Zapaljenje sluznice nosa treba lečiti

Sadržaj teksta

Zapaljenje sluznice nosa, rinitis manifestuje se curenjem nosa, svrabom i peckanjem, smetnjama u disanju kao i osećajem težine u predelu sinusa. Rinitis se može javiti bez obzira na doba godine. U proleće najčešće nastaje kao posledica alergijske reakcije.


Bez obzira na to, da li je uzročnik neki mikroorganizam ili alergen, ukoliko se zapaljenje sluznice ne leči, stvaraju se pogodni uslovi za razvoj bakterijske infekcije koja se može proširiti i na grlo, ždrelo i uho. Javljaju se bolovi u grlu i čeonom predelu lica, glavobolja, bol u uhu, iscedak iz nosa koji je tamnije boje, gubitak čula mirisa. Zato,

svako zapaljenje sluznice nosa treba shvatiti ozbiljno, lečiti je i omogućiti što brži oporavak.

Zašto je važno da sluznica nosa bude zdrava

Sluznica nosa ima brojne funkcije. Ona je odgovorna kako za kvalitet samog disanja tako i za kvalitet udahnutog vazduha. U disajne puteve zajedno sa vazduhom udisanjem se unose i sitne čestice nečistoća kao i, alergeni i različiti mikroorganizmi (virusi i bakterije). Sva te čestice bivaju uhvaćene u sluzi koja se u disajnih putevima normalno proizvodi i zahvaljujući trepljastim ćelijama, kijanjem ili kašljanjem se izbacuju iz organizma, ili se progutaju.

Prosečna brzina kojom se sluz na zdravoj sluznici pomera je oko 1cm po satu, što znači da se sloj sluzi na zdravoj sluznici potpuno obnovi za oko deset sati.

Kada postoji zapaljenje sluznice nosa ili je ona nadražena ili je oštećena na drugi način, njena funkcija se gubi, sluz postaje gusta u tolikoj meri da se ne može pokrenuti i eliminisati, pa udahnute nepoželjne čestice i uzročnici bolesti ostaju zarobljeni. Stvara je plodno tlo za razvoj komplikacija.

zapaljenje sluznice nosa

Sluznica nosa protkana je nervnim vlaknima, važnim u nastajanju refleksa kijanja i kašljanja kojim se sprečava ulaz stranih tela u donje disajne puteve. Sluznica nosa, zahvaljujući prisutnoj gustoj mreži kapilara, zagreva udahnuti vazduh i vlaži ga kako ne bi došlo do nadražaja ždrela, donjih disajnih puteva i bronhija. Ove funkcije može da obavlja samo zdrava sluznica. Kada postoji zapaljenje sluznice nosa, sve njene funkcije slabe, pa samim tim slabi i prva linija odbrane organizma.

Sluznica je jako dobro prokrvljena. Prehlada, iritacija i zapaljenje uzrokuju povećano stvaranje sluzi koja je često gušća. Nos postaje zapušen što uslovljava disanje na usta. Dolazi do iritacije ždrela i isušenosti sluznice nosa odnosno nastaje suvi rinitis.

Krastice u nosu, svrab, kijanje i otežano disanje su osnovne odlike suvog rinitisa. Sluznica nosa može postati suva i pod uticajem suvog i hladnog vazduha, duvanskog dima, poremećene hormonske ravnoteže ali i usled boravka u klimatizovanim prostorijama, automobilima ili avionima. Udisanje zagađenog vazduha takođe utiče na zdravlje sluznice nosa.

Zapaljenje sluznice nosa i upala srednjeg uha

Najčešća komplikacija infekcije gornjih disajnih puteva ali i alergijskog rinitisa je akutna upala srednjeg uha. Bolest može nastati u bilo kojoj starosnoj grupi ali je najčešća kod dece starosti od 6 meseci do 3 godine. Upalama uha posebno su sklona deca koja imaju uvećan treći krajnik, ili neku od urođenih malfomacija u tom području (rascep nepca, na primer).

Lečenje upala uha može zahtevati primenu antibiotika, o čemu odlučuje lekar. Obavezna je upotreba dekongestivnih kapi za nos kako bi se otvorila Eustahijeva tuba. Ukoliko je bol jaka, treba je ublažiti analgeticima.

Upala srednjeg uha je kod dece vrlo česta i jedan je od vodećih uzroka nagluvosti u toj dobi. Kod mlađe dece može otežati razvoj govora.

Šta može pomoći kod zapaljenja sluznice nosa

Kada je postoji zapaljenje sluznice nosa, ovo stanje ne treba ignosrisati kako se ne bi razvile komplikacije. Kako su uzročnici zapaljenja najčešće virusi, preporučuje upotreba:

  • dekongestiva odnosno kapi i sprejeva koji zaustavljaju curenje nosa i smanjuju otečenost sluznice,
  • slanih rastvora (rastvor morske soli, fiziološki rastvor),
  • jačanje imuniteta.

