Raiterov sindrom, vrsta reaktivnog artritisa

Sadržaj teksta

Raiterov sindrom spada u grupu reaktivnih artritisa. Simptomi artritisa posledica su infekcije iz probavnog ili urogenitalnog trakta. Karakterisan je trijasom simptoma: artritisom, uretritisom (zapaljenje mokraćnog kanala) i konjuktivitisom.


Iako je bolest prvi put opisana 1507. godine ime je dobila prema nemačkom vojnom lekaru Hansu Raiteru 1916. godine – Raiterov sindrom.

Postoje dva oblika ovog sindroma. Prvi se javlja uz seksualno prenosivu infekciju, npr. hlamidijom, a drugi uz crevnu infekciju kao što je salmoneloza.

Ne postoje pouzdani podaci o učestalosti javljanja mada se smatra da je 4 puta češći kod muškaraca starosne dobi 20 do 40 godina. Razlog predstavlja otežano dijagnostikovanje zbog nepovezivanja urogenitalne ili pobavne infekcije s artritisom kao i često vrlo blagi simptomi uretritisa (zapaljenja mokraćnog kanala).

Osobe kod kojih se razvije Raiterov sindrom imaju u porodici osobe koje boluju od ankilozirajućeg spondilitisa.

SIMPTOMI

Simptomi se pojavljuju 1 do 3 nedelje nakon proliva ili uretritisa. Opšti simptomi su obično blagi. Često je prvi simptom zapaljenje uretre.

GENITALNI I URINARNI SIMPTOMI

Kod muškaraca se javlja bol i iscedak iz penisa. Prostata može biti zapaljena i bolna, prostatitis (zapaljenje prostate) se javlja u 80% bolesnika. Takođe, kao reakcija na zapaljenje može se razviti i hemoragični cistitis, koji spontano prolazi.

Genitalni i urinarni simptomi kod žena, ako se pojave, obično su blagi i sastoje se od oskudnog vaginalnog sekreta i peckanja kod mokrenja.

PROMENE NA ZGLOBOVIMA

Bol u zglobovima izazvan je zapaljenjem i može biti od blagog do veoma jakog. Zahvaćeni zglob je otečen, crven, bolan i ograničene pokretljivosti. Najčešće su zahvaćeni koleno, skočni zglob i stopalo.

U težim formama zahvaćen je i bolan kičmeni stub. Za bol u kičmenom stubu karakteristično je da se pogoršava u mirovanju.

Bolna i osetljiva su i mesta spojeva tetiva i kostiju uglavnom pete, ređe simfiza, laktovi, kuk i rame.

MANIFESTACIJE NA OKU

Konjuktivitis u vidu crvenila, svraba, pečenja i prekomernog lučenja suza najčešća je očna manifestacija reaktivnog artritisa. Ona se može komplikovati težim oblicima zapaljenja oka kao uveitis iliinfekcijom.

DRUGI SIMPTOMI

Ređe se javljaju ulceracije na sluzokoži (usta i genitourinarni sistem) kao i promenena koži (makulopapulozne promene ili nodozni eritem). Klinička slika se može komplikovati srčanim tegobama, bubrežnom amiloidozom, kolitisom, tromboflebitisom.

POSTAVLJANJE DIJAGNOZE

Raiterov sindrom dijagnostikuje se na osnovu anamneze i kliničke slike trijasa simptoma – promena na zglobovima, genitourinarnom sistemu i očima.

Ne postoji specifični marker oboljenja što značajno otežava dijagnostiku kao i činjenica da se simptomi ne moraju pojavljivati istodobno. Poztivni su markeri zapaljenja, a u nekim slučajevima moguće je uzročinika dokazati brisom uretre. RTG koštanozgolobnog sistema dopunjuje dijagnostiku.

LEČENJE

Ukoliko je poznat uzročnik primenjuje se antibiotik. Artritis se leči nesteroidnim antireumaticima, a kod jako izraženih formi i imunosupresivni lekovi koji se koriste kod reumatoidnog artritisa. Kortikosteroidi se primenjuju lokalno u zahvaćeni zglob.

Konjuktivitis i promene na koži obično ne zahtevaju tretman. Kod izraženih tegoba takođe se primenjuju kortikosteroidi lokalno.

Kod većine osoba simptomi se povlače u toku 3 do 4 meseca.

Međutim, u oko polovine obolelih artritis ili drugi specifični simptomi mogu se vratiti i nakon nekoliko godina. Ukoliko se simptomi ne povuku u potpunosti ili se učestalo vraćaju mogu se razviti deformiteti zglobova i kičmenog stuba. Veoma mali broj obolelih kao trajnu posledicu ima smanjenu pokretljivost zglobova i otežano kretanje.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Innopea_300x300px
CG-19-INSTA-696x696
Tendocilinn_baner_300x600px_ver-2