Alergija na metal u usnoj duplji

Sadržaj teksta

Alergija na metal u usnoj duplji sreće se kod osoba koje imaju krunice i proteze. Glavni alergeni su nikl i amalgam.

autor: Mr sci stom dr Dejan Ostojić, specijalista bolesti zuba s endodoncijom


Alergija predstavlja reakciju preosetljivosti organizma na nezarazne, za zdravlje bezopasne materije iz naše okoline. Najčešće su to proteini biljnog ili životinjskog porekla. Međutim, alergeni mogu biti i metali i akrilati od kojih se mnogi koriste u stomatologiji.

Kako se alergija na metal u usnoj duplji manifestuje?

Kao simptomi alergije na metale navode se: osećanje pečenja u ustima, suva usta, otečena, crvena ili ulcerisana sluzokoža, zapaljenje desni, krvarenje desni, metalni ukus u ustima, zapaljenje kože oko usta, gubitak kose, kožna ospa, osećanje umora i blago povišena telesna temperatura.

Kako se prepoznaje alergija na metal u usnoj duplji

Reakcija preosetljivosti u usnoj duplji najčešće se manifestuje kao stomati­tis. Tipični znaci su crvenilo i otok. Može se javiti u bilo kom delu usta uključu­jući jezik, nepce i obraze. Ukoliko se javi na usnama naziva se heilitis. Mogu se formirati i mehurići ili ulceracije. Pacijenti se žale i na osećaj pečenja u ustima i osetljivost na toplo, hladno ili začinjenu hranu.

Lihenoidna reakcija se sastoji od blago po­dignutih belih linija koje stvaraju ostrvca. Po­nekad se u njihovoj sredini nalaze ulceracije. Najčešće se javljaju na sluzokoži obraza.

Angioedem je mekan i bezbolan otok koji ne svrbi. Javlja se na usnama, jeziku ili obrazima. Nastaje naglo i ukoliko se otok širi prema disajnim putevima neophodna je hitna terapija.

Gingivits plazma ćelija javlja se na desnima koje postaju crvene i otečene. Povlači se nakon otklanjanja uzroka (alergena) i treba ga razlikovati od parodontopatije.

Odkle potiče metal u usnoj duplji?

Metali se nalaze u krunicama i zubnim ispunima.

Koji metali su glavni alergeni?

Kao glavni alergeni navode se nikl i amalgam. Amalgam je le­gura nekoliko metala sa živom. Najčešće su to srebro, kalaj, cink i bakar.

U legurama za zubne ispune i krunice koriste se i platina, paladijum, kobalt i berilijum. Kobalt može davati i unakrsnu reakciju s niklom.

Alergija na metal u usnoj dupljiAlergijska reakcija na metal može posto­jati i kod metalokeramičkih krunica. Na­ime, i porcelanske krunice u sebi sadrže metal. Osnovu krunice ili mosta čini ske­let od metalne legure koji nadoknadi daje čvrstoću i izdržljivost.

U najvećem broju slučajeva metalnu osnovu krunice čine le­gure koje sadrže nikal, kobalt, berilijum i paladijum. Zato, ukoliko postoje simptomi koji ukazuju na alergiju na metal ona nije isključena u slučaju prisustva metalokera­mičkih krunica.

Pacijenti često primećuju tamno prebojenu liniju na desnima iznad krunice koja predstavlja reakciju desni na postojanje metala. Alergije mogu izazivati i drugi stomatološki materijali i medika­menti, smole, akrilati, jod i drugi.

Obratite se stomatologu

Pojava jednog ili više opisanih simptoma koji mogu da ukazuju na alergiju na stoma­tološki materijal je nešto na šta se morate po­žaliti stomatologu. On će utvrditi prisustvo alergijske reakcije, a ukoliko je neophodno uputiti Vas na dalje alergološke testove.

Kada postoji alergija na metal, koje je rešenje?

Rešenje je bez metala

Bezmetalne keramičke krunice imaju osnovu od cirkonijum oksida umesto metalne. Pored odsustva alergijskih reakcija odlikuju se i izuzetnom estetikom.

Zubni ispuni ili plombe od amalgama najčešće se menjaju kompozitnim ispu­nima. U slučaju izražene preosetljivosti na neki od sastojaka kompozitnih ispuna najbolje rešenje su inleji, nadoknade koje se izrađuju postupkom koji je sličan izradi krunica.

Materijal za inleje može biti keramika ili zubno zlato koje je takođe slab izazivač alergija i izuzetno trajno re­šenje.

Preosetljivost na akrilat od kog se izrađuju baze zubnih proteza jeste retka i nije je uvek lako potvrditi. Glavnu alternativu protezama danas predstavljaju na­doknade koje se oslanjaju na titanijumske implante. Ukoliko imate dokazanu alergiju na neki od medikamenata koji se koriste u lečenju zuba, anestetik ili izrazitu alergij­sku konstituciju upozorite stomatologa na to pre početka tretmana.

Zašto je važna pravilna nega zuba?

Alergija na metal u usnoj duplji

Stomatološka zaštita je svakodnevni deo osnovne higijene svakog od nas tokom života, od ranog detinj­stva do starosti. Kada ona nije potpuna naši zubi su u riziku od propadanja ili oboljenja desni. Karijes, den­talni plak i oboljenja desni nastaju zbog poremećaja ravnoteže između faktora otpora zuba i agresivnih faktora sredine.

Faktor otpora zuba čine netaknuta zubna gleđ, kvalitet dentina, sastav pljuvačke i prisustvo fluorida. Agresiv­ni faktori sredine su loša ishrana, posebno hrane koja sadrži šećer i kisele komponente, prisustvo plaka. Plak je tanak, nevidljivi sloj formiran na zubima i ivicama zuba sa desnima. Ovaj sloj sadrži velike količine bakterija koje izazivaju razlaganje šećera organskim kiselinama koje oštećuje gleđ i olakšavaju formiranje zubnog karijesa. Još jedan važan faktor je nedostatak oralne higijene.

Odstranjivanjem agresivnih faktora i odgovarajućom brigom o zubima koja podržava otpor zuba, sami možete značajno smanjiti učestalost propadanja zuba i oboljenja desni. Proizvodi sa optimalnom koncentracijom fluorida i ksilitolom su efikasna pomoću spreča­vanju karijesa.

Efikasnost fluorida u pastama za zube i rastvorima za ispiranje usta povećava otpornost na karijes, a može se dodatno ojačati dodavanjem drugih supstanci kao što su: ksilitol ili hlorheksidin, koji djeluju protiv bakterija i dentalnog plaka i sadrže ih pojedini rastvori za ispiranje usta.

Radi zaštite od karijesa, pored mehaničkog čišćenja zuba četkicom i pastom za zube, preporučuje se svakodnevna upotreba rastvora za ispiranje zuba sa viskom koncentracijom fluorida.

prva objava: Sep 20, 2014 , update: Aug 20, 2022 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Post 2.2
alergije-eBook
pressing pharmamedica