Kapi i sprejevi za zapušen nos

Kada postoji zapaljenje sluznice nosa, bez obzira da li uzrok infekcija ili alergija savetuje se upotreba dekongestivnih preparata za nos. Pod njihovim uticajem, ponovo se uspostavlja prohodnost disajnih puteva i sprečavaju komplikacije. U apotekama postoji širok asortiman ovih proizvoda koji se mogu kupiti bez recepta.

Svi manje više deluju na isti način i za sve je zajedničko da se ne smeju upotrebljavati duže od 3 do 5 dana u kontinuitetu. Kod nekih osoba usled upotrebe dekongestiva, sluznica nosa može biti jako suva, što je nepoželjna pojava. Savetuje se upotreba dekongestiva koji pored komponente koja je zadužena za otpušavanje nosa, sadrže i komponentu za vlaženje sluznice (hijaluronska kiselina).

Zapaljenje sluznice nosa, da li pomažu rastvori morske soli

Sigurno nećete pogrešiti i ako za vlaženje sluznice koristite preparate na bazi rastvora morske soli. Mogu se primeniti u obliku kapi ili sprejeva i to kao izotonični i hipertonični rastvori. Izotonične rastvore mogu primenjivati i deca i odrasli.

Namenjeni su toaleti nosa, razređivanju gustog sekreta, što pomaže njegovu eliminaciju i uklanjanje nečistoća iz nosnih i sinusnih šupljina.

Hipertonični rastvori imaju veći sadržaj mineralnih soli i, osim u toaleti nosa vrlo su efikasni u slučajevima kada je nosna sluznica otečena i nosni hodnici neprohodni. Prednost u odnosu na klasične dekongestivne preparate je što ne uzrokuju isušenost sluznice i upotreba nije ograničena na 3 do 5 dana.

Preparati na bazi etarskog ulja nane

Etarsko ulje nane dokazano blagotvorno deluje na zdravlje respiratornog sistema. Upravo je etarsko ulje nane sastojak mnogih preparata namenjenih „otčepljivanju“ nosa. Kod nas na tržištu (u apotekama) postoje masti koje sadrže etarsko ulje nane koje se primenjuju tako što se nanose i blago umasiraju na predeo grudi kako bi se postigla inhalacija etarskog ulja. Po istom principu rade i flasteri koji se lepe za unutrašnju strane odeće takođe u predelu grudi. Ispijanjem toplog čaja od nane postiže se sličan ali mnogo blaži efekat. Od nedavno se na našem tržištu pojavio i potpuno prirodan proizvod koji pored etarskog ulja nane sadrži i plod crne zove i limun i sve to u medu.

zapaljenje sluznice nosa

Zapaljenje sluznice nosa i imunitet

Najčešći uzročnici zapaljenja sluznice nosa su prehlada i grip. Jačanjem imuniteta deluje se preventivno odnosno sprečava nastanak infekcije pa samim tim i zapaljenja sluznice nosa. U preventivne svrhe odlični rezultati postižu se primenom proizvoda na bazi lekovitog bilja među kojima prvo mesto su oni na bazi ekstrakta ploda crne zove. Naučna istraživanja nisu samo pokazala da crna zova utiče na poboljšanje imuniteta ukoliko se koristi u kontinuitetu pre sezone virusa, već i da ukoliko dođe do bolesti, bolest traje kraće a simptomi su mnogo blaži.

Više o potpuno prirodnom preparatu na bazi crne zove možete pročitati: https://herbsandhoney.rs/

Savet za zdravo disanje:

  • Nos redovno izduvavajte i to naizmenično jednu pa drugu nosnicu. Istovremenim izduvavanjem obe nosnice, postoji mogćnost da se sluz potisne prema ušima.
  • Izbegavajte pregrejane prostorije kao i one u kojima se puši
  • U svoju večernju rutinu uključite i brigu o sluznici nosa. Redovno nos ispirajte nekim od slanih rastvora.
  • Preparati na bazi etarskog ulja nane blagotvorno deluju na zdravlje repiratornog sistema. Iskoristite moć etarskog ulja nane bilo ispijanjem toplog čaja ili još bolje uzimanjem nane u sklopu preparata za jačanje imuniteta kao na primer: Herbs&Honey Imuno

Alergijski rhinitis i astma

Zapaljenje sluznice nosa uzrokovano alergijske prirode je alrgijski rinitis. Statistike govore o nedvosmoslenoj povezanosti alergijskog rinitisa i astme.

Čak 40% pacijenata koji imaju alergijski rinits ima i astmu dok, 90% asmatičara ima alergijski rhinitis. Udruženost alergiskog rinitisa sa astmom može pogubno delovati na donje disajne puteve.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Banner-Hemofarm-Presing
Post 2.2
05-300x300