Kako se boriti protiv dosadnog kašlja

Sadržaj teksta

Proleće je kritičan period za mnoge bolesti disajnih organa. Sunce, pa kiša, pa zahladi, pa odjednom bude toplije nekoliko dana – ove promene pogoduju virusima koji napadaju disajne organe. Jedan od glavnih znakova respiratornih infekcija je kašljanje, pa sledi detaljnija priča sa akcentom na nadražajni („suvi”) kašalj.


Kako nastaje kašalj ?

Kašalj je odbrambena reakcija – refleks!
Svaki refleks započinje nadražajem koji ga pokreće. Nadražaj disajnih organa je pokretač refleksa kašlja.

Posle nadražaja sledi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana što se čuje kao kašalj. Izdah je neverovatno snažan, tako da izbačene kapljice iz disajnih organa lete brzinom od preko 150 km/sat!

Ubedljivo najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergija. Daleko ređe se dešava da strano telo bude uzrok kašlja, ali je to jedna dramatična situacija praćena drugim tegobama, koja se srećom ne dešava često.

Koje su vrste kašlja?

Postoje dve osnovne vrste kašlja: „suvi” (neproduktivni ili nadražajni) i „vlažni” – produktivni! Ova podela je dobra za razmevanje problema, iako ima raznih prelaznih formi kašlja.

Suvi kašalj

Naziva se i nadražajni, ili neproduktivni, a nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. To rade skoro svi respiratorni virusi, neki više, neki manje, ali je rezultat njihovog rada „ranjena” sluzokoža disajnih puteva.

Zato su krajevi nervnih završetaka koji „prenose” nadražaj (receptori za kašalj) ogoljenji pa dete često „ripa” u napadima.

Jedan od najčešćih razloga nadražajnog kašlja je slivanje sekreta iz nosa “nizbrdo” u grlo i dušnik. Tamo se sekret „zalepi” a dete (uglavnom bezuspešno) pokušava da ga izbaci.

Dete kašlje u napadima, „sve se ori”, a nema šta da izbaci pa često bolno plače posle napada kašlja. Ponekad dete povrati zbog ovog nadražajnog napinjanja. Što dete više kašlje sve se više oštećuje već ranjena sluznica disajnih puteva. Zato dete još više kašlje i tako se ovaj začarani krug zavrti i traje sve dok ga ne prekinemo i dok dete ne pobedi virus – najčešči uzrok ove vrste kašlja.

Suvi kašalj je retko pratilac nekog veoma ozbiljnog respiratornog oboljenja kod dece, a ako je dete bez visoke temperature, bez otežanog („svirajućeg”) i ubrzanog disanja i dobrog apetita – skoro sigurno se radi o bezazlenoj virozi!

Šta znači kad dete jače kašlje noću?

Obično se radi o nadražajnom – „slivajućem” kašlju. Preko dana, dok je dete aktivno deo sekreta iz nosa izlazi „unapred” (kroz nos) ili dete proguta sekret koji se sliva niz grlo. Noću, kada spava sekret nema gde već se sliva ka dušniku i provocira kašalj. Naravno, i drugi uzroci kašlja mogu biti „noćne ptice”, ali je slivanje sekreta iz gornjih partija disajnih organa ubedljivo najčešći.

Produktivni, „vlažni” kašalj

Daleko je ređi kod dece!
Javlja se kada su pluća (u stvari se radi o bronhijama) puna sekreta pa se kašljem sekret „ispumpava”, pa se zato kašalj naziva produktivni.

Obično se radi o bronhitisu, ređe o upali pluća. Veća deca mogu da iskašlju sekret, a manja obično progutaju ili povrate sluz.

Da li je svaki „vlažan” kašalj iz pluća?

Nije!
Obilan sluzav sekret iz nosa i „gornjih partija”
grla može da se zaglavi u grlu i dušniku pa dete „vlažno” kašlje iako nema ništa u plućima.

Ovo daje lažnu sliku produktivnog kašlja, a zapravo se radi o nadražajnom kašlju sa „vlažnim” prizvukom.
Lekar, posle pregleda (auskultacije – slušanja deteta) veoma lako reši ovu dilemu koja neretko zbunjuje roditelje.

Kako se kašalj leči?

Postoji jednostavno medicinsko pravilo: ne leči se kašalj već uzrok kašlja!
Zato je vrlo važno postaviti dijagnozu bolesti koju kašalj prati. Izlečenjem osnovnog oboljenja i kašalj će proći. Zato roditelji ne treba na svoju ruku da leče kašalj pre konsultacije sa pedijatrom.

Jasno je da većina dece ima nadražajni (suvi kašalj) koji ponekad toliko uznemiri dete (pa i roditelje) jer se javlja u napadima da mora da se brzo krene u akciju i daju:
Antitusici – lekovi koji smanjuju nadražaj, pa tako umiruju suvi kašalj. Važno je znati da se ne radi o medikamentima koji će izlečiti uzrok kašlja, već samo smanjuju posledice, „dosadni” nadražaj koji tera dete da kašlje.

