Kašalj kod odraslih

Sadržaj teksta

Kašalj predstavlja naglo, eksplozivno izdisanje, pri čemu brzo strujanje vazduha tera nakupljeni sadržaj sluznice disajnih puteva ka ustima. Najčešće je to refleksni odgovor koji nastaje nadražajem receptora za kašalj, smeštenih u sluznici ždrela, grkljana, dušnika, bronhija i ređe u malim bronhijalnim putevima.

Iako se češće govori o kašlju u dečijem uzrastu, kašalj kod odraslih se ne sme zanemariti, jer često može biti dugotrajan, uporan, ali može izazvati i ozbiljne komplikacije. Kod odraslih, nadražaj na kašalj najčešće izazivaju virusi, čestice prašine, isparljiva hemijska sredstva, promene u temperaturi i duvanski dim.

U određenim situacijama, imunološki sistem slabi, gubi sposobnost odbrane i bronhijalne ćelije, kao mehanizam oporavka, stvaraju veće količine gustog sekreta koji blokira treplje na površini ćelija i otežava disanje.

Kod pušača višegodišnje udisanje dima iz dvadesetak cigareta dnevno vodi bronhitisu, jer supstance iz cigareta uništavaju ćelije koje prekrivaju disajne puteve. Kašljem se izbacuje nakupljeni sekret, ali nakon nekog vremena, ma koliko bio jak, ne može biti potpuno efikasan. Posledica je da sekret postaje plodno tlo za razmnožavanje bakterija uz pojačavanje napada kašlja.

Kod gustog i lepljivog sekreta, dodatnu pomoć predstavlja povećan unos tečnosti.

Povećan unos tečnosti deluje tako što razređuje gust i lepljiv sekret i na taj način olakšava iskašljavanje.

Od pomoći mogu biti i višekomponentni sirupi koji pomažu kako kod zrelog kašlja i iskašljavanja tako i kod suvog nadražujućeg kašlja. Jedan od takvih je i Bronchostop koji sadrži ekstrakt timijana i ekstrakt belog sleza. Ektrakt timijana poznat je po svojim ekspektorantnim svostvima, razmekšava sekret i olakšava iskašljavanje. Beli slez se tradicionalno koristi kod nadražujeg kašlja. Sadri sluzi koje oblažu sluznicu i smanjuju nadražaj.

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Banner-Hemofarm-Presing
Post 2.2
05-300x300