4 načina da nadoknadimo izgubljene zube

Sadržaj teksta

Starenje je neizbježno, ali gubitak zuba ne mora biti. Smatra se da gubitak zuba obično pogađa starije osobe, ali u zadnjih nekoliko godina mlađe generacije sve više gube zube. Najčešći uzroci su loša oralna higijena zuba, ali i propadanje korijenskih kanala, infekcija desni, paradontalne bolesti, loša prehrana itd.

Sve to može dovesti do gubitka jednog ili više zuba. Oštećeni ili slomljeni zub je teško ili gotovo nemoguće vratiti, ali to nije razlog za brigu.

autor: dr Ema Širbegović, Stomatološka ordinacija Širbegović Sarajevo


Stomatologija nam nudi nekoliko mogućnosti da zamijenimo zube koji nam nedostaju. U nastavku teksta ćemo vam pokazati koje opcije možete uzeti u obzir da nadoknadite izgubljene zube.

Zubni implantati

nadoknada zuba

Zubni implanti danas su izuzetno popularno rješenje. Ovo nije iznenađujuće s obzirom na to da vam mogu pomoći da zamijenite zub koji nedostaje. Implantat je izrađen od titanijuma i postavlja se u kost vaše vilice na mjesto zuba koji nedostaje.

Nakon što se integriše s kostima vilice na implantat se stavlja kruna.

Zubni implanti imaju dosta pozitivnih strana. U poređenju sa drugim zamijenama, dosta su izdržljiviji, čvršći i udobniji. Osim što mogu zamijeniti samo jedan zub, izgledaju kao i prirodni ljudski zub.

Jedan od najvećih nedostatak je da postoji rizik da organizam odbaci implantat. Također, mana implantata, ako to možemo nazvati manom, jeste njihova cijena koja se kreće između 400-600 eura po jednom implantatu.

Fiksni mostovi

Mostovi su zamjensko rješenje koje je konvencionalna stomatologija dugo poticala.

U slučaju zamjene jednog zuba, mostovi se smatraju drugim najboljim rješenjem. Mostovi rade ono što im ime kaže – povezuju dva zuba koji služe kao sidra i zamjenjuju sve zube koji nedostaju, osiguravajući krune na njihovom mjestu.

Ipak, to ne znači da mostovi nemaju svoje nedostatke. Još jedan izazov je teškoća pri čiščenju oko i ispod mosta. Kada se jedan od dva sidrena zuba ugrozi, osoba se suočava sa situacijom gubitka tri zuba ili u suštini njihove cjelokupne sposobnosti žvakanja na toj strani.

Prednosti mostova su takođe brojne. Vraćaju vašu sposobnost da normalno žvačete, zagriz se ravnomjerno raspoređuje i zubi se neće pomjeriti iz svog položaja, jeftiniji su i brže se ugrađuju od implantata.

nadoknada zuba

Parcijalne i totalne proteze

Proteze su popularno zamjensko rješenje kod starijih osoba i kod onih kojima nedostaje mnogo zuba. Postoje dvije vrste proteza, cijele i totalne parcijalne.

Totalne proteze mogu biti konvencionalne, odnosno postavljenje nekoliko mjeseci nakon gubitka zuba i mogu biti postavljene odma nakon gubitka zuba.Parcijalne proteze mogu se nositi samo tokom dana, a tokom noći ih možete vaditi.

Postoje različite vrste materijala za izradu proteze, ali uglavnom imaju iste prednosti i mane. Loša strana proteza je što je obično je pacijentima potrebno neko vrijeme da se naviknu na njih. Takođe zahtjevaju dosta održavanja i nisu izdržljivi kao druga rješenja. To znači da ćete morati da vidite svog stomatologa najmanje jednom godišnje. Prednost proteza je u tome što su alternativa mostovima (parcijalne proteze).

Ljuskice za zube

Ukoliko želite da poboljšate svoj osmijeh, ljuskice ili vineri su jednostavna rješenja i izgledaju sasvim prirodno. Ljuskice za zube su prilagođene vašem osmijehu kako bi se uklopile u vaše prirodne zube.

U većini slučajeva niko neće primjetiti da imate ljuskice, ako im sami ne podijelite tu informaciju. Oblik, veličina i boja savršeno će upotpuniti ostatak vašeg osmijeha.

Glavne funkcije ljuskica za zube, bez obzira na vrstu su vraćanje snage i izgleda zuba i omogućavanje pravilnog funkcionisanja zuba. Ljuskicama možemo riješiti nekoliko stvari: popraviti slomljeni zub, sakriti oštećeni zub, ojačati slabe zube i zaštiti ih od loma,  zamijeniti izgubljenu strukturu zuba.

Dostupno je nekoliko vrsta ljuskica za zube, a savremene ordinacije ljuskice rade na CAD/CAM sistemima. Važno je napomenuti da prije ugradnja ljuskica vaši zubi i desni moraju biti potpuno zdravi.

Za pripremu zuba stomatolog obično uklanja malu količinu zube cakline sa prednje strane, ovo stvara prostor za ljuskice da zubi izgledaju prirodno. Nakon što dobijete ljuskice izbjegavajte žvakanje tvrdih predmeta kao što su olovke ili led. Obično će vam trebati nekoliko dana da se naviknete na osjećaj ljuskica, ali obično ne zahtjevaju poseban tretman oporavka.

nadoknada zuba

Koja je najbolja opcija da nadoknadimo izgubljene zube?

Taj odgovor zavisi od nekoliko stvari, a dvije najvažnije su vaše finansije i broj zuba koji je potrebno nadoknaditi.

Ukoliko je u pitanju manji broj zuba i finansijska situacija vam ne predstavlja problem, možemo se složiti da su implantati najbolje rešenje.

Za ostale koji su ograničeni finansijskim sredstvima i imaju samo nekoliko zuba nadoknaditi, preporučujemo mostove ili ljuskice za zube, ovisno o individualnim stvarima i susednim zubima. Svakako je najbolje rešenje da se konsultujete sa vašim stomatologom.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
baner-em-sporiji
CG-19-INSTA-696x696