Oni se daju samo ako kašalj remeti normalno spavanje deteta, ili ako je toliko dosadan da se dete iscrpljuje od napada kašlja. Ima ih više vrsta, a ne treba ih uzimati bez konsultacije sa pedijatrom! Daju se kratko, ne duže od nekoliko dana, a od njih ne treba očekivati čudo (da potpuno neutrališu kašalj) to je nemoguće dok se ne otkloni (izleči) uzrok bolesti koja je praćena kašljanjem.

Da li pomažu sirupi na biljnoj bazi?

Pomažu!
Oni se mogu dati deci i bez pregleda ukoliko je dete koje nadražajno kašlje dobro rapoloženo, dobrog apetita, bez povišene temperature, i bez otežanog i ubrzanog disanja, a kašalj se pojačava u ležećem polaju. Tada se skoro sigurno radi „slivajućem” kašlju zbog virusne upale nosa i grla.

Radi se o pomoćnim lekovitim preparatima koji sadrže jedan ili više biljnih ekstrakata. Ima ih mnogo, a ovog puta ćemo predstaviti sirup od belog sleza.
Beli slez se vekovima koristio kao lek za kašalj koji prati upale gornjih disajnih organa.

Sirup belog sleza (Beba) oblaže sluzokožu grla, „pokriva” ogoljene nervne završetke koji prenose nadražaj na kašalj, i tako pomažu detetu da se izbori sa dosadnim, suvim neproduktivnim kašljem, ali i pomaže isceljenje (iako ne deluje na virus koji uzrokuje kašalj).

Kako?

Tako što dete ređe kašlje (jer je beli slez „pokrio” i zaštitio oštećenu sluznicu), pa se na taj način smanjuje efekat „dranja” sluzokože koja je već razorena virusom. Naime, svaka epizoda suvog kašlja dodatno oštećuje ranjenu sluznicu disajnih organa, tako da receptori za kašalj bivaju još više ogoljeni i nadraženi, pa se kašalj pojačava i zatvara se „začarani krug” koji vodi u pogoršanje bolesti. Zato smanjenjem nadražaja, sirup belog sleza pomaže regeneraciju obolele sluzokože detetovih disajnih puteva.

Može li se sirup belog sleza koristiti i za izlečenje bronhitisa i zapaljenja pluća?

Ne može!
Sirup belog sleza ne može da stigne do donjih respiratornih puteva i ima lokalno dejstvo samo na gornje disajne organe. Lokalni efekat znači da nema resorpcije (prodora) sirupa u krvotok, što je dobro jer tako nema ni neželjenih efekata koji bi mogli nastupiti dolaskom proteinskih delova sirupa u krv (pre svega alergijske reakcije).

Ima li neželjenih dejstava terapije sirupom belog sleza?

Svaka supstanca koja ima željene može imati i neželjene efekte. Praktično, ovaj sirup nema neželjennih dejstava.

Izuzetak su deca koja imaju alergiju na neki od sastojaka sirupa, što se izuzetno retko dešava. Ne treba imati strah od ovih retkih reakcija jer, i kada se dese, veoma su blage i lako se leče uobičajenim antialergijskim lekovima (antihistaminicima). Opasno bi bilo dati ovaj preparat detetu za koje se pouzdano zna da je već imalo alergijsu reakciju baš na ovaj lek!

Kako se dozira?

Ovaj sirup nije lek koji ima hemijski aktvnu supstancu koja može ugroziti dete! Zato nema (i ne treba da bude) preciznog doziranja.
Kako praktično nema neželjenih dejstava upotreba je jednostavna – sirup se se bezbedno može dati dva do četiri puta dnevno, u zavisnosti od inteziteta kašlja. Jedna (kod manje) do dve (kod veće dece) kafene kašičice su dovoljne za pravi efekat.

Poslednju „dozu” treba dati neposredno pred spavanje, da bi dete moglo lakše da zaspi i da bi efekat potrajao što duže tokom noći kada se nadražajni kašalj obično pojačava.

KADA JE VREME ZA PREGLED PEDIJATRA?

Pregled je obavezan ako:

  • dete dobije visoku temperaturu i kašalj se pogoršava – ovo ukazuje na ozbiljniju infekciju!
  • izgubi živost i postane nezainteresovano i pospano – takođe nagoveštava da se nešto ozbiljnije dešava.
  • se javi otežano (svirajuće) i ubrzano disanje – to onda ukazuje na bronhitis.
  • se javi kašalj kao lavež psa praćen „struganjem” pri udahu i izdahu. Tada je skoro sigurno u pitanju laringitis.
  • izgubi apetit i počne uporno da povraća – možda je virus napao želudac.
  • Valjalo bi obaviti pregled ukoliko nema baš nikakvog napretka posle tri do pet dana korišćenja sirupa.
NAJNOVIJI TEKSTOVI
Banner-Hemofarm-Presing
Post 2.2
05-300x300