba, prodiru u njegovu strukturu, menjaju transparentnost gleđi i izvlače ugrađene pigmente. Aktivna komponenta ovih preparata je reaktivni kiseonik koji se oslobađa u dodiru sa organskom materijom.

Zdravi zubi i desni su preduslov za beljenje zuba

Da bi se počelo sa beljenjem neophodno je da svi zubi budu zdravi, svi karijesi sanirani, a desni moraju biti bez zapaljenja. Preparati koji se koriste deluju na zub, ali ne i na plombe koje na zubima postoje, tako da ih je u većini slučajeva potrebno korigovati nakon tretmana. Savremeni kompozitni ispuni imaju „kameleon efekat“, što znači da mogu da se prilagode boji zuba, ali samo u nekoliko nijansi.

Beljenje zuba

Kućno beljenje zube

Beljenje može biti kućno ili ordinacijsko. Kućno beljenje podrazumeva izradu individualnih splintova, koji intimno naležu na zube i imaju komorice za izbeljivač. Preporučuju se izbeljivači manjih koncentracija, 10%-20%, jer je manja mogućnost oštećenja oralne sluzokože. Izbeljivač je konzistencije gela, pakovan u šprc.

Stomatolog će Vam dati precizne informacije o načinu korištćenja izbeljivača, dužini tretmana i očekivanim rezultatima. Neophodno je pridržavati se uputstava, da bi se postigli maksimalni rezultati.

Beljenje zuba u ordinaciji

Ordinacijsko beljenje dozvoljava upotrebu preparata visokih koncentracija izbeljivača, 40%, jer se tretman izvodi u strogo kontrolisanim uslovima, pri čemu je okolno tkivo izolovano, te ne postoji mogućnost kontakta sa agresivnim preparatom. Nakon zaštite gingive i oralne sluzokože, stomatolog nanosi izbeljivač na zube i prati njegovo delovanje.Tretman uglavnom traje 15 min. i može se ponoviti nekoliko puta, u zavisnosti od vrste izbeljivača. Da bi se pojačao efekat izbeljivanja, mogu se koristiti lampe čija svetlost aktivira izbeljivač.

Savremena stomatologija nudi upotrebu lasera u cilju izbeljivanja zuba.

Treba naglasiti da su preparati za izbeljivanje agresivne hemijske supstance, da dovode do kidanja kristalne rešetke zubne gleđi, te je u toku beljenja zuba i nakon tretmana potrebno koristiti paste i gelove sa visokim koncentracijama fluorida i održavati besprekornu higijenu, da bi se gleđ remineralizovala.

Takođe, poželjno je izbegavati unošenje tamnih pigmenata (crna kafa, crno vino, koka kola, cigarete…), kako bi efekti beljenja bili dugotrajni.
Nekada se nakon tretmana javlja osetljivost zuba na hladno. U većini slučajeva prođe spontano nakon nekoliko dana, ali je svakako preporučljiva upotreba pasti koje smanjuju osetljivost.

Fluoroze i tetraciklinska prebojenost

Beljenje zuba daje jako dobre rezultate, moguće je postići nekoliko nijansi svetliju boju. Međutim, postoje slučajevi na koje nije moguće delovati postojećim izbeljivačima. To su fluoroze i tetraciklinske prebojenosti zuba. Fluoroza je posledica prekomernog sistemskog unošenja fluorida u organizam, a karakteriše je naizmenična bela i braon prebojenost zuba.Tetraciklinska prebojenost je posledica upotrebe antibiotika iz grupe tetraciklina u vreme mineralizacije zubnog tkiva. Karakteriše je sivo-žuta boja zuba. U ovim slučajevima je potrebno proceniti da li je, u cilju postizanja estetskog efekta, opravdano pristupiti agresivnim stomatološkim tretmanima.

Na tržištu postoje brojne zubne paste sa efektima izbeljivanja, ali i preparati za kućnu upotrebu. Svakako bih preporučila da se pre upotrebe bilo kakvog preparata posavetujete sa svojim stomatologom.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
baner-em-sporiji
CG-19-INSTA-696